Elke ochtend een stukkie schrijven: hoe morning pages richting geven

Elke ochtend een stukkie schrijven: hoe morning pages richting geven Elke ochtend een stukkie schrijven: hoe morning pages richting geven Elke ochtend een stukkie schrijven: hoe morning pages richting geven

‘Ja, maar ik ben helemaal geen schrijver.’ Misschien komt die gedachte in je op als je overweegt om je dag te beginnen met het schrijven van een paar regels. Goed om te weten: dat hoeft ook helemaal niet. Als je ‘morning pages’ gaat schrijven, zoals bedenker Julia Cameron het noemt, doet het resultaat er niet toe. Het gaat om het dóen. Dat brengt helderheid. 

Iedereen heeft een creatieve vonk in zich, volgens schrijfster en kunstenares Julia Cameron. Of je nu huisvrouw bent, een drukke baan als advocaat hebt of je geld verdient met een kunstzinnig beroep. Maar ze is er ook van overtuigd dat ieder mens tot op zekere hoogte creatief geblokkeerd is. Dat kan komen doordat iemand ooit iets negatiefs heeft gezegd over wat we hebben gemaakt of doordat we onszelf te zeer bekritiseren. Julia: “Veel kunstenaars hebben een innerlijke criticus in zich. Ik ook. De mijne noem ik Nigel en ik zie hem als een strenge, Britse interieurdesigner. Maak ik een kunstwerk, dan roept Nigel meteen: ‘Het is te saai, te kinderachtig, te slecht.’ Tegenwoordig zeg ik dan: ‘Nigel, thank you for sharing’, en blijf doorwerken.”

Dat is dus alvast een goede tip: geef je innerlijke criticus een naam en bedank hem of haar af en toe vriendelijk voor de input – waarna je lekker doorgaat met waar je mee bezig was.

De oefening

Maar de belangrijkste manier om creativiteit te laten stromen – én goed aan je dag te beginnen – is volgens Julia het schrijven van morning pages, oftewel: ochtendpagina’s. Ze noemt het zelf een actieve vorm van meditatie. Elke dag, voordat je iets anders onderneemt (het ego is dan nog stil, en je gedachten zijn zuiver, aldus Julia), schrijf je met de hand een paar A4’tjes vol. Je volgt je gedachtestroom en zet alles op papier. Zonder censuur. Bijvoorbeeld: ‘Eigenlijk wil ik terug naar bed.’ ‘Ik ben chagrijnig.’ of ‘Ik heb zin om aan het werk te gaan en ik wil deze pagina’s niet schrijven’, ‘Ik moet de was nog doen, en o ja, Marieke bellen’, enzovoort. Komt er niks meer in je op, dan schrijf je dát op. Totdat er zich weer een gedachte of gevoel aandient.


Vragen stellen

Julia gelooft heilig in de morning pages. Aanvankelijk beschrijven mensen hoe ze zich voelen, wat ze denken en wat ze nog moeten doen. Daarna komen er vaak inzichten opborrelen. Alsof je verbinding maakt met een hogere macht, met iets of iemand waardoor je geleid wordt. Inner guidance noemt ze het. Je kunt volgens haar ook prima vragen stellen aan die hogere macht. Zoals: welke kant moet ik op met mijn leven, mijn werk, mijn relaties, mijn creativiteit of breder: wat moet ik doen? Zelf is ze overtuigd van het bestaan van een creatieve god, maar je mag het van haar net zo goed het universum noemen of de bron, en die zal altijd antwoord geven, of soms vanzelf tegen je praten.

Tekst: Catelijne Elzes

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Honjok: zo word je een goede vriend voor jezelf.

Volgend artikel
Drie creatieve manieren om een brief aan jezelf te schrijven
Drie creatieve manieren om een brief aan jezelf te schrijven