De kunst van het genieten van je weekend

De kunst van het genieten van je weekend De kunst van het genieten van je weekend De kunst van het genieten van je weekend

Kijk jij ook zo uit naar het weekend? Met behulp van de Japanse filosofie Kaizen maak je van jouw vrije tijd een magische tijd van rust en inspiratie.

De Japanse uitdrukking Kaizen betekent ‘voortdurende verbetering’ of ‘verandering ten goede’. Dat klinkt misschien als een flinke klus, maar in essentie gaat het juist om de kleine stappen. Volgens deze filosofie levert een kleine beetje vooruitgang iedere dag namelijk meer op dan maximalistische plannen.

Dit gedachtegoed is ook verrassend goed toe te passen op je weekend. Met meer vrije tijd is het namelijk makkelijker om je gewoontes te bestuderen en bewuste keuzes te maken. Gezonde rituelen kunnen van het weekend een magische tijd van herstel maken.

Wees mild naar jezelf en kijk wat jij nodig hebt om maandag weer opgeladen en geïnspireerd aan je werkweek te starten.

Vijf tips om extra te genieten van je weekend (ook te gebruiken op werkdagen):

  1. Vergelijk jezelf niet met anderen, dat levert namelijk stress en ideaalbeelden op die jou niet helpen tot rust te komen. Als mensen in jouw omgeving heel sociaal zijn in hun weekenden, maar jij gaat er liever alleen met je hond op uit naar het bos of het strand, dan moet je naar je gevoel luisteren. Als je doet wat anderen doen, geeft dat niet de rust en energie die jij nodig hebt.
  2. Neem je gewoonten onder de loep. Plan jij je weekend altijd helemaal vol? Of zou je juist wel socialer willen zijn in je weekend, maar ben je altijd te laat met plannen? Wat wil jij doen in het weekend en komt dat overeen met jouw weekendgewoonten?
  3. Plan je sociale leven en leer over jezelf hoe sociaal je wilt én kunt zijn in je weekend. Je wilt niet mentaal uitgeput aan je werkweek beginnen omdat je teveel mensen om je heen hebt gehad. Of geïrriteerd omdat je niet voldoende mensen hebt gezien waaraan je je stress of irritatiepunten hebt kunnen vertellen.
  4. Oefen in aanwezig zijn. Doe je wel wat je leuk vindt, maar haal je er niet voldoende energie uit? Misschien ben je niet aanwezig genoeg. Als je een film kijkt, kijk dan ondertussen niet op je telefoon en geniet écht van het feit dat je jezelf de tijd gunt om die film te kijken.
  5. Vind jezelf opnieuw uit. Vastgeroest in gewoonten die je niet meer dienen? Ga op onderzoek uit. Waar word je wel blij van? Waar haal je energie uit? Zoek een leuke nieuwe hobby of organiseer iets. Begin een boekenclub, spelletjesmiddag of eetclub. Dat kan, maar hoeft niet, met veel mensen.

Meer lezen over ontspannen?

Waarom ‘niets doen’ best een agendapunt mag zijn.

Volgend artikel
Dit is het geheim van écht genieten
Dit is het geheim van écht genieten