Hoe de moeilijke momenten je leven betekenis geven

Hoe de moeilijke momenten je leven betekenis geven Hoe de moeilijke momenten je leven betekenis geven Hoe de moeilijke momenten je leven betekenis geven

Wat geeft je leven zin? Volgens Andrew Solomon bepalen we dat zelf. Het zijn vaak niet de mooie dingen, maar juist de moeilijke. Al was het maar omdat we het na iedere worsteling méér waarderen wanneer het leven ons toelacht.

What doesn’t kill you, makes you stronger, zeggen ze weleens. Volgens journalist en onderzoeker Andrew Solomon zit het anders. Als hij terugkijkt op zijn jeugd – veel gepest, ook als jongvolwassene nog, vanwege zijn homoseksualiteit – heeft hij daar geen fijn gevoel bij. Maar hij weet ook: ik kan hier zelf ‘zin uit smeden’. Dat is een beslissing, legt hij uit in zijn TEDtalk.

Triomfen

Zin smeden, wat houdt dat in? Nou, het is besluiten dat de pijnlijke ervaring je iets gebracht heeft. Dingen die pijn doen én zinloos zijn, zijn onverdraaglijk. Maar gloort er licht aan het eind van de tunnel, dan kunnen we veel meer verdragen. En zo werkt het ook met terugwerkende kracht: terugkijken op een moeilijke periode wordt lichter als je gelooft dat het tot iets waardevols geleid heeft.

Anders-zijn

De ergste gebeurtenissen kunnen we ‘omvormen tot triomfen’. Neem Andrews homoseksualiteit: door de verworvenheden van de homobeweging leerde hij zijn geaardheid niet te zien als een obstakel, maar iets dat onderdeel is van zijn identiteit. Zijn anders-zijn is zelfs iets om trots op te zijn.

Er zijn veel plekken op de wereld waar mensen het niet zo kunnen zien – ze zouden wel willen, maar de dagelijkse realiteit van onderdrukking maakt dat zij dat voorrecht niet hebben. In de Verenigde Staten zijn er nog 29 (!) staten waar iemand vanwege zijn homoseksualiteit ontslagen mag worden of een huis geweigerd mag worden. Om van landen als Rusland en Saoedi-Arabië maar niet te spreken.

Onverwacht geluk

Er is dus nog een lange weg te gaan. En toch, zegt Andrew: ‘Elke stap vooruit is zoet.’ En hoe moeilijker de weg begaanbaar is, hoe meer je later kunt genieten van het uitzicht. Door de worsteling van zijn jeugd en jongvolwassenheid, kan hij nu nog steeds verwonderd om zich heen kijken op gelukkige momenten. Hij trouwde met de liefde van zijn leven, kreeg kinderen. ‘Ik vind vreugde in het onverwachte geluk dat nooit voor mij weggelegd leek.’

Bekijk hier de TED-talk van Andrew Solomon:

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Ben je een controlfreak? Dat weten is al het begin van de oplossing
Ben je een controlfreak? Dat weten is al het begin van de oplossing