Goed voor jezelf zorgen? Dit zijn de vier gouden steunpilaren

Goed voor jezelf zorgen? Dit zijn de vier gouden steunpilaren Goed voor jezelf zorgen? Dit zijn de vier gouden steunpilaren Goed voor jezelf zorgen? Dit zijn de vier gouden steunpilaren

Geest en lichaam zijn sterk met elkaar verbonden. Daarom is het zaak niet alleen aandacht te besteden aan de mind, maar ook aan het lijf. Zit die basis goed? Dan wordt het een stuk makkelijker om ook in de rest van je leven goed voor jezelf te zorgen.

1.Eet gezonde, voedzame maaltijden

Veel vrouwen hebben een ingewikkelde relatie met eten, een soort jarenlange haat-liefdeverhouding. Of de teller uitslaat naar haat of liefde, heeft voornamelijk te maken met onze eigenwaarde, hoe lekker we in ons vel zitten en/of wat we onszelf aangeleerd hebben. Het zorgt ervoor dat veel vrouwen voeding (en lichaamsbeweging, maar daarover later meer) niet zien als een middel om goed voor zichzelf te zorgen, maar als een middel om zichzelf te veranderen. En daar zit ‘m nou juist de crux.

Gezond eten en zelf voedzame maaltijden koken met verse ingrediënten is een daad van zelfliefde. Als we stressvolle perioden hebben, schiet gezonde voeding er vaak bij in. We slaan maaltijden over, of eten ’s avonds een zak chips leeg voor de televisie bij wijze van avondeten. Denk hier eens over na. Zou je je eigen kind toestaan dit te doen? Natuurlijk niet. Omdat je weet dat het niet goed is voor een mens, mentaal én fysiek niet. Leer voeding los te koppelen van schuldgevoelens en zelfhaat, maar zie het juist als een middel om van jezelf te houden. Zelfliefde gaat door de maag, zullen we maar zeggen.

2. Beweeg voldoende

Ons lichaam is geen aanhangsel dat toevallig aan ons hoofd vastgeplakt zit. Het is ook geen machine die we met ons brein besturen. Ons lichaam en ons hoofd zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie goed voor zichzelf wil zorgen, ontkomt er niet aan om te bewegen. Je hoeft heus geen olympisch trainingsschema aan te houden, een klein wandelingetje na het avondeten of tijdens de lunchpauze. Een uurtje yoga voor of na een werkdag. Een lesje spinning in de avonduren, of een lange fietstocht of wandeling op zondagmiddag.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Het maakt niet uit wat je doet, als je maar in beweging komt. Het doet niet alleen wonderen voor je lijf, ook je hoofd heeft er baat bij. Er worden stofjes in de hersenen aangemaakt die je een fijn gevoel geven, je organen gaan beter functioneren en je spieren blijven soepel. En dan hebben we het nog niets eens gehad over jouw eigen gevoel van trots als je ondanks de tegenzin tóch dat sportlesje meegepakt hebt.

3. Neem voldoende rust

Iedereen weet dat slaap een van de belangrijkste dingen in ons leven is, en tegelijkertijd het lastigst te realiseren. Lastig omdat we moesten overwerken, omdat we een baby hebben die ons ’s nachts wakker houdt, omdat we liever nog even dat ene televisieprogramma afkeken of omdat het ons simpelweg niet lukt om in slaap te komen. Toch hebben onze hersenen rust nodig om goed te functioneren. ’s Nachts worden alle informatie en prikkels die we gedurende de dag binnenkregen verwerkt. En die verwerking hebben we hard nodig.

Wie niet goed slaapt, heeft een mindere kwaliteit van leven. Het klinkt hard, maar het is wel de waarheid. Als we moe zijn, ziet de wereld er een stuk donkerder uit. Heb je moeite met rust nemen? Zorg voor structuur in je leven door elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Laat de telefoon en andere beeldschermen tot anderhalf uur voordat je gaat slapen uit en drink na vier uur geen caffeine meer. Je zult jezelf dankbaar zijn als het lukt.

4. Waardeer je eigen lichaam

Veel mensen vinden het lastig hun eigen lichaam te omarmen. Wanneer ze in de spiegel kijken, zien ze slechts de tekortkomingen en imperfecties. Dat arme lijf krijgt maar wat kritiek over zich heen. Hopelijk ben jij blij met je lichaam – en als dat nog wel wat beter kan, besluit dan om vandaag te beginnen daaraan te werken.

Een goede eerste stap is door naakt voor de spiegel te gaan staan en diep in te ademen. Denk vervolgens niet aan hoe je lijf eruit ziet, maar aan wat het voor je doet. Kijk naar je benen, die je elke dag dragen. Naar je handen, die zo liefdevol kunnen zorgen. Naar je borstkas, waar je hart en longen zitten. Dit is het lijf dat jouw thuis is, waarmee jij als baby ter wereld bent gekomen. Ga vervolgens met je handen over de delen waar je het meeste moeite mee hebt en sta er even bij stil. Laat de gedachten die opkomen er zijn, maar laat ze wel heel bewust los.

Het voelt in het begin misschien wat onwennig, maar wanneer je dit een paar keer per week doet, zul je merken dat de waardering voor jouw lijf groeit. Echt, op een dag is dit lichaam er niet meer. Koester de kostbare tijd die jullie samen hebben en wees er lief voor.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Eeuwenoude gevechtskunst tai chi: weldadig voor lichaam en geest
Eeuwenoude gevechtskunst tai chi: weldadig voor lichaam en geest