Zoetekauw? Zo ontwikkel je een gezondere relatie met suiker

Zoetekauw? Zo ontwikkel je een gezondere relatie met suiker Zoetekauw? Zo ontwikkel je een gezondere relatie met suiker Zoetekauw? Zo ontwikkel je een gezondere relatie met suiker

Koekjes. Chocola. Toetjes. Taart. Kun je je voorstellen dat je die nooit meer zult eten? Voor Molly Carmel was dat ook ondenkbaar. Ze was dol op zoete dingen – niet zelden verheugde ze zich er ’s ochtends al op, of vond ze er troost in. Totdat ze besloot dat ze veel te afhankelijk was geworden van suiker, en er radicaal mee stopte. 

Natuurlijk kun je ook mínder suiker eten, in plaats van het helemaal in de ban te doen. Maar als je een zoetekauw bent, is dat best moeilijk. Het lukte Molly in elk geval niet. Op een dag besloot ze, in navolging van vrienden, het paleodieet te gaan volgen. Dat dieet sluit suiker niet per se uit, maar dat wist Molly niet, dus schrapte ze alle suiker van haar menu. Ze stopte na een tijdje weer met ‘paleo’, maar het was het begin van een nieuwe periode in haar leven: die zonder suiker.

In haar boek ‘Maak het uit met suiker’ legt ze uit welke methode ze ontwikkelde voor mensen die willen stoppen met suiker. Het is een radicale manier van eten, maar wel inspirerend – ook als je niet 100% zonder suiker wilt, maar wel graag wilt minderen. Dit zijn Molly’s tips.

1 Maak beloftes aan jezelf

Je intenties zijn nogal belangrijk als je je eetpatroon wilt veranderen. Heel belangrijk is dat je jezelf belooft om open te staan voor nieuwe dingen, én dat je regelmatig zult eten. Voor je suikerbehoefte zijn onregelmatige maaltijden funest, dus zorg dat er niet te veel uren tussen zitten: steeds drie tot vierenhalf uur.

2 Ga de mist in

Want dat hoort erbij. Het kan niet anders, zegt Molly: vroeg of laat ga je onderuit. De kunst is om daar niet in te blijven hangen (‘het is nou toch al verpest’) maar dóór te gaan. En jezelf niet te bestraffen.

3 Wees positief over jezelf

Dus maak een zwarte lijst van lelijke dingen die je soms over jezelf zegt. Geen ‘ik ben slap’, geen ‘ik ben een mislukkeling’, en ook niet: ‘ik heb suiker nodig’. Dat heb je namelijk niet, zegt Molly: je bent veel sterker dan die suiker.

4 Zie het niet als een dieet

Een dieet is een manier om zo snel mogelijk veel kilo’s te verliezen. Dat is een aanlokkelijk idee, maar wat gebeurt er ná dat dieet? Je kunt het immers niet oneindig volhouden, simpelweg omdat je dan te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Beschouw minder suiker eten als iets wat je graag voor jezelf wilt doen, net zoals bewegen en voldoende slapen.

5 Let op hoeveelheden

In het begin is het slim om de hoeveelheden die je eet af te wegen. Vooral wanneer je het lastig vindt in te schatten wat ‘genoeg’ is. Na een tijdje gaat dat bijna vanzelf.

6 Eet regelmatig

Niet voor niks een van de belangrijkste beloften die je aan jezelf kunt doen. Regelmaat voorkomt snackdrang én gewichtstoename (verrassend genoeg, want je zou misschien denken dat slechts twee keer per dag beter is voor je gewicht – maar juist dan schiet je sneller uit in de hoeveelheden, en je bloedsuikerspiegel vindt het helemaal niet fijn).

7 Leer plannen

Of als je er al handig in bent: zet die skill in. Een goeie planning voorkomt dat je wordt overvallen door trek wanneer er niks gezonds in de buurt is. Als je van tevoren al bedenkt wat je gaat eten, is het veel makkelijker verleidingen te weerstaan.

Meer lezen?

In ‘Maak het uit met suiker‘ legt Molly Carmel uit hoe je in 66 dagen een gezondere relatie met suiker en eten in het algemeen kunt opbouwen.

Lees ook

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Wat eet jouw huid vandaag?
Wat eet jouw huid vandaag?