Huidproblemen: waarom je je nooit hoeft te schamen voor je imperfecties

Huidproblemen: waarom je je nooit hoeft te schamen voor je imperfecties Huidproblemen: waarom je je nooit hoeft te schamen voor je imperfecties Huidproblemen: waarom je je nooit hoeft te schamen voor je imperfecties

Altijd maar bezig met het verstoppen van je huidproblemen? Nergens voor nodig! Tijd om die puistjes, eczeemvlekken en andere ‘imperfecties’ gewoon te omarmen.

Acné, eczeem, vitiligo, psoriasis: dit zijn slechts vier van de meest voorkomende huidproblemen. En veelvoorkomend zijn ze. In je omgeving ken je vast iemand met een huidprobleem, of misschien heb je zelf wel acné, eczeem of een andere huidaandoening. En schaam je jezelf daarvoor. Want overal om je heen zie je perfecte huidjes: op de televisie, op Instagram, in je omgeving. En zo lijkt het net of je één van de weinigen bent met een oneffen huid (en eventuele pijn of jeuk). Tijd om daar eens verandering in te gaan brengen. Want je schamen voor eventuele imperfecties is simpelweg zonde van je energie.

Je bent niet alleen

Het lijkt misschien soms alsof je de enige bent met een huidprobleem, maar schijn bedriegt. Meer dan twee miljoen mensen in Nederland hebben last van een huidaandoening, blijkt uit onderzoek van het Nijmeegse UMC St. Radboud in opdracht van de Stichting Nationaal Huidfonds. Zijn die mensen dan zo verdraaid goed in het verbergen, vraag je je af? En waarom doen we dat eigenlijk, de boel verbergen? Want als er, naast onszelf, nog zo’n 2 miljoen mensen rondlopen met een huidprobleem, dan is er toch helemaal niets om je voor te schamen? Sterker nog: als huidproblemen in onze maatschappij meer geaccepteerd worden, geeft dat meer zelfvertrouwen aan mensen met een huidprobleem en is er minder reden om de boel te verstoppen.

Verborgen lessen

Grote kans dat de meeste mensen met een huidprobleem al flink wat lessen hebben geleerd dankzij hun huid. Heel veel praktische lessen, bijvoorbeeld over hoeveel chemische stofjes er eigenlijk in cosmetica zitten en hoeveel impact voeding heeft op ons lichaam. Maar ook dat je sommige dingen gewoonweg moet accepteren en ze los moet laten. Of misschien heeft het je zelfs geholpen in de richting van je carrière, doordat je je meer bent gaan focussen op voeding, spiritualiteit of natuurlijke cosmetica. Maybe it’s a blessing in disguise?

Imperfectie is mooi

Er is niets mis met standaard beauty, maar in imperfectie zit iets prachtigs. De schrijver van dit stuk heeft zelf al sinds haar geboorte een huidafwijking, wat resulteert in witte vlekken op haar huid. Recent kreeg ze daar een compliment over van iemand die vol bewondering naar haar huid keek. “Beauty is in the eye of the beholder,” wordt er weleens gezegd. En dat is natuurlijk zo waar. Want wat jij minder mooi vindt, vindt een ander misschien waanzinnig mooi. En dat is maar goed ook, als we allemaal hetzelfde mooi zouden vinden was de wereld een stuk saaier, nietwaar?


Je kunt er niets aan doen

Net als dat je je er niets aan kunt doen dat je bijvoorbeeld klein, gemiddeld of groot bent, wordt een groot deel van je huid bepaald door je genen. Zelfs als je alles ‘goed’ doet rondom je huid, kun je last hebben van huidproblemen. En veel van die huidproblemen gaan misschien ook nooit meer weg. Hoe meer je je erover opwindt, hoe meer stress je krijgt. Het hoort nu eenmaal bij je uiterlijk, maar zegt verder niets over wie jij bent, toch?

Het is heel normaal

Het is heel normaal om geen glanzend, perfect huidje te hebben! Dat heeft bijna niemand! De meeste van die huidjes komen uit een potje of zijn bewerkt met een filter of tien. Dat bewees ook model Louisa Northcote toen ze foto’s van zichzelf met acne en zonder make-up op Instagram plaatste met de hashtag #freethepimple en mensen opriep om hetzelfde te doen. Heel veel dappere mensen deelden vervolgens hun normale, onbewerkte huidje op Instagram. Zo krachtig!

Beeld: fotografie door Danique van Kesteren, styling door Maaike Koorman

Over auteur

Meer lezen over zelfliefde?

Zo versterkt zelfliefde je immuunsysteem.

Volgend artikel
5 misverstanden over wat selfcare inhoudt
5 misverstanden over wat selfcare inhoudt