Houd je rug sterk en soepel met de Egyptische zonnegroet

Houd je rug sterk en soepel met de Egyptische zonnegroet Houd je rug sterk en soepel met de Egyptische zonnegroet Houd je rug sterk en soepel met de Egyptische zonnegroet

Een van de bekendste yoga-oefeningen is de zonnegroet. Maar dat ‘de’, daar kun je een vraagteken achter zetten. Want naast de zonnegroet uit India, is er ook een zonnegroet uit Egypte. Een serie die energie, harmonie en souplesse geeft en de ruggengraat versterkt.

Egypte als de de bakermat van yoga

Kan het waar zijn? Dat de bakermat van yoga niet India, maar Afrika zou zijn? Over dit idee loopt een pittige discussie. Yoga zou minstens vijfduizend of misschien zelfs tienduizend jaar geleden bedacht zijn in Egypte. Als onderdeel van een spiritualiteit die iedereen in het land intens meebeleefde.

Of het waar is of niet, de oude Egyptische kijk op mens en kosmos heeft z’n heel eigen, prachtige verhalen. Volgens het Egyptische Dodenboek komt onze ziel naar aarde voor zuivering. Verlichting is dan ook het einddoel van Egyptische yoga.

Waarom je ’s ochtends eens met een zonnegroet moet starten

De Egyptische zonnegroet heeft heel wat varianten, maar basis blijft de flow. Door vloeiende, beheerste bewegingen te combineren met rustige, gecontroleerde ademhaling, komen lichaam en geest in harmonie met elkaar én met de universele energie. Fysiek bekeken, vitaliseer je je lijf en denkhoofd, met extra aandacht voor de innerlijke kapstok: je ruggengraat. Die wordt soepeler en sterker. Het beste moment om de serie te doen is in de ochtend, maar tussendoor kan ook.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

De Egyptische zonnegroet

De Egyptische zonnegroet kan kort of lang zijn, afhankelijk van beschikbare tijd en yoga-ervaring. De onderstaande 15 stappen is de XXL-versie. Wil je die inkorten, ga dan na 5 meteen door naar 14 en 15. Ook kun je houdingen herhalen of andere yogahoudingen inlassen.

  • 1. Sta vooraan op een yogamat, voeten bij elkaar. Als je je buikspieren steeds licht aanspant, helpt dat voorkomen dat je te veel van je rug vraagt. Je knie- en ellebooggewrichten zijn nooit ‘op slot’, dus niet maximaal gestrekt. Je begint in namasté: handen samen voor je hart, ellebogen gebogen.
  • 2. Strek je armen voor je gezicht langs omhoog naar het plafond, palmen samen.
  • 3. Buig met gestrekte armen achterover vanuit je bekken. Wees lief voor je rug en beweeg voorzichtig en gecontroleerd – een lichte buiging is ook een buiging. Nu kun je rechtop komen en je handen terugbrengen voor je borst.
  • 4. Strek je armen omhoog, palmen samen. Buig op een uitademing je bovenlichaam opzij naar rechts, zodat rek ontstaat in je linkerflank. Inademend, kom je terug in het midden. Dan buig je naar links, terwijl je uitademt. Kom weer recht.
  • 5. Buig vanuit je middel naar voren en richting grond, knieën gebogen. Je armen zwaaien langs je flanken tot de grond of tot achter je heupen. (Ga naar 6 voor de XXL-versie. Niet zoveel zin of tijd? Ga dan door naar 14 en 15.)
  • 6. Nog gebukt, zet je je handen op de mat en zet je je linkerbeen naar achteren.
  • 7. Kom met je bovenlichaam rechtop en buig door je knieën, de linkerknie komt op de mat. Strek je armen samen naar het plafond.
  • 8. Met beide handen op je rechterknie, duw je je bekken even wat dichter bij de mat voor een subtiele rek. Als uitbreiding kun je je armen omhoog strekken en naar achteren leunen.
  • 9. Zet je handen op de mat, lift je heupen en zet je rechterbeen naar achteren; je komt nu in de Downward dog-houding.
  • 10. Stap met je linkerbeen naar voren en doe punt 7, 8 en 9 in spiegelbeeld. Dus je rechterknie komt op de mat – enzovoorts.
  • 11. Rustig zakt je lichaam, met rechte rug, naar de mat. Lig je, dan komt je bovenlichaam omhoog. Leun met je hoofd licht naar achteren. Dit is de Cobra-houding.
  • 12. Je heupen naar het plafond duwend, kom je terug in Downward dog. Las even een rustmomentje in: laat je knieën op de mat zakken, je onderlichaam naar achteren, je billen op je hielen. Je bovenlichaam rust op je dijen, je armen liggen ontspannen naar voren. Je bent nu in Kind-houding.
  • 13. Kom op handen en knieën, stap één voor een met je voeten naar je handen. Kunnen je handen gemakkelijk plat op de mat? Pak anders je enkels. Nu kun je je heupen naar het plafond duwen. (Tot zover het XXL-deel voor wie het wil – punt 14 is weer voor iedereen.)
  • 14. Kom overeind en strek je armen naar voren op schouderhoogte. Je armen bewegen samen op een inademing opzij naar rechts, je draait vanuit je middel. Uitademend, draai je je lichaam weer recht. Op je inademing bewegen je armen naar links. Uitademend, komen lijf en armen weer in het midden.
  • 15. Adem in en omarm de wereld, armen wijd! Laat je hoofd licht naar achteren leunen. Op een uitademing kom je weer recht, je armen terug in het midden. Laat ze dan zakken.

Dat was ’m, de Egyptische zonnegroet. Voel je de energie?

Meer Happinez?

Volgend artikel
Yoga tijdens je menstruatie: wat is een fijne les?
Yoga tijdens je menstruatie: wat is een fijne les?