Thuiskomen in je lichaam: zo doe je dat

Thuiskomen in je lichaam: zo doe je dat Thuiskomen in je lichaam: zo doe je dat Thuiskomen in je lichaam: zo doe je dat

De veiligste plek waar je kunt wonen is je lichaam. Het is je eigen huis! Maar wat moet je doen als je je er niet optimaal in thuis voelt? Wat doe je als je iedere dag opnieuw op zoek bent naar een slanker, mooier of perfecter huis om in te wonen? Verhuizen lukt niet en jezelf afwijzen brengt je nog verder van je eigen huis.

Hoe vind je de weg terug naar het vertrouwen dat je goed bent zoals je bent?

Het klinkt nogal voor de hand liggend, maar de relatie met je lichaam is de enige die levenslang is. Ouders verlaten deze planeet meestal eerder dan jij, kinderen arriveren pas als je zelf volwassen bent. Partners, echtgenoten en minnaars komen en gaan, maar de enige relatie die een heel leven duurt is die met je eigen lichaam. Tegen de tijd dat je de aarde verlaat, kan het zijn dat je er een aantal lichaamsdelen bij hebt gekregen die je nog niet had toen je aan je aardse reis begon: een nieuwe knie, heup of nier. Maar het geheel dat je in eerste instantie kreeg is nog steeds hetzelfde.

De relatie tussen jou en ‘jij’

Vertrouwen in je innerlijk en je uiterlijk wil zeggen dat je gelukkig bent. Dat jij jezelf accepteert en dat je van je lijf en je leven geniet. Het gevolg van een innerlijk stabiel geluk is dat je permanent verlost bent van een interne negatieve dialoog die steeds maar weer wikt en weegt of je wel leuk, slank, mooi, gezellig, lief of waardevol genoeg bent. Er woont rust en blijdschap in je hoofd en je hart.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Maar een innerlijke stem die praat vanuit een kritische dialoog geeft een heel ander verhaal.  De innerlijke babbelaar vertelt je, als je niet oppast, de hele dag wat er niet goed aan je is. Ooit naar jezelf geluisterd wat je tijdens de eerste ochtendblik in de spiegel tegen jezelf zegt? Zou je dat ook tegen je beste vriend of vriendin zeggen? Een negatieve innerlijke dialoog neemt je kracht en je energie weg. Het maakt dat je vertrouwen in je zelfbeeld en je lichaam een stevige deuk krijgt en het staat je levenskracht en geluk in de weg. Jij en jij worden opeens twee innerlijke mensen met een andere mening en het vertrouwen in je lijf maakt een grote verandering door.

In onze jeugd is dit ‘gewoon op je lichaam vertrouwen’ het meest normale gegeven. Geen jong kind dat aan zijn lichaam twijfelt. Vaak verandert dit als we met de illusie van schoonheid in aanraking komen. Opeens is het eigen lijf niet mooi genoeg of goed genoeg. De relaties tussen jou en je lichaam staat ter discussie en het onvoorwaardelijke vertrouwen is beschadigd.

Nooit meer iets van Happinez missen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Dit ben ik!

Wat is schoonheid en wie bepaalt wat wel of niet mooi is? En als we eerlijk zijn: schoonheidsidealen zijn toch net zo veranderlijk als het weer? Het vervelende is dat deze illusie ertoe kan leiden dat we die essentiële verbintenis – vriendschap en vertrouwen – met ons lichaam kwijtraken. Íedere ziel heeft de beste outfit die er nodig is voor de reis die we in dit leven maken. Maar de vergelijking met de buitenwereld maakt dat we onze authenticiteit niet meer zien en verliezen.

Als we het vertrouwen in onszelf kwijtraken en we onze eigenwaarde niet langer zelf kunnen bepalen, maar die laten bepalen door de buitenwereld, dan wordt onze eigenwaarde afhankelijk van wat anderen van ons denken. Het gevolg daarvan is dat we een soort leegte van binnen krijgen die ons blijft achtervolgen, omdat we niet langer verbonden zijn met onze essentie. Als je steeds ruzie hebt met je partner kun je scheiden. Als je ruzie hebt met je eigen lijf ligt dat ingewikkelder. Hier ligt een duidelijke keuze op je te wachten: herstel je de relatie en het vertrouwen met jezelf? Besluit je de vriend of de vijand van jezelf te zijn?

Vriendschap voor het leven

Ware vriendschap is onvoorwaardelijk en niet onduidelijk, sentimenteel of ongelijk. Het is een diepgaande innerlijke kracht. Jouw verstandhouding met jezelf zou idealiter die van een [soul mate], een onafscheidelijke levenspartner moeten zijn. Vriendschap is de verbintenis tussen jezelf en je lichaam.

Het magische van vriendschap brengt ons in contact met onze ziel, die indirect zichtbaar word door de dingen die we doen, voelen en zeggen. Het is de stem van onze innerlijke wijsheid, onze kristalheldere wetenschap. Als we negatieve geluiden horen wanneer we in de spiegel kijken, kunnen we er zeker van zijn dat het niet de stem is van onze ziel. Het is de stem van de buitenwereld die ons een werkelijkheid wil opleggen. De stemmen van anderen mogen altijd in ons huis verblijven, maar ze mogen het huis niet overnemen. Jij woont daar en het is jouw stem die daar luid en duidelijk mag klinken. Dat is de stem waar je op kunt vertrouwen, die weet wat het beste voor je is, die je levensritme begrijpt en je bestemming kent.

Thuiskomen in je lichaam

Elke relatie kan worden gerepareerd door de taal van het hart te herontdekken. Als we verliefd zijn, maakt het niet uit of het voorwerp van onze liefde flaporen heeft. De taal van het hart zegt dat alles goed is zoals het is. Tot het moment dat deze persoon ons teleurstelt of afwijst en uit ons hart wordt verbannen. Dan vindt er een verandering van perspectief plaats en praat het hoofd verder zonder het hart.

Als je gevoelig bent voor een kritische innerlijke dialoog, komt er een gesprek met jezelf op gang dat een totaal andere toon heeft dan een gesprek dat je met jezelf in je hart voert. Wat tevoren was omgeven door de mantel der liefde en genegenheid, wordt nu kritisch beoordeeld, waardoor alle charme, warmte, tederheid en intimiteit verdwijnt. Jezelf vriendelijk vanuit je hart benaderen, geeft vrede, veiligheid en aanvaarding. Het is ineens fijn om bij ´jezelf´ te zijn, in plaats van voortdurend de onvriendelijke taal in je hoofd te moeten aanhoren die je zegt dat er van alles met je mis is.

Als we een relatie met onszelf aangaan vanuit het hart, maken we een zielsverwantschap mogelijk. Een partnerschap voor het leven, zonder voorwaarden of afwijzingen. In plaats van te kijken naar de afwezigheid van al die dingen die je niet hebt, richt je je op de aanwezigheid van de dingen die je wél hebt. Je innerlijke perceptie veranderen naar de aanwezigheid van wat er wel is, brengt een mindswitch teweeg, een verandering in de manier waarop je denkt. Het vereist dezelfde inspanning om wel van jezelf te houden als om niet van jezelf te houden. Het is een kwestie van een keuze. Ben je vrienden voor het leven of niet? En waarom zou je niet?

Volgend artikel
Goed voor jezelf zorgen? Dit zijn de vier gouden steunpilaren
Goed voor jezelf zorgen? Dit zijn de vier gouden steunpilaren