7 tips voor quality time met je kind in de kerstvakantie

7 tips voor quality time met je kind in de kerstvakantie 7 tips voor quality time met je kind in de kerstvakantie 7 tips voor quality time met je kind in de kerstvakantie

De kerstvakantie is de ultieme periode om één op één tijd aan je kind te besteden. Zo zorg je voor quality time met je zoon of dochter.

Plan quality time in

Vakantie kan voorbij vliegen, maar gelukkig kun je dat gemakkelijk voorkomen. Plan nu alvast momenten in om alleen met je kind te besteden, en neem het net zo serieus als elke andere afspraak.

Samen de kerstboom optuigen

Gezellig en een mooi jaarlijks ritueel: versier samen de kerstboom. Hang de mooiste bal (of een zelfgeknutseld ornamentje van je zoon of dochter) er als laatste in.

Maak samen het kersttoetje

Of het voorgerecht, of bak koekjes. Samen koken is ontspannen (zonder tijdsdruk, tenminste) en leent zich perfect voor een goed gesprek. Je bent lekker bezig, en ondertussen komen de verhalen. En het is voor je kind heel leuk om iets samen met jou te maken.

Kijk een fijne kerstfilm

Je kind mag kiezen welke. Ja, ook als het voor de 123e keer Frozen is.

Doe spelletjes

Er is geen betere periode om ganzenbord, rummikub en kolonisten uit de kast te trekken. Of koop een mooi nieuw familiespel, en wijd het deze vakantie in.


Lees een kerstverhaal voor

Ook een mooie nieuwe traditie: een kerstverhaal om ieder jaar in deze periode voor te lezen. Kerstmis in de stal van Astrid Lindgren is een klassieker, net als Een kerstvertelling van Charles Dickens. Voor de hele kleintjes is er Kerstmis van Dick Bruna of Olivia helpt met kerst van Ian Falconer.

Bouw een hut

Sommige dingen vinden kinderen fantastisch om te doen, en ouders net wat minder. Probeer af en toe mee te gaan in de kinderfantasie. Haal oude lakens van zolder en bouw een hut van de eettafel en de stoelen, speel samen verstoppertje in het bos of vertoon je kunsten op de trampoline.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over kinderen?

Tijd en aandacht is het recept voor geluk bij kinderen (en ook bij volwassenen).

Volgend artikel
10 tips voor ouders van hooggevoelige kinderen
10 tips voor ouders van hooggevoelige kinderen