Terug naar overzicht

Bewegen om stil te worden

Categorie
Fotografie
Fotografie: Violaine Chapallaz
Bewegen om stil te worden

Je voeten springen, je heupen swingen, je haren zwieren in het rond. Tot zover geen verschil met dansen in een club op zaterdagavond. Maar dan verandert het ritme en dus ook je beweging. Dansen volgens de Vijf Ritmes is mediteren met je lichaam.

De Vijf Ritmes zou je bewegingsmeditatie kunnen noemen. Grondlegster van deze dansvorm is Gabriëlle Roth, die het eeuwenoude bewegen om stilte te vinden herontdekte. Je lichaam bewegen kan blijkbaar een snelle manier zijn om je geest tot rust te brengen.

Dit zijn de vijf ritmes die je in haar sessies telkens in dezelfde volgorde danst:

Vloeiend

Het vloeiende ritme golft in zachte, ronde bewegingen, losjes en soepel. ‘Vloeiend’ is de basis van alle ritmes, met danspassen zonder begin en einde, waarbij je voeten aan het leiden zijn. Je voeten tasten de grond af, voelen het gewicht van je lijf, dragen het en brengen je lichaam in beweging. Het is vrouwelijke energie die gaat over ontvangen en openstellen. Dit ritme verbindt je met de stroom van je individuele energie en geeft je een solide basis.

Staccato

Dit is het ritme van het vuur in je. Staccato is ‘dansen met je botten’, in afgemeten hoeken en lijnen, als bewegende geometrie. Het pulst vanuit je hart en krijgt kracht en dynamiek door je knieën en heupen. Staccato staat voor mannelijke energie, naar buiten gericht en gefocust. Het breekt je muurtje af, zodat verharde pijn en herinneringen kunnen oplossen in het zware ritme.

Chaos

Chaos leert je los te laten. Wanneer je de choreograaf van je leven laat gaan, kun je de danser in jezelf bevrijden. Chaos kent geen vorm, alles gebeurt tegelijkertijd, je lichaam wordt geschud van je hoofd tot je voeten. Net zo lang tot de controle haar macht verliest en je niets anders kunt doen dan je vol overgave aanbieden aan dans, die een reis is naar vrijheid en creativiteit.

Lyrisch

Het lyrische ritme is een vederlichte dans. Het tilt je op. Je armen spreiden zich, je borst opent zich en je blik verruimt zich. Zelfs het loslaten van de chaos kun je loslaten, en dan komt er ruimte voor lichtheid en speelsheid. Dit is het ritme van je ziel en het proces van vreugde scheppen in dingen. Je danst als bladeren in de wind, je geest stijgt op en je verbeeldingskracht komt vrij.

Stilte

Het ritme van stilte kent geen tijd. Ruimte is niet van belang. Stilte beweegt in leegte. Hier richt je je aandacht op eb- en vloedbewegingen van je adem, op het kloppen van je hart. Je vindt rust in de verstilde beweging, in volle acceptatie van wie je zelf bent. Je bent volledig wakker en verbonden met het goddelijke. Alles wat je hier doet, is een gebed.

 

Door anderen gelezen