Een ode aan de yoni

Fotografie Tekst: Pauline Bijster
Een ode aan de yoni Een ode aan de yoni Een ode aan de yoni

Eigenlijk hebben we het er liever niet over, en er uitgebreid naar kijken doen we al helemaal niet. En dat is jammer, leerde Pauline Bijster van diverse ‘yoni-deskundigen’ – want meer aandacht voor je vagina kan je lichaam, zelfs je leven, lichter en fijner maken.

Wat is er toch aan de hand met de vagina? Genitaliën zijn natuurlijk nooit een niet-populair onderwerp geweest, maar specifiek de vagina lijkt aan een opmars bezig. Ze heeft zelfs een ‘nieuwe’ naam gekregen: steeds vaker wordt ze yoni genoemd, van oudsher het tantra-woord voor vagina en Sanskriet voor: bron van alles.

Het boek ‘Pussy – A Reclamation’ (er is nog geen Nederlandse vertaling) stond meteen hoog op de The New York Times bestsellerlijst en Yoni-eieren zijn ook in trek: kleine eitjes van edelsteen die een vrouw kan inbrengen om oefeningen mee toe doen.

De opmars van de Yoni

Volgens de schrijfster Regena Thomashauer zouden we allemaal het plezier van de yoni en haar kracht moeten terugbrengen in onze levens. Plezier: want de clitoris lijkt met haar achtduizend zenuwuiteinden (veel meer dan de penis) als enige functie te hebben om de vrouw genot te bezorgen. Maar er is meer. Volgens yoni-deskundigen bestaat er een fijne energie die vanuit je yoni je hele lichaam, zelfs je leven, kan opvullen en lichter en fijner kan maken.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Het begint, volgens Thomashauer, met je eigen sensualiteit ‘aanzetten’. Dat kan door je vagina aan te raken, te masseren, door naar haar te kijken, aan haar te denken. Of door haar meer te betrekken bij het dagelijks leven, bijvoorbeeld door te flirten.

Ingewikkeld om van te houden

Ik heb, denk ik als ik begin aan dit verhaal, best een normale verhouding met mijn vagina. Eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, heb ik haar het grootste gedeelte van mijn leven genegeerd. Oké, nog eerlijker: last van haar gehad. Bij mijn menstruaties en bij het baren van mijn vier kinderen, wat behalve prachtig en ontroerend ook ongelooflijk pijnlijk was.

En dan hebben we het nog niet eens over alle blaasontstekingen, schimmelinfecties, de eendenbek van de gynaecoloog als er iets mis is. Of nog erger: het grote aantal vrouwen – één op de drie volgens cijfers – dat nare seksuele ervaringen heeft.

Natuurlijk is de vagina leuker en mooier dan ik nu opschrijf, maar het is wel een ingewikkeld orgaan om van te houden. Ze zit verstopt, we denken niet vaak aan haar. Of wel, maar daar praten we niet over, dat is niet netjes.

De juiste benaming

Onze maatschappij is niet op yoni’s ingericht. Een veelzeggend bewijs hiervoor, waar boeken en artikelen zonder uitzondering mee beginnen, is dat we er nauwelijks een normaal woord voor hebben. Iedere ouder zit toch een moment met de handen in het haar als dochterlief wil weten hoe het heet daar tussen haar benen. De vagina is feitelijk gezien maar de helft van het orgaan.

Kut is officieel een scheldwoord, net als muts of trut (volgens de Van Dale is de betekenis van ‘kut’: ‘waardeloos, slecht’) en kutje en poesje zijn geannexeerd door de porno-industrie. Thomashauer gebruikt trouwens expres het woord pussy (poesje, kutje) omdat ze het van nare associaties wil ontdoen.

Tantra: jezelf leren kennen

Niet alleen in Amerika komt deze yoni-beweging op gang, ook dichter bij huis, bijvoorbeeld bij het Centrum voor Tantra in Amsterdam, is het drukker dan ooit.

Het doel van tantra is: jezelf leren kennen. Mensen denken vaak dat het seksueel is, maar dat is het in essentie niet’, legt tantradocente Kyo Verberk uit. ‘Het is een spiritueel pad dat het hele leven omarmt: dus ook de vitale seksuele energie. Het verschil met andere soorten lichaamswerk is dat de geslachtsdelen niet uitgesloten worden.’ En ze vervolgt: ‘De yoni wordt in tantra gezien als een belangrijke bron van kennis.’

Met de nadruk op genot

Een ander punt dat bij de verschillende deskundigen terugkomt: we hebben geleerd om tijdens het vrijen uitsluitend gericht te zijn op een hoogtepunt, of op het ontvangen van zaad. Maar dat is nogal een eenzijdige benadering. Marjanne Hurks (65) is tantra- en sekscoach en noemt haar werk noemt liever sensueel dan seksueel.

We zouden volgens Hurks – hetzelfde zegt Regena Thomashauer – erbij gebaat zijn om veel meer nadruk te leggen op het genot. Het orgastische gevoel zonder dat het meteen om daadwerkelijke orgasmes gaat. Meer: de stroom van energie die je in je yoni voelt, en die jou vult, de kundalini energie, dié is belangrijk.

Tintelig door het leven

En daar kunnen we kritisch over doen, maar wat nu, als het wáár is? Wat nu, als ze echt zo bijzonder is als ze zeggen?

Dat je echt meer in je kracht komt te staan als vrouw, dat je meer straalt, meer zelfvertrouwen krijgt en ook uitstraalt als je je maar bewust bent van dat geheime, donkere, vochtige onderdeel van je eigen lichaam? Dat onderdeel dat zoveel pijn kan verdragen, dat zoveel bloed meemaakt in een mensenleven, maar ons ook hoogstaand plezier kan verschaffen?

Misschien helpt het alleen al om over yoni’s te praten, om het woord pussy zesendertig keer per pagina tegen te komen in een boek, en misschien, heel misschien, heb jij het bij het lezen van dit artikel ook: als je erbij stil staat, nu, op dit moment, voel je haar vanzelf.

Alleen al door ervoor open te staan heb je toegang tot die kleine sprankel in je leven. Een moment of joy op oproepbasis, altijd aanwezig, en je hebt er verder niets voor nodig.

Wil jij ook je sparkle ontdekken?

Zeg tantra en je denkt aan seks. Die twee lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tantra is hot, maar geen seks. Het gaat over gevoel, over lichaamsbewustzijn. Over het vinden van een wonderlijke levensenergie die iedereen in zich heeft. Ontdek je sparkle met de Happinez training Tantra & Energie.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Zo houd je je hormonen happy
Zo houd je je hormonen happy