Ben je gestrest of angstig? Zo voorkom je een paniekreactie

Ben je gestrest of angstig? Zo voorkom je een paniekreactie Ben je gestrest of angstig? Zo voorkom je een paniekreactie Ben je gestrest of angstig? Zo voorkom je een paniekreactie

Je kent het wel: sluimerende stress die steeds een beetje erger wordt. Ga je er dan op in, of laat je het langzaam aanzwellen tot een paniekaanval? Met mindfulness zorg je voor ruimte tussen je gedachten en emoties zodat je negatieve gevoelens kan laten gaan en een paniekreactie voorkomt.

Dan Harris is een journalist die een paniekaanval had op live tv, en besloot daarna om te gaan mediteren. Hij schreef er een boek over: 10% happier, en daarover gaat hij met Dacher Keltner van de Science of Happines podcast in gesprek.

Zelf drogeren

Waarom helpt meditatie als je gestresst bent, en gevoelens van paniek ervaart? Dan Harris vertelt: “Na mijn paniekaanval op live televisie begon ik mezelf te drogeren, onder andere met cocaïne. Tot een arts tegen me zei dat als je regelmatig cocaïne gebruikt, je de dosis adrenaline in je brein verhoogt – en dat zorgt ervoor dat de kans op een volgende paniekaanval groter wordt. En dat inzicht leidde me uiteindelijk naar meditatie.”

Confrontatie met je eigen gedachten

In het begin kan meditatie heel overweldigend zijn: je wordt namelijk geconfronteerd met je eigen gedachten. En die zijn gek en raar, en doen je beseffen hoe gek jíj eigenlijk bent. Het is alsof je een glibberende vis vast probeert te houden. Maar ervaren hoe moeilijk dit is en welke gekke dingen je denkt, dat is juist het hele punt. Het is belangrijk om in te zien, omdat je eigen gektes je dan niet meer zo beheersen. Als je afgeleid bent, doe je het juist goed.

Je bent niet wat je denkt

Meditatie werkt heel goed tegen gestresste en gespannen gevoelens, omdat je in leert zien dat je niet jij niet je gedachten bent. Je ziet in dat zorgen over de toekomst alleen jouw gedachten zijn, en dat je die ook los kunt laten. En dat inzicht is ontzettend waardevol.

Wil je meer weten over de waardevolle eigenschappen van meditatie? Luister dan naar de podcast van Dan Harris en Dacher Keltner.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Creativiteit kun je (stimu)leren; zo werkt het in je hersenen
Creativiteit kun je (stimu)leren; zo werkt het in je hersenen