Weer naar school: als je kind ertegen opziet

Weer naar school: als je kind ertegen opziet Weer naar school: als je kind ertegen opziet Weer naar school: als je kind ertegen opziet

De vakantie is (bijna) voorbij: tijd om weer naar school te gaan! Het ene kind kan niet wachten om juf en klasgenootjes weer te zien, het andere ziet er als een berg tegenop. Afscheid nemen van de vakantie en beginnen aan een nieuw schooljaar vol spannende nieuwe dingen kan stressvol zijn. Zo begeleid je je kind daarbij.

Weer naar school: tips om je kind te begeleiden

Zoals je zelf na een vakantie denkt ‘pfoe, weer naar het werk…’, zo heeft je kind dat ook. Na zes weken of langer is het wennen om weer naar school te moeten: terug naar een vast ritme, terug naar verplichtingen – zeker als dat ook een nieuwe klas, een nieuwe leerkracht en misschien wel een nieuwe school betekent.

Let op subtiele signalen

In de laatste week voor de schoolperiode weer begint, ben je zelf in gedachten ook weer bezig met ‘opstarten’. Daardoor kan het zijn dat subtiele signalen van je kind je minder opvallen dan ze anders zouden doen. Misschien trekt hij zich meer terug, is hij aanhankelijker of protesteert hij tegen dingen die hij normaal gesproken prima vindt. Dat kan ermee te maken hebben dat hij opziet tegen school. Benoem wat je opvalt (‘Volgens mij wil je graag wat meer alleen zijn’) en vraag wat er is. Praten lucht altijd op. Vraag ook of je iets kan doen om het makkelijker te maken.

Sluit de vakantie goed af

Het is jammer dat de vakantie voorbij is, maar hé: wat was het een mooie tijd! Kijk samen terug op wat jullie allemaal beleefd hebben, en vier de laatste vakantiedag met een dagje naar het strand, de dierentuin, of gewoon een extra feestelijke maaltijd. Voor jonge kinderen is het ook fijn om op deze manier heel duidelijk de vakantie af te sluiten en te beginnen aan iets nieuws.

Benoem de leuke dingen

Als je ergens tegen opziet is het lastig om nog aan andere dingen te denken. Je kind ziet de wereld (school, in dit geval) door een donkere bril. Dat rotgevoel mag er zijn: probeer het niet te doen verdwijnen, vertel dat het heel logisch is dat hij of zij het spannend vindt, maar stel er ook andere dingen tegenover. Aan weer naar school gaan zitten immers ook leuke dingen: het terugzien van je beste vriend, het leren kennen van nieuwe kinderen, een nieuw vak (als je vermoedt dat dat nét iets voor hem of haar is), eindelijk die nieuwe rugzak of fiets in gebruik nemen.

Bereid de eerste schooldag goed voor

De eerste maandag van het schooljaar verloopt nét iets gestroomlijnder als je alvast een paar dingen voorbereidt. Leg samen alvast de kleding klaar, pak de (gym)tas alvast in, zorg dat er iets lekkers is voor in de lunchtrommel. Is je kind erg gespannen en heeft het moeite met verandering, dan kun je overwegen de leerkracht alvast te vragen of er grote dingen veranderd zijn, zodat je je kind daar alvast op kunt voorbereiden.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over het ouderschap?

Dit zijn 5 spirituele stellingen over opvoeden.

Volgend artikel
10 tips voor ouders van hooggevoelige kinderen
10 tips voor ouders van hooggevoelige kinderen