Helend, rustgevend en bevrijdend: de kracht van ademhaling

Helend, rustgevend en bevrijdend: de kracht van ademhaling Helend, rustgevend en bevrijdend: de kracht van ademhaling Helend, rustgevend en bevrijdend: de kracht van ademhaling

Met een diepe inademing komen we ter wereld en met een zucht blazen we het leven uit. We doen het gemiddeld 12 tot 15 keer per minuut en vaak zonder dat we ons er bewust van zijn. Op de yogamat en daarbuiten.

Ademhalen

Binnen de yogaleer wordt er veel aandacht besteedt aan ademhalen, ook wel breathwork genoemd. Niet alleen omdat een goede ademhaling impact heeft op je yoga flow, maar ook omdat de manier waarop je ademt van grote invloed kan zijn op je gezondheid en je leven.

Wie al langer aan yoga en meditatie doet, weet dat er een enorme kracht schuilt in de ademhaling. Bewust ademen brengt je in contact met je lijf en in het hier en nu. Bovendien kan het op een dieper niveau een helend effect hebben op je emotionele huishouding.

Breathwork

Je herkent het vast; ben je boos of overstuur, dan stokt de adem in je keel. Voel je spanning, dan adem je snel en oppervlakkig – hoog vanuit de borst. Ben je ontspannen, dan adem je rustig en diep – meer vanuit de onderbuik, zoals je doet in je slaap.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Is er sprake van een verstoorde ademhaling, dan kun je breathwork toepassen om jezelf (weer) goed te laten voelen. Om weer kalmte te vinden in een stressvolle situatie. Of om oud zeer en verdriet los te laten, wanneer het plots opborrelt. En natuurlijk op de mat; om ongemak te doorvoelen als een yoga-oefening weerstand oproept, of om kracht bij te zetten wanneer je je door een Vinyasa-serie beweegt.

Oefening

Ervaar de magie maar eens, nu je dit leest. Neem één minuut om bewust te ademen. Visualiseer op de inademing iets moois, iets wat je jezelf toewenst. En blaas bij de uitademing spanning of zorgen – emoties die je liever kwijt bent dan rijk, die je bezighouden – van je weg. Herhaal dit een paar keer. En, merk je verschil?

Wil je ontdekken wat deze krachtige tool – jouw adem – allemaal voor jou kan betekenen? Hoe het de weg kan wijzen naar meer vrijheid, meer energie en meer rust? Bekijk dan deze video van Yogatv waarin ademtherapeut Tamara Groen je meeneemt op reis door jouw adem. Veel plezier.

Beeld: fotografie door Chantal Ariëns, styling door Nicole de Werk en visagie door Carmen Zomers


Meer Happinez?

Volgend artikel
Waarom fietsen goed is voor de geest
Waarom fietsen goed is voor de geest