Mudra’s: zo helpen ze je contact te leggen met jezelf

Mudra’s: zo helpen ze je contact te leggen met jezelf Mudra’s: zo helpen ze je contact te leggen met jezelf Mudra’s: zo helpen ze je contact te leggen met jezelf

We maken de hele dag door handgebaren: we zwaaien, steken onze duim op. Allemaal manieren om contact te maken met anderen. Maar er zijn ook gebaren waarmee je het contact met je innerlijk onderhoudt. Met mudra’s kun je een bepaalde energie oproepen, of juist tot rust brengen. Best handig soms…

Klein gebaar, groot effect

Met onze handen grijpen en ‘begrijpen’ we dingen. Het zijn onze voelsprieten: wat je met je handen aanraakt, geeft je een tastbaar idee van de wereld buiten je. Ze vormen een verbinding tussen wat we ervaren als onze binnen- en buitenwereld. We geven energie via onze handen en we communiceren ermee: door iemand de hand te schudden, te kietelen of te strelen. Het wemelt van de gebaren die je met je handen en vingers kunt maken.

Iets mystieks

Een aantal van die gebaren is niet zozeer bedoeld om contact te maken met anderen, maar eerder om het contact met ons innerlijk te onderhouden en versterken. Mudra’s worden ze genoemd. ‘Mudra’s zijn houdingen van de hand die iets mystieks kunnen aanduiden of symboliseren, of een bepaalde energie kunnen oproepen. Ze kunnen een bewustzijnstoestand vertegenwoordigen en een beoefenaar helpen die toestand te bereiken’, zegt yogadocent Sandra Kynes in haar boek ‘Lees je hand’. Wil je bijvoorbeeld tot rust komen, of je concentratie versterken, dan kun je een mudra uitkiezen die je helpt dit te ervaren.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek

Oefen zelf

Wil je weten hoe mudra’s werken, hoelang je een mudra moet aanhouden en wanneer je het kunt doen? In Happi.kids ‘Moonchild’ lees je er meer over en vind je kaartjes met twaalf mudra’s die je met je kind kunt oefenen. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.


Meer Happinez?

Over auteur
Volgend artikel
Met deze oefening valt je kind snel in slaap
Met deze oefening valt je kind snel in slaap