Soms ligt de boodschap die je zoekt gewoon op straat

Soms ligt de boodschap die je zoekt gewoon op straat Soms ligt de boodschap die je zoekt gewoon op straat Soms ligt de boodschap die je zoekt gewoon op straat

Als je ergens over piekert, krijg je het antwoord soms gewoon van de straat, van de radio of van de hagelslagverpakking.

Belangrijke dingen kun je leren van mensen of uit boeken. Maar soms liggen ze gewoon op straat. Ken je het fenomeen dat je ergens mee zit, en dan opeens het antwoord ziet, recht voor je neus? Op een reclamebord, een op de muur gekalkte graffiti-leus of een hagelslagverpakking?

Iedereen die wel eens over de Wibautstraat in Amsterdam rijdt, kent de letters ‘Doe Iets’ van kunstenaar Serge Verheugen. Vooral de eerste keer dat je erlangs rijdt, is die leuk. Maar ook op luie dagen dat je net bedenkt waarom je niet vooruit te branden bent. Of op de dagen dat je je toevallig net afvraagt hoe je wereld kunt verbeteren.

Vervuiling

Laatst reed ik in een stadse file achter een vrachtwagen. Ik hekelde de file, het was warm en uit de vrachtwagen kwam een soort groezelige rook. Omdat ik niets beters te doen had, en ook door die groezelige rook, ging ik me zorgen maken over het milieu. Ik hekelde mezelf met mijn auto en daarbij horende vervuiling ook. Mijn gedachten werden steeds donkerder, toen een tekst me opviel. Op de spatlappen van de vrachtwagenwielen stond in kleine letters: “Alles komt goed”.

Nieuw: ‘Kristallen by Happinez’

De special (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Dit was heus niet de oplossing voor het hele klimaatprobleem maar het was wel grappig. Mijn donkere gedachten stopten abrupt alsof ze zich betrapt voelden.

Diezelfde dag, een paar uur later stapte ik na een werkafspraak een koffietentje uit. Op de stenen plantenbak voor de deur had iemand met witte verf geschilderd: “Alles is goed”.

Niet alleen praatte de straat tegen me, het werd zelfs een vervolgverhaal.

Samendoen

Een andere morgen, we waren op weg naar voetbal. Drukke ochtend, snel rijden om op tijd te komen. We luisterden radio, rapper en presentator Ali B was op de radio. Hij had net de Majoor Bosshardtprijs gewonnen omdat hij goede dingen doet. Vaak kibbelen de kinderen over de radio (andere zender! Hij moet harder! Nee zachter! Geen reclame! Nee niet dit liedje) waardoor hij nooit langer dan een paar minuten op hetzelfde kan staan, maar nu luisterden ze. Aandachtig. Terwijl Ali B uitlegde dat je gelukkig wordt van dingen samendoen, dingen doen voor andere mensen. Dat hij daar steeds meer achter komt in zijn leven. En dat hij vroeger nog dacht dat het om geld ging, of een mooie auto of nieuwe schoenen. Maar dat dat dus steeds minder blijkt te kloppen.

Het was een mooie weekendpreek.

De boodschap, hoe het leven moet, komt gewoon naar je toe.


Meer Happinez?

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.
Volgend artikel
Laat je gedachten los in vijf seconden
Laat je gedachten los in vijf seconden