Onthoud dit als je je ongemakkelijk of raar voelt

Onthoud dit als je je ongemakkelijk of raar voelt Onthoud dit als je je ongemakkelijk of raar voelt Onthoud dit als je je ongemakkelijk of raar voelt

Een lange stilte tijdens een date, niet uit je woorden kunnen komen, een stukje sla tussen je tanden of een grap die niemand aan het lachen maakt. Ongemakkelijk? Jup. Maar vooral hartstikke menselijk. We voelen ons allemaal wel eens awkward, en dat is geen reden om over te stressen.

Wijsheden over ongemakkelijke situaties

Een gesprek met iemand die je nog niet (goed) kent is leuk, maar kan ook intimiderend zijn en onnodig piekeren veroorzaken. Vaak maken we ons heel erg druk over wat de ander nu eigenlijk van ons vindt. Denk de volgende keer dat het schaamrood je weer eens naar de kaken stijgt of als je het liefst ter plekke door de grond zou willen zakken eens aan de wijsheden die journalist en auteur Celeste Headlee deelde in de mindbodygreen podcast:

  • Je bent niet zo raar als jij denkt dat je bent.
  • Mensen vinden je leuker dan je zelf denkt.
  • Mensen denken vooral na over zichzelf, niet over jou.

Je bent leuker dan je denkt

Mocht je nog niet voldoende gerustgesteld zijn: voor het tweede punt bestaat wetenschappelijk bewijs. Mensen vinden jou écht leuker dan jij jezelf wijsmaakt. In 2018 bleek uit het onderzoek Closing the gap in conversations dat mensen de mate waarin ze gewaardeerd gevonden worden na een gesprek systematisch onderschatten. Headlee: ‘En mensen vinden het ook leuker om met je te praten dan je denkt. De reden dat jij dat niet beseft, is omdat je het veel te druk hebt met jezelf analyseren.’

Wees mindful

Als je je ongemakkelijk voelt tijdens een gesprek, bedenk je dan dat je er waarschijnlijk te veel over nadenkt. Daardoor mis je volgens Headlee alle positieve, waarderende signalen die je gesprekspartner bewust of onbewust jouw kant op stuurt. Wees mindful als je opmerkt dat je gedachten een loopje met je nemen. Breng je aandacht van piekeren over iets wat waarschijnlijk niet eens bestaat terug naar het hier en nu.

Eerste hulp van affirmaties

Als je echt zenuwachtig wordt van sociale interactie met ‘nieuwe’ mensen, is bovenstaande kennis misschien niet voldoende om de scherpe kantjes er vanaf te halen. Dan kan het helpen om jezelf vooraf al een beetje op te peppen. Affirmaties zijn daar perfect voor. Zoek een plekje waar je even niet gestoord kunt worden, haal een paar keer diep adem en herhaal (hardop of in jezelf) positieve statements die je zelfvertrouwen een boost geven. ‘Ik voel me op mijn gemak’, bijvoorbeeld. Of: ‘Ik ben een interessante gesprekspartner’.

Trek elke dag een gratis affirmatiekaart

Ook kun je een affirmatiekaart trekken via de Happinez Affirmatietool. Trek iedere dag een gratis kaart en vertrouw daarbij op je intuïtie. De kaarten zullen je helpen met waar jij naar zoekt.

Probeer dit ook eens

Andere tips die ervoor zorgen dat je je meer op je gemak voelt:

  • Geef een compliment. Dat valt altijd in goede aarde en is een perfecte manier om het ijs te breken.
  • Blijf oefenen. Voorkom dat je jezelf gaat afzonderen als er toch een keer een ongemakkelijke situatie ontstaat (en dat gebeurt sowieso). Zoals met de meeste dingen geldt ook hier: practice makes (almost) perfect.
  • Zoek steun. Durf je echt niet in je eentje een praatje te maken met een onbekende? Een vriendin of een ander persoon die je vertrouwt aan je zijde maakt het makkelijker.
Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over omgaan met ongemakkelijkheid?

Voel jij je snel ongemakkelijk? Je bent niet de enige.

Volgend artikel
5 tips voor als je vaak onnodig sorry zegt
5 tips voor als je vaak onnodig sorry zegt