Alea Kay: ‘Iedereen heeft zijn eigen lied’

Alea Kay: ‘Iedereen heeft zijn eigen lied’ Alea Kay: ‘Iedereen heeft zijn eigen lied’ Alea Kay: ‘Iedereen heeft zijn eigen lied’

Zangeres en coach Alea Kay, voorheen Lex Empress, vertelt ons openhartig over haar reis en haar visie op dit stormachtige maar mooie leven. “Wees lief, werkelijk vriendelijk. Tegen iederéén.” Wij spraken haar.

Kun je uitleggen wat je precies doet?

“Ik doe onder andere woordimprovisaties. Ik krijg woorden uit het publiek en maak daar een kloppend lied van. Het doel is altijd transformatie. Wat zijn we nou eigenlijk met zijn allen aan het doen? Waar willen we naartoe? Daar probeer ik samen met het publiek een antwoord op te vinden. Voor mensen die het nooit gezien hebben, is het wat onwennig, maar als ze het horen, gaan ze open. Al mijn werk gaat over inclusiviteit. You are me, I am you. Samen maken we een volmaakte creatie voor dat moment. Vaak ontstaat er door de muziek een verbinding tussen mij en het publiek. En de realisatie dat we met zijn allen dingen kunnen maken, en dat dat goed is. Zo komen we verder.

Iedereen is veel groter dan hij of zij denkt. En iedereen heeft iets toe te voegen aan de wereld. Dat hoop ik mensen bij te brengen. Als alles donker lijkt, kan ik de splinter licht ertussenuit halen. Dat is ook wat ik met mijn nieuwe album wil doen. Licht brengen.”

En, hoe kom je hierbij?

“Jaren geleden was ik repertoire aan het spelen met mijn band op Blijburg. Maar ik verveelde me altijd snel – de derde keer hetzelfde nummer denk ik: zullen we nu alsjeblieft wat anders gaan doen? Op die bewuste avond, vijftien jaar geleden, vroeg ik aan het publiek: ‘Geef me wat woorden!’ Ik kreeg vijf woorden en ging daarover zingen. De band ging mee, het was heel mooi. Binnen no-time speelde ik daar op vaste avonden improvisatie met de woorden van het publiek.”

Waar laad je jezelf op?

“In de interactie met de wereld, met de mensen om me heen. Ik probeer elk moment mooier te maken, elke verbinding waardevoller. Ik vind het heerlijk om te zien dat mensen gaan stralen, dat is de voeding. Het gebeurt haast automatisch.” Ze pauzeert even.

“Ik heb een gek verleden. Voor mijn achttiende verjaardag is bijna iedereen uit mijn gezin overleden: mijn zusje heeft zelfmoord gepleegd, mijn broer is verongelukt, mijn vader stierf, van alle drie heb ik geen afscheid kunnen nemen. Mijn moeder kon de situatie niet aan, dus ik zorgde vanaf mijn veertiende voor mezelf. Op een dag zei een arts tegen me: de kans dat jij nog iets van je leven maakt, is nihil, statistisch gezien. Ik was veertien en woonde op kamertraining in een klein Limburgs dorp. Ik denk dat ik zo’n 48 uur wakker ben gebleven. Ik lag in bed en wachtte totdat de gekte die hij had voorspeld, zou toeslaan. Maar daar, in het diepe donker, heb ik een besluit genomen, heel bewust: dit word niét mijn lot.

Vanaf dat moment ben ik bewust gaan zoeken naar positiviteit en op het leven gaan improviseren. Ik had niets meer, maar ik ben er nog! Ik ben niet gek geworden. Ik ben er, en ik ben hier. Ik ben er voor de hele wereld. Dat gegeven – I’m still alive – is meer dan genoeg om mezelf gaande en gelukkig te houden. Er is een wonder gebeurd. Maar het leven is ook echt een wonder.”

Dit stuk is een onderdeel van het volledige interview van Alea Kay ‘Iedereen heeft z’n eigen lied’ uit nummer 8 -2019 ‘Rituelen’.

Exclusieve voor Happinez lezers:

Als Happinez lezer mogen we je alvast een exclusief voorproefje aanbieden van het nieuwe album van Alea Kay. Beluister hieronder haar prachtige nummer Vanilla Sun. Het volledige album verschijnt begin 2020 en is hier alvast te bestellen.

Win een persoonlijke soulsong:

Wil je zelf kans maken of een vriend(in) verrassen met een soulsong, ingezongen en persoonlijk op jou afgestemd door Alea Kay? Meld je nu aan via onze site

Concert:

Wil je Alea graag live horen zingen en heb je geen kaart weten te bemachtingen voor het Happinez End of Year ritueel? Op 22 december 2019 presenteert ze haar album met een concert bij Pllek in Amsterdam. Bekijk de Facebook Eventpagina hier voor meer informatie.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Deze ontroerende film – van de makers van Intouchables – wil je niet missen
Deze ontroerende film – van de makers van Intouchables – wil je niet missen