Zo eet je je huid gezond en mooi

Zo eet je je huid gezond en mooi Zo eet je je huid gezond en mooi Zo eet je je huid gezond en mooi

Je hoort het vaak: een mooie huid komt van binnenuit. Maar hoe dan? In haar boek ‘De huid’ legt dermatoloog Yael Adler uit hoe voeding verband houdt met een stralend velletje. 

Om te beginnen kun je alle voedingsstoffen onderscheiden in macrovoedingsstoffen en microvoedingsstoffen. Macrovoedingsstoffen zijn de belangrijkste, bekendste soorten voedingsstoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten. Microvoedingsstoffen zijn bijvoorbeeld vitaminen, mineralen en aminozuren.

Koolhydraten: voor de opbouw van je huid

Koolhydraten hebben tegenwoordig niet zo’n goeie naam – mensen die supergezond willen eten, proberen de ‘carbs’ zoveel mogelijk uit hun dieet te schrappen. Maar koolhydraten hebben wel degelijk een functie – voor je gehele gezondheid, maar ook voor je huid. Yael legt het zo uit: samen met eiwitten zetten koolhydraten ‘de steigers in elkaar voor de opbouw van basisstoffen.’ Als je koolhydraten verteert, worden ze voornamelijk omgezet in glucose, en dat is erg belangrijk voor de opbouw van je huid. Gezonde koolhydraten haal je uit groente, granen, bonen en zaden.

Eiwitten: voor een sterke, beschermende huid

Eiwitten leveren een belangrijke bijdrage aan de beschermende functie van je huid. Met behulp van eiwitten wordt keratine opgebouwd, en dat heb je nodig voor onder andere het bindweefsel, de celstofwisseling en het immuunsysteem van je huid. Eiwitten haal je uit – inderdaad – ei, magere melk en vis. Eet je liever plantaardig? Dan kun je eiwitten halen uit seitan, soja, zaden en noten.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Vetten: om je huid soepel te houden

Talg is heel belangrijk voor onze huid, want het houdt haar soepel en flexibel. De vetten in je voeding zorgen, samen met eiwitten, voor de bescherming van je huid. Ook helpen ze ontstekingen te voorkomen. Er zijn verschillende soorten vetten, en de gezondste zitten in avocado, noten, kokos en vette vis. Van noten kun je beter niet te veel in een keer nemen, elke dag een klein handje is perfect.

Antioxidanten: voor een jonge, flexibele huid

Groene bladgroente, blauwe druiven, rodekool, tomaten… Hoe kleuriger de groente, hoe gezonder – en hoe groter de variatie in de groenten die je eet, hoe beter. In veel gekleurde groenten zitten antioxidanten, die je huid ‘jong’ en flexibel houden en helpen om de komst van rimpels nog wat uit te stellen. Je haalt ze trouwens ook uit zaden, granen en volkorenproducten.

Spoorelementen (ijzer, koper, zink): voor stevige nagels, huid en haar

Ooit van spoorelementen gehoord? De term is veel minder bekend dan ‘mineralen’, maar ze komen ongeveer op hetzelfde neer. Spoorelementen zijn mineralen die belangrijk zijn voor je gezondheid (en je huid!), maar waar je maar heel weinig van nodig hebt. Die dosering is belangrijk, want te veel is ongezond.

Je hebt bijvoorbeeld zink nodig, dat je huid beschermend maakt, en zorgt voor stevig haar. Het draagt ook bij aan de snelheid waarmee wondjes genezen. Zink vind je veel in dierlijke producten (vlees, vis, zuivelproducten), maar ook in graanproducten en noten. Ook selenium is belangrijk voor een mooie huid, nagels en haren. Je vindt het in paranoten, kokosnoten en broccoli. IJzer zorgt voor kleur in je gezicht. Het zit in eieren, cantharellen, sesam, peulvruchten, lijnzaad en dierlijke producten. Yael adviseert om te zorgen voor voldoende vitamine C, bijvoorbeeld uit een paar slokken sinaasappelsap per dag, want vitamine C is belangrijk voor de opname van zink.

Meer weten?

  • In ‘De huid – gezondheid, schoonheid en verzorging’ legt de Duitse dermatoloog Yael Adler uitvoerig uit hoe je huid is opgebouwd, hoe deze zich ontwikkelt en wat je zelf kunt doen om je huid gezond te houden.
  • En test ’t: welk huidtype ben jij volgens de Ayurveda?
Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Zoetekauw? Zo ontwikkel je een gezondere relatie met suiker
Zoetekauw? Zo ontwikkel je een gezondere relatie met suiker