Een ode aan de yoni - Happinez
< terug
23 september 2017

Een ode aan de yoni

Eigenlijk hebben we het er liever niet over, en er uitgebreid naar kijken doen we al helemaal niet. En dat is jammer, leerde Pauline Bijster van diverse ‘yoni-deskundigen’ - want meer aandacht voor je vagina kan je lichaam, zelfs je leven, lichter en fijner maken.

Wat is er toch aan de hand met de vagina? Genitaliën zijn natuurlijk nooit een niet-populair onderwerp geweest, maar specifiek de vagina lijkt aan een opmars bezig. Ze heeft zelfs een ‘nieuwe’ naam gekregen: steeds vaker wordt ze yoni genoemd, van oudsher het tantra-woord voor vagina en Sanskriet voor: bron van alles.

De cursussen Orgastische Meditatie en yoni-massagepraktijken schieten in Angelsaksische landen de grond uit. Yoni-eieren zijn ook in trek: kleine eitjes van edelsteen – volgens internet begin je met jade – die een vrouw kan inbrengen om oefeningen mee toe doen. Het boek ‘Pussy – A Reclamation’ (er is nog geen Nederlandse vertaling) stond meteen hoog op de The New York Times bestsellerlijst.

De opmars van de Yoni

Volgens de schrijfster Regena Thomashauer zouden we allemaal het plezier van de yoni en haar kracht moeten terugbrengen in onze levens. Plezier: want de clitoris lijkt met haar achtduizend zenuwuiteinden (veel meer dan de penis) als enige functie te hebben om de vrouw genot te bezorgen. Maar er is meer. Volgens yoni-deskundigen bestaat er een fijne energie die vanuit je yoni je hele lichaam, zelfs je leven, kan opvullen en lichter en fijner kan maken.

Het begint, volgens Thomashauer, met je eigen sensualiteit ‘aanzetten’. Dat kan door je vagina aan te raken, te masseren, door naar haar te kijken, aan haar te denken. Of door haar meer te betrekken bij het dagelijks leven, bijvoorbeeld door te flirten.

Ingewikkeld om van te houden

Ik heb, denk ik als ik begin aan dit verhaal, best een normale verhouding met mijn vagina. Eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, heb ik haar het grootste gedeelte van mijn leven genegeerd. Oké, nog eerlijker: last van haar gehad. Bij mijn menstruaties en bij het baren van mijn vier kinderen, wat behalve prachtig en ontroerend ook ongelooflijk pijnlijk was.

En dan hebben we het nog niet eens over alle blaasontstekingen, schimmelinfecties, de eendenbek van de gynaecoloog als er iets mis is. Of nog erger: het grote aantal vrouwen – één op de drie volgens cijfers – dat nare seksuele ervaringen heeft.

Natuurlijk is de vagina leuker en mooier dan ik nu opschrijf, maar het is wel een ingewikkeld orgaan om van te houden. Ze zit verstopt, we denken niet vaak aan haar. Of wel, maar daar praten we niet over, dat is niet netjes.

yoni

De juiste benaming

Onze maatschappij is niet op yoni’s ingericht. Een veelzeggend bewijs hiervoor, waar boeken en artikelen zonder uitzondering mee beginnen, is dat we er nauwelijks een normaal woord voor hebben. Iedere ouder zit toch een moment met de handen in het haar als dochterlief wil weten hoe het heet daar tussen haar benen. De vagina is feitelijk gezien maar de helft van het orgaan, bovendien klinkt het medicijnenstudie-achtig, vooral uit een kindermond.

Kut is officieel een scheldwoord, net als muts of trut (volgens de Van Dale is de betekenis van ‘kut’: ‘waardeloos, slecht’). De woorden gleuf of schaamspleet klinken zo mogelijk nog vervelender en kutje en poesje zijn geannexeerd door de porno-industrie. Thomashauer gebruikt trouwens expres het woord pussy (poesje, kutje) omdat ze het van nare associaties wil ontdoen.

Tantra: jezelf leren kennen

Niet alleen in Amerika komt deze yoni-beweging op gang, ook dichter bij huis, bijvoorbeeld bij het Centrum voor Tantra in Amsterdam, is het drukker dan ooit.

‘Maar gebrek aan belangstelling hebben we eigenlijk nooit gehad,’ zegt tantradocente Kyo Verberk. ‘Mensen zijn altijd geïnteresseerd in seks.’ Zolang we seks alleen maar lichamelijk zien, levert het problemen op, stelt zij. ‘Veel mensen krijgen als ze langer samen zijn problemen met seks in hun relatie. Dan gaan ze op zoek. Ik snap dat mensen verder willen kijken.’

Het doel van tantra is: jezelf leren kennen. Mensen denken vaak dat het seksueel is, maar dat is het in essentie niet’, legt ze uit. ‘Het is een spiritueel pad dat het hele leven omarmt: dus ook de vitale seksuele energie. Het verschil met andere soorten lichaamswerk is dat de geslachtsdelen niet uitgesloten worden.’ En ze vervolgt: ‘De yoni wordt in tantra gezien als een belangrijke bron van kennis.’

Yoni release

Ook Mariëlle Spronck (37) van Avalanche Bodywork werkt met yoni’s, ze introduceerde de term ‘yoni release’ in Nederland. Bij een yoni release wordt het genitale gebied inwendig vrijgemaakt van blokkades. Een ander woord voor ongeveer hetzelfde, dat binnen tantra al heel lang bestaat, is de-armouring.

‘De G-spot, de A-spot en de baarmoedermond zijn plekken waar bij de meeste vrouwen wel blokkades zitten. We lezen in vrouwenbladen dat het schuurpapier-achtige plekje bij je G-spot normaal is, maar dat klopt niet. ‘Ik kan dat weefsel weer zacht maken.’ Het resultaat: je vagina wordt sensitiever, het stroomt meer, tijdens het vrijen voel je meer. ‘Ik dacht altijd dat ik zelf een geweldig seksleven had,’ zegt ze over zichtzelf, ‘totdat mijn yoni ‘released’ werd. Daarna werd het anders. Nog veel beter.’

Een yoni release is niet seksueel, niet eens sensueel, het kan zelfs pijn doen. Een soort ‘shiatsu op je vagina’ noemt ze het. Ze vertelt er helder over, bijna zoals een fysiotherapeut over een rug zou kunnen praten. ‘Je kunt leren om het zelf te doen, om blokkades zelf weg te masseren, maar er zijn ook vrouwen die gewoon drie keer per jaar bij mij komen om het te laten releasen,’ zegt Spronck.

Met de nadruk op genot

Een ander punt dat bij de verschillende deskundigen terugkomt: we hebben geleerd om tijdens het vrijen uitsluitend gericht te zijn op een hoogtepunt, of op het ontvangen van zaad. Maar dat is nogal een eenzijdige benadering. Marjanne Hurks (65) is tantra- en sekscoach en zij geeft yoni massages (volgens de krant The Sun was dat deze zomer de grote hit in Groot-Brittannië), die in tegenstelling tot yoni releases wel plezierig bedoeld zijn. Een vrouw kan ervaren hoe het is om – zonder klaarkom-doel – haar vagina te voelen. Dat zijn we verleerd, volgens Hurks.

Mannen komen ook naar haar praktijk, soms omdat hun vrouw geen zin meer heeft om met ze te vrijen. ‘Ze komen naar mij omdat ze niet meer weten wat ze anders nog kunnen doen. Ik vind dat prima, ik kan ze een beetje opvoeden. Ik kan ze leren hoe een vrouwenlichaam werkt!’

Haar werk noemt ze liever sensueel dan seksueel. “De yoni zou wel wat heiliger mogen worden bejegend dan in onze samenleving gebeurt,” zegt ze. “Of op zijn minst: respectvoller. Mijn eigen moeder noemde haar vagina: ‘dat van onderen’. Er is niet veel veranderd sindsdien. Waarom spreken we van ‘schaam’lippen? Ik zeg liever venuslippen. Of gewoon lippen. Niets om je voor te schamen.”

We zouden volgens Hurks – hetzelfde zegt Regena Thomashauer – erbij gebaat zijn om veel meer nadruk te leggen op het genot. Het orgastische gevoel zonder dat het meteen om daadwerkelijke orgasmes gaat. Meer: de stroom van energie die je in je yoni voelt, en die jou vult, de kundalini energie, dié is belangrijk.

Tintelig door het leven

En daar kunnen we kritisch over doen, net als over groepjes vrouwen die elkaars yoni’s releasen – die neiging zou ik tot nu toe altijd gehad hebben – maar wat nu, als het wáár is? Wat nu, als ze echt zo bijzonder is als ze zeggen?

Dat je echt meer in je kracht komt te staan als vrouw, dat je meer straalt, meer zelfvertrouwen krijgt en ook uitstraalt als je je maar bewust bent van dat geheime, donkere, vochtige onderdeel van je eigen lichaam? Dat onderdeel dat zoveel pijn kan verdragen, dat zoveel bloed meemaakt in een mensenleven, maar ons ook hoogstaand plezier kan verschaffen?

Misschien helpt het alleen al om over yoni’s te praten, om het woord pussy zesendertig keer per pagina tegen te komen in een boek, en misschien, heel misschien, heb jij het bij het lezen van dit artikel ook: als je erbij stil staat, nu, op dit moment, voel je haar vanzelf.

En als je dat doet, erop mediteren, je er bewust van zijn: dat is dus fijn. Tintelig. Je kunt zeggen dat elk deel van je lichaam voelen, ook je hand, tintelig is, als je het echt voelt op een meditatieve manier, maar je yoni is wel verreweg het meest tintelige onderdeel. Het voelen maakt je instant een beetje blij.

Alleen al door ervoor open te staan heb je toegang tot die kleine sprankel in je leven. Een moment of joy op oproepbasis, altijd aanwezig, en je hebt er verder niets voor nodig.

Tekst: Pauline Bijster

Lees meer over:

body
Dit vind je vast
ook leuk