Met de juiste mindset haal je (nog) meer uit yoga

Met de juiste mindset haal je (nog) meer uit yoga Met de juiste mindset haal je (nog) meer uit yoga Met de juiste mindset haal je (nog) meer uit yoga

Er zijn een paar dingen onmisbaar als je yoga beoefent. Zo heb je een yogamatje met goede grip nodig, een abonnement bij een yogastudio (of een fijne plek om thuis je matje uit te rollen) en een comfortabele outfit. Of je nu al een ervaren yogi bent of nog een beginner; tot zover geen verrassingen. Maar er is ook een minder praktische kant van yoga die je neerwaartse hond, brug en dolfijnhouding nóg fijner maken. Met de juiste mindset haal je alles eruit wat erin zit. En die krijg je zo:

1 Laat al je vooroordelen los

Yoga is meer dan stretchen en ook meer dan een manier om te ontspannen. Laat – elke keer opnieuw – al je vooroordelen en aannames over yoga los voordat je op de mat stapt. Op die manier stel je jezelf open voor de ervaring, hoe die ook is. Misschien ben je veel stijver dan je dacht, misschien ook wel niet. Misschien vind je sommige houdingen vandaag behoorlijk uitdagend, terwijl je je lichaam vorige week nog soepel van de ene in de andere asana bewoog. Iedere keer dat je op de yogamat stapt, zal je ervaring een beetje anders zijn. Met een open, onbevooroordeelde houding ben je nieuwsgieriger en kun je beter naar je lichaam luisteren. Bekijk het als een mediatie: wat er ook gebeurt, laat het er zijn, ervaar het en voel het – maar probeer niet te oordelen.

2 Onthoud dat het jóuw yoga is, niet die van iemand anders

Je hoeft jezelf niet meteen überelegant in allerlei op het oog onmogelijke poses te vouwen. Sterker nog: zelfs als het je na jaren oefenen nog niet lukt om je handen in een vooroverbuiging plat op de grond te zetten, is dat ook helemaal prima. Het ene lichaam is het andere niet. Yoga is bedoeld om jóu te stretchen, zowel letterlijk (fysiek) als figuurlijk. Kijk dus niet steeds om je heen naar hoe anderen het doen – dat levert vooral frustratie op – maar focus je op je eigen lichaam, ademhaling en mind. Voel je pijn in een houding? Pas de asana dan aan en blijf dat doen zolang als nodig is. Gebruik de aanwijzingen van de yogadocent als gids, maar luister vooral ook naar je eigen lichaam en intuïtie.

3 Behandel yoga als een practice

Het beoefenen van yoga wordt een practice (oefening) genoemd. Dat is niet voor niets: het vergt inzet, discipline en herhaling. Zorg ervoor dat je 100% van je aandacht en inzet geeft als je yoga beoefent. Dat betekent trouwens niet dat je altijd minstens een uur of langer yoga moet beoefenen of tussen een paar houdingen door niet even tot rust mag komen in de kindhouding. Alles is goed, zolang je er maar echt bént en je zonder afleiding focust op dat wat je aan het doen bent. Wat voor jou werkt, is heel persoonlijk. En vaak verschilt het ook per dag. Op de ene dag voel je misschien de behoefte om flink te zweten tijdens een stevige sessie power yoga, terwijl je lichaam de volgende dag snakt naar vijf minuten volledige ontspanning in savasana (de lijkhouding).

4 Blijf jezelf uitdagen

Yoga hóórt uitdagend te zijn. Maar die uitdaging zit niet altijd in ingewikkelde houdingen. Het synchroniseren van je ademhaling met je bewegingen kan bijvoorbeeld ook knap lastig zijn. Voelt yoga voor jou als appeltje-eitje? Probeer dan eens te ontdekken waar je wél uitdaging in kunt vinden. Kun je misschien nog dieper in de houding komen? Is er een gevorderde variant van een asana die je nog niet onder de knie hebt? Of kun je de overgang tussen de verschillende poses verbeteren? Een andere vorm van yoga uitproberen kan ook fijn zijn om jezelf te blijven uitdagen.

5 Wees dankbaar

Elke keer dat je de tijd neemt om je matje uit te rollen, doe je iets goeds voor jezelf. Je laat zien dat je wilt werken aan je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Yoga kan lichamelijke kwalen verminderen of verhelpen, maakt je flexibeler, helpt tegen stress en maakt je hoofd helder. Jij maakt dat mogelijk, elke minuut dat je werkt aan je practice. Daar mag je jezelf best voor bedanken.

Meer lezen over yoga?

Volgend artikel
Vind je je lijf niet mooi? Waarom dat ook oké is
Vind je je lijf niet mooi? Waarom dat ook oké is