Smaakvol slaapmiddel: kersensmoothie

Smaakvol slaapmiddel: kersensmoothie Smaakvol slaapmiddel: kersensmoothie Smaakvol slaapmiddel: kersensmoothie

Kyra de Vreeze neemt je elke week mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. In het kader van de Happinez slow challenge laat ze zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en hoe je ondertussen zelf gelukkig blijft.

Ik heb altijd van slapen gehouden, maar sinds ik twee jaar geleden moeder werd ben ik het nog meer gaan waarderen. Na vier maanden van onderbroken nachten keek ik hunkerend uit naar acht uur aaneengesloten nachtrust.

Gelukkig bleek al snel dat mijn dochter net zo van slapen houdt als ik. Ze ligt ’s nachts met gemak twaalf uur lang, zachtjes snurkend, in haar bedje. En ik heb – gelukkig – mijn nachtrust terug. Door voldoende te slapen voel ik me mentaal flexibel, stressbestendig, vrolijk, helder en sterk. En met chronisch te weinig… tja, dan is het een heel minder rooskleurig verhaal.

Dat optimale slaap belangrijk is voor ons welzijn wordt ook door de wetenschap ondersteund. Je verwerkt gebeurtenissen en emoties tijdens slaap en je lichaam repareert zichzelf. Wanneer je problemen hebt met slapen gaat dit vaak hand in hand met een tekort aan het lichaamseigen stofje melatonine. In de avond stijgt het melatoninegehalte in je lichaam en in de ochtend neemt het af, waardoor je vanzelf weer wakker word. Toch komt het wel eens voor dat je slaap niet helemaal voorbeeldig verloopt. Je hebt zorgen, een drukke periode, nachtdiensten, een onregelmatig leven of een pasgeboren baby’tje in de wieg. In dat geval is het fijn te weten dat je dat automatische mechanisme, de slaap-waak cyclus, een handje kan helpen. En nog op een lekkere manier ook!

Er zijn namelijk voedingsmiddelen die je melatoninebalans helpen herstellen. Banaan, ananas, sinaasappel, haver, pompoen, zwarte rijst en kersen zijn een paar van die slaapverwekkende voedingsmiddelen die je lichaam helpen de slaap-waak balans te herstellen. Net als vijftien minuten per dag wandelen in de buitenlucht: ook dit helpt je lijf met het produceren van melatonine.

Hieronder vind je het recept voor mijn smaakvolle slaapmiddel.
Nighty night & happy #slowchallenge!”

Xoxo Kyra

RECEPT: kersensmoothie

Maakt 2 kleine porties
Duurt 5 minuten

Ingrediënten:

  • 100 gram zure kersen, uit de diepvries
  • 100 gram banaan, zonder schil
  • Sap van ½ sinaasappel
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel anijszaad
  • 50 ml heet water
  • Verse basilicum, grof gehakt, naar smaak

Bereiding:
Laat de anijszaadjes 3 minuten in heet water trekken. Zeef en bewaar het water. Plaats kersen, banaan, sinaasappelsap, anijswater en kaneel in de blender of gebruik staafmixer. Mix tot een romige smoothie ontstaat. Sprenkel wat gehakte basilicum in een glas, plaats daarop wat hele zure kersen en schenk op met de smoothie. Die is het lekkerst als je hem direct opdrinkt.

Tekst en fotografie door Kyra de Vreeze | www.kyraskitchen.com

Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.
Volgend artikel
Kyra’s recept voor liefdevolle verjaardagstaart
Kyra’s recept voor liefdevolle verjaardagstaart