Terug naar overzicht

Waarom je geen partner nodig hebt om liefde te vinden

Categorie
Tekst
Joanne Wienen
Waarom je geen partner nodig hebt om liefde te vinden

Zoek liefdesgeluk niet alleen in een romantische relatie met een vaste partner, maar ook in levenslange vriendschappen en familiebanden. Dan zal je je altijd geliefd en gelukkig voelen.

‘Een ziel keert altijd terug bij iemand die voelt als thuis’, schrijft dichter N.R. Hart. De wetenschap dat we door iemand gezien en geaccepteerd worden – precies zoals we zijn – laat ons verbonden voelen met een ander.

Dit ‘thuisgevoel’ koppelen we vaak aan romantische liefdesrelaties – waardoor we ons niet compleet voelen zonder een partner.

Een band tussen twee verwante zielen

Maar wanneer we al onze relaties in dit licht gaan zien, raakt je hele leven vervuld van liefde – ongeacht of er iemand is waarmee je een romantische band hebt.

Een liefdesrelatie is een prachtige band tussen twee verwante zielen; het creëert een ultiem gevoel van verbondenheid en leert ons in de meeste gevallen veel over onszelf en het leven. Sommige liefdesrelaties duren maar even, anderen een heel leven. Of ’t nu lang of kort duurt, deze romantische verbondenheid met een ander is hoe dan ook waardevol.

Dit is wat je zoekt

Maar minstens zo waardevol en in veel gevallen een stuk duurzamer,  zijn de andere relaties die we in ons leven opbouwen. Familiebanden die al net zo lang bestaan als jij en die door genoeg liefde, aandacht en begrip sterker en sterker kunnen worden. Vriendschappen die verschillende levensfases en turbulente periodes overleven.

Het zijn deze relaties die de onvoorwaardelijkheid bieden die we vaak zoeken in de romantiek. Waarom laten we ons liefdesgeluk dan zo vaak afhangen van die romantische vorm?

Echt liefdesgeluk

Dus als je tijdens een eenzame nacht wordt geplaagd door paniekgedachten, onzekerheid of gevoelens van eenzaamheid, focus je dan op de gebieden in je leven waar de liefde al stroomt, of dat nu een liefdesrelatie, innige vriendschap of zielenconnectie met een familielid is.

Wie zich daarop concentreert, zal diep van binnen dankbaar zijn voor de verbondenheid met zichzelf en de mensen om hem of haar heen. En in die dankbaarheid zegeviert de liefde.

Door anderen gelezen