Terug van vakantie? 6 tips om het gevoel van vrijheid vast te houden

Terug van vakantie? 6 tips om het gevoel van vrijheid vast te houden Terug van vakantie? 6 tips om het gevoel van vrijheid vast te houden Terug van vakantie? 6 tips om het gevoel van vrijheid vast te houden

Dat heerlijke gevoel van vrijheid tijdens je vakantie is een gelukselixer dat je op kunt wekken. Als je eenmaal weet hoe, heb je daar het hele jaar plezier van. Ook als je thuis blijft of net terug bent van je vakantie.

Hier zijn zes tips om het gevoel van vrijheid vast te houden:

1. Keukenbingo: probeer verschillende keukens

Wat je van ver haalt is inderdaad lekker, maar als er nou íets is waarvoor je niet naar de andere kant van de wereld hoeft af te reizen, zijn het andere smaken en geuren. Speel keukenbingo en maak elke dag een gerecht uit een andere keuken. Italiaans, Marokkaans, Turks, Indonesisch of Ethiopisch. Koop op de markt al het fruit dat je niet kent en organiseer een proeverij. Carambola. Doerian. Cherimoya. Granaatappel. Kumquat. Granadilla. Pepino. Physalis. Het ruikt naar avontuur, het smaakt naar de zon.

2. Ga op ontdekkingstocht

Er is niets fijner dan nieuwe plaatsen, mensen, eten en natuur ontdekken. Op vakantie is er vaak wel een dag waarop je de buurt gaat verkennen of expres wilt verdwalen zodat je de leukste plekjes kunt vinden op je vakantiebestemming. In vrijheid ronddolen buiten de vakantie om kun je ook thuis doen. Ga erop uit zonder plan. Geen routebeschrijving, maar op gevoel, hier rechts? Daar links? Kijk om je heen, wat zie je wat je nog nooit hebt gezien? Er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken, wie weet vind je een nieuw pareltje gewoon bij jou om de hoek.

3. Samen spijbelen

Wat is het leukste aan vakantie? Dat je eindelijk tijd voor elkaar hebt. Dat is ook het grote voordeel van vakanties met vrienden, of met meerdere generaties. Dan spreek je elkaar nog eens. Maar dat kan thuis ook. Plan een verrassingsdag met en voor iemand van wie je houdt. Ga op pad met je kind, je moeder, je buur, een goede vriend(in) of je tante. Tijd kun je nemen. Ga samen spijbelen. Voor de liefde.

4. Nagenieten van de vakantie en vrijheid

Thuis nagenieten van een vakantie kan natuurlijk ook. Al die mooie momenten, gevoelens en herinneringen zitten in jou. Door tijdens of net na je vakantie een zintuigendagboekje te beginnen, creëer je een handvat dat je direct terugbrengt naar je vakantie. Ging je bijvoorbeeld een dag naar het strand, schrijf dan op welke geluiden je hoorde, hoe de zee smaakte, welke geuren je rook, maar ook wat je blik ving. Misschien zag je wel een prachtige schelp, of een leuke krab? Vergeet niet om ook op te schrijven wat er zo bijzonder voelde aan de dag. Nu kun je je altijd en overal aan dat mooie strand wanen door je waarnemingen terug te lezen.

5. Stop de tijd

We hebben zo de neiging alles vol te plannen. Ben je in het weekend eindelijk vrij, móet er meteen van alles. De tuin op de schop, boodschappen gedaan, muren geverfd, boeken gelezen en ineens ben je twintig jaar verder. Hoe stop je de tijd? Door de tijd te vergeten. Hoe dan? Plan een dag he-le-maal niks. Geen plannen, geen telefoon of schermen, geen klok, geen agenda én geen to-do lijst. Doe de dingen die je echt wilt doen, daar is dan namelijk genoeg tijd voor.

6. Maak een herinneringsaltaar

Maak thuis een mooi altaartje met je vakantie-souvenirs. Bijvoorbeeld een mooie veer of schelp die je vond, je favoriete vakantiefoto, een mooie postkaart, misschien heb je wel wat zand of water in een flesje meegenomen? Of een mooie bloem/plant gedroogd tussen je vakantieboek. Leg alles mooi bij elkaar en creëer zo een herinneringen altaartje. Daar kun je elke dag naar kijken en dan heb je weer even dat ultieme gevoel van vrijheid dat je op vakantie ervoer.

Dit is een redactioneel aangepast fragment uit Happinez Zon & Zomer (nr. 5 – 2019). Wil je verder lezen over het behouden van je vakantiegevoel? Je bestelt het nummer in onze shop.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over vakantie?

Stressvrij vakantie vieren: zo doe je dat.

Volgend artikel
After holiday dip? Zo blijf je zen op kantoor na een vakantie
After holiday dip? Zo blijf je zen op kantoor na een vakantie