Dit zijn de vijf verschillende vormen van liefde (en die is niet alleen romantisch)

Dit zijn de vijf verschillende vormen van liefde (en die is niet alleen romantisch) Dit zijn de vijf verschillende vormen van liefde (en die is niet alleen romantisch) Dit zijn de vijf verschillende vormen van liefde (en die is niet alleen romantisch)

We zijn vaak zo hard op zoek naar romantische liefde, dat we bijna vergeten dat er nog een vorm van liefde is. Een die uiteindelijk veel duurzamer en bevredigender is.

‘Ware liefde staat niet bekend om wat het vraagt, maar om wat het geeft’, zei de Spaanse toneelschrijver Jacinto Benavente ooit. Er zijn verschillende vormen van liefde te onderscheiden. Maar wanneer wij het in onze Westerse maatschappij over liefde hebben, wordt meestal gedoeld op de romantische liefde.

Op zoek naar perfectie

Een romantische, monogame relatie tussen twee partners wordt nog steeds als een ideaal gezien. Iets om ten allen tijde naar te streven. En dus besteden we een groot deel van onze tijd aan het zoeken naar zo’n soulmate, via Tinder, datingsites of ouderwets in de kroeg. Als we onze levenspartner dan eindelijk gevonden hebben, zijn we nog niet klaar. Onze relatie moet namelijk wel voldoen aan een ellenlange eisenlijst. Want hoe vrij we ook denken en hoe realistisch we ook zijn, we hebben allemaal een idee over hoe de romantische liefde eruit hoort te zien: perfect.

Sprookjeswereld

We zijn opgegroeid met Disney-sprookjes van Doornroosje en Sneeuwwitje. Later kwamen daar nog de volwassen sprookjes bij: ‘Pride & prejudice’, ‘Titanic’ en ‘The notebook’. Naar de liefde uit die films streven we stiekem allemaal. Natuurlijk lopen we al snel met onze neus tegen de feiten, want die liefde bestaat helemaal niet. Of tenminste, niet voor altijd. En dus stelt de liefde ons steeds weer teleur en blijven we gedesillusioneerd en ontevreden achter.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Onzelfzuchtige liefde

Misschien zou het helpen als er in onze samenleving meer aandacht zou zijn voor die andere vorm van liefde: de pure, onzelfzuchtige liefde. Die vorm van liefde heeft geen hoger doel dan zichzelf. De romantische liefde wordt beïnvloedt door ons eigen ego en de verwachtingen en verlangens die we op onze partner projecteren. Maar pure liefde is ongecompliceerd. Er wordt geen tegenprestatie verlangd en er hoeft niet aan bepaalde voorwaarden te worden voldaan.

Oog voor de ander

Het is zoals de liefde die een moeder voor haar kind voelt. Een liefde die vooral bestaat uit oog hebben voor het welzijn van de ander, zelfs als dat betekent dat je iets moet doen wat tegen jouw eigen wensen of welzijn ingaat. Relatietherapeut Marcelino Lopez omschrijft in zijn nieuwe boek ‘Liefdesgedoe’ het grootste obstakel voor deze vorm van liefde: met jezelf bezig zijn. Hij schrijft: ‘Het najagen van persoonlijk succes, genot of een toekomstideaal (hoe verheven ook) staat die liefde in de weg.’

Altijd en overal

Waarom praten we zo vaak alleen over romantische liefde, terwijl die pure liefde uiteindelijk veel mooier is om naar te streven. Het is niet alleen de liefde die een moeder voor haar kind voelt. Maar ook de liefde die je voor een huisdier kunt voelen. Of het gevoel dat je overvalt als je bovenop een bergtop staat en de machtige natuur zich voor je uitstrekt. Het is een vorm van liefde die je altijd en overal voor alles en iedereen kan voelen. Voor je vrienden, partner, en familie, maar ook voor dieren, kunstwerken, plekken en volslagen vreemden.

Het is een liefde die er gewoon is, zonder dat er iets speciaals voor hoeft te gebeuren en zonder dat-ie verdient moet worden. Voor beiden vormen van liefde is wat te zeggen, maar misschien is het goed als we af en toe wat minder hard zoeken naar die romantische liefde en wat meer oog hebben voor die pure liefde. Die is er namelijk al.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Ben je slim? Dit is waarom je toch zo vaak domme beslissingen maakt
Ben je slim? Dit is waarom je toch zo vaak domme beslissingen maakt