5 manieren om van je lichaam te houden

5 manieren om van je lichaam te houden 5 manieren om van je lichaam te houden 5 manieren om van je lichaam te houden

‘Als ik nou tien kilo minder zou wegen, dan zou ik écht gelukkig zijn.’ Is die gedachte (maar dan misschien met een ander getal) wel eens door je hoofd gegaan? Megan Jayne Crabbe dacht het haar halve leven lang. Tot ze ontdekte wat haar veel gelukkiger maakte.

Na ontelbare lijnpogingen –waarbij ze heus af en toe de kilo’s kwijtraakte, maar ze ook steeds weer terug kreeg, met een paar extra – las ze iets over body positivity. Kort samengevat: de filosofie dat geluk ‘m zit in het accepteren en waarderen van je lijf, precies zoals het is. Er ging een knopje om in haar hoofd en ze besloot: ik ga nooit meer lijnen.

Misschien ken je Megan Jayne Crabbe wel: ze heeft een razend populair Instagram-account, @bodyposipanda, waar ze, vaak gehuld in bikini’s met regenboogkleuren, haar rondingen en lila-paars-roze haren laat zien en body positive-teksten deelt. In haar boek Body positive power zet ze uiteen waarom het zo belangrijk is om je lijf niet meer te veroordelen en het te omarmen – met al z’n ‘imperfecties’.

1. Laat het ideaalplaatje los

Kun je je de tijd herinneren dat je je nog niet bezighield met hoe je eruitzag? Toen je vier, vijf, zes jaar was speelde ‘mooi’ nog bijna geen rol. Je lichaam gebruikte je om te kruipen, te lopen, te rennen, te spelen, een knuffel voelde fijn en een val van je fiets deed pijn – het ging nog nauwelijks om hoe het eruit zag, maar om wat je ermee kon dóen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Dat veranderde pijlsnel toen je ouder werd, en kennis maakte met het schoonheidsideaal. Kijk om je heen: fitgirls op Instagram, gefotoshopte foto’s in bladen, reclames voor afvalmethodes en anti-cellulitecrèmes, ze geven allemaal de impliciete boodschap dat je pas goed bent als je fit en glad bent en (op z’n minst) een gezond BMI hebt.

Natuurlijk kan het beter zijn voor je lijf om wat af te vallen als je te zwaar bent, en uiteraard is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Maar Crabbe wil vooral dit zeggen: de ideale maat –wat dat voor jou dan ook is- gaat je niet instant gelukkig maken. Streven naar een ideaal is een rottige en waarschijnlijk teleurstellende tijdsbesteding. Je richten op wat er nu al mooi is aan jouw lijf, en wat jou verder maakt tot wie je bent – grappig, avontuurlijk, zorgzaam, slim- en ondertussen alles doen waar je zin in hebt, dát maakt gelukkig.

2. Accepteer hoe het is

Als je al lange tijd een hekel hebt aan hoe je lijf eruitziet, word je er niet van de ene op de andere dag dolverliefd op. Leren van je lichaam te houden, gaat in stapjes. Begin met accepteren: ga voor de spiegel staan, en accepteer dat je lichaam er nu uitziet zoals het doet. Een beetje zoals je ook het lijf van een goede vriend(in) of van je partner accepteert zoals het is. Heb je een hekel aan je buik? Probeer ‘m dan eens te bekijken zoals een geliefde dat doet – met waardering voor de zachtheid, de eigenheid ervan. Je kunt je buik niet wegtoveren, en dat hoeft ook niet. Het is jouw buik, de enige die je hebt.

3. Omarm ‘dik’ of ‘dun’

Heeft het woord ‘dik’ voor jou een negatieve lading? Of ‘dun’? Bedenk je dan dat het maar een woord is, dat de vorm van een lichaam beschrijft. Niets meer, niets minder. Dik of dun is geen scheldwoord. De een is dik, de ander dun. Crabbe citeert J.K. Rowling, de schrijfster van Harry Potter: ‘Is ‘dik’ echt het ergste wat een mens kan zijn? Is ‘dik’ erger dan ‘wraakzuchtig’, ‘jaloers’, ‘oppervlakkig’, ‘ijdel’, ‘saai’ of ‘wreed’? Ik vind van niet.’

4. Stop met diëten

Er is één ding waar Crabbe radicaal in is: haar afkeuring van diëten. Want diëten maken van afvallen een strijd die de meeste mensen verliezen – uit onderzoek van de Amerikaanse professor Traci Mann blijkt de meerderheid van de lijners een tijdje na het dieet weer op zijn oude gewicht zit, en vaak nog daarboven. Waarna je de conclusie trekt: ik heb (weer) gefaald.

Moet je dan maar op het gewicht blijven waar je zit? Nee. Als je wilt afvallen voor je gezondheid of gewoon om beter in je vel te zitten: niks mis mee, zegt Crabbe. Maar dat kan samengaan met van je lijf houden – het gaat niet om het behalen van een ideaalplaatje of een streefgewicht, maar om je lekkerder voelen. Omdat je dat jezelf en je lichaam gunt.

5. Vertrouw op je lichaam

In al die jaren dat Crabbe een hekel aan haar lijf had en het ene na het andere dieet volgde, fantaseerde ze soms over niet meer lijnen. Alles eten waar ze zin in had. Maar, dacht ze: dan ga ik vast alleen nog maar cookie dough naar binnen werken. Tot haar verrassing gebeurde dat niet: toen ze stopte met diëten, at ze een tijdje heel veel koekjesdeeg, tot ze merkte dat ze ook behoefte had aan allerlei gezonde dingen. Moraal van dit verhaal: durf te vertrouwen op je lichaam. Als je stopt te denken in ‘goed eten’ en ‘slecht en zondig eten’, maar je lijf voedt met waar het behoefte aan heeft, merk je vanzelf dat je eetpatroon gezonder wordt.

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans

Meer lezen?


Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Emo-eter? Zo verander je je relatie met voeding
Emo-eter? Zo verander je je relatie met voeding