Zoek je een motivatie-boost? Dan is sporten met collega’s een goed idee

Zoek je een motivatie-boost? Dan is sporten met collega’s een goed idee Zoek je een motivatie-boost? Dan is sporten met collega’s een goed idee Zoek je een motivatie-boost? Dan is sporten met collega’s een goed idee

Je in het zweet werken met collega’s; een gek idee? Helemaal niet, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Bedrijfssport – en dus sporten met collega’s – heeft zeer positieve effecten op de productiviteit van werknemers én op het terugdringen van ziekteverzuim. Hup, sportschoenen in de werktas en gaan!

Ten minste, als jij een werkgever hebt die tot de sportstimuleerders behoort. En die kans is niet bijster groot: slechts een kwart van de bedrijven biedt werknemers mogelijkheden om te sporten rondom de werkvloer. Zonde, want maar liefst 79 procent van de werknemers geeft aan harder te werken door te sporten. En samen sporten met collega’s bevordert ook nog eens het teamgevoel. Deze cijfers zijn afkomstig van een onderzoek van NationaleVacaturebank.nl.

Ook een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen onderstreept het nut van sporten met collega’s. “Veel werkende Nederlanders leven op een manier die hun gezondheid en hun werk(productvititeit) in de weg zit,” is te lezen in het onderzoek. Doordat de automatisering en informatisering de afgelopen jaren zijn toegenomen én dat naar verwachting zal blijven doen zal het aantal zittende uren van werknemers stijgen. Daarnaast wordt de werkdruk alsmaar groter, wat leidt tot meer stress op de werkvloer.

Dit alles maakt het belang van fysiek en psychisch fitte en gemotiveerde werknemers groter. En daar kan bedrijfssport dan weer een handje bij helpen. “Het zou lonen voor werkgevers om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers. Uit onderzoek blijkt dat het inzetten van bedrijfssport kan leiden tot een verbetering van de algemene gezondheid, vermindering in ziekteverzuim en een verbetering van de werkproductiviteit,” is één van de conclusies.

Fitness, lunchwandelen of toernooi?

Bovendien blijkt uit het onderzoek van het NISB dat sportieve werknemers minder actieve teamleden kunnen stimuleren en ondersteunen in het gebruik van bedrijfssport. Op die manier wordt het teamgevoel nog sterker en zijn werknemers die bijvoorbeeld overgewicht hebben, roken of een bovengemiddelde hoeveelheid alcohol consumeren eerder geneigd aan hun gezondheid te werken. Win-win voor zowel werkgever als werknemer.

Er zijn diverse mogelijkheden voor werkgevers om hun mensen aan het sporten te krijgen. Het grappige is dat de drie voorzieningen die door werkgevers het meest aangeboden worden, namelijk het fietsplan, toernooien en een fitnessregeling, het minst populair zijn bij werknemers. Daar tegenover staat dat de drie vormen van bedrijfssport die het minst worden aangeboden, juist het populairst zijn. Hierbij gaat het om interne competities tussen werknemers, aanpassingen op de werkvloer waardoor werknemers meer kunnen bewegen en de lunchwandeling.

Sportieve vrijmibo

En toch, ondanks de vele voordelen voor zowel werkgever als werknemer, is driekwart van de bedrijven nog bedrijfssportloos. Jammer, want er valt dus veel winst mee te behalen. Voor alle werkgevers die hier wel brood in zien is het volgende misschien een optie: organiseer in plaats van (of voorafgaand aan) de vrijmibo eens een sportieve badminton-, voetbal-, tafeltennis- of andere competitie en laat je werknemers strijden voor een leuke beloning. Maak er een terugkomend item van.

Wedden dat de sfeer op de werkvloer alleen maar enthousiaster wordt?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Ben jij een eeuwige pleaser? Met deze tips geef je je grenzen aan
Ben jij een eeuwige pleaser? Met deze tips geef je je grenzen aan