‘I have a dream’: hoe we op Martin Luther King Day naar zijn woorden kunnen leven

‘I have a dream’: hoe we op Martin Luther King Day naar zijn woorden kunnen leven ‘I have a dream’: hoe we op Martin Luther King Day naar zijn woorden kunnen leven ‘I have a dream’: hoe we op Martin Luther King Day naar zijn woorden kunnen leven

Vandaag is het Martin Luther King dag. De beroemde dominee en activist zette zich in voor gelijkheid in een tijd waarin het vanzelfsprekend was dat mensen in twee groepen verdeeld werden. Zijn ‘I have a dream’ klinkt nog altijd na. Wat kunnen we nu nog leren van zijn droom?

‘The time is always right to do what is right.’

Prachtig, toch, in al z’n eenvoud? Het gaat voor zo veel dingen op: morgen, dan ga je diegene bellen waar het niet zo goed mee gaat, morgen zeg je sorry, morgen spreek je je uit op je werk. Uitstellen en smoesjes bedenken is maar al te menselijk. Als je in je hart weet dat iets moet gebeuren, wacht dan niet tot morgen. Als er al een perfect moment bestaat, dan is dat nú.

‘Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that.’

Het is wrang om te bedenken hoe iemand die de liefde predikte, en zich afzette tegen de haat, aan zijn einde kwam door diezelfde haat. Des te meer reden om vast te houden aan Martin Luther King’s mooie boodschap: het is de liefde die ons dichter bij elkaar brengt. We voelen allemaal wel eens weerzin of onbegrip bij een ander. Het is de kunst om die gevoelens om te zetten in iets liefdevols: ook een buurman, collega of kennis die ver van je afstaat, kun je met hartelijkheid tegemoet treden.

‘If a man has not discovered something he will die for, then he is not fit to live.’

Het lijken misschien harde woorden, maar zie ze als een aansporing om uit te vinden waar jij voor leeft. Het leven is een grote bron van mogelijkheden, een kruising waarop je honderden verschillende paden in kunt slaan. Wat is jouw doel, hoe wil je aan het einde van je leven terugkijken? Wat maakt jouw leven waardevol?

‘Life’s most persistent and urgent question is, ‘What are you doing for others?’

In een periode waarin de goede voornemens af en toe door ons hoofd spoken – zelfs als je ze niet hebt uitgesproken is er vast wel iets wat je dit jaar groter, beter, mooier wilt doen – is het een uitdaging om voorbij ons eigen leven te kijken. Hoe kunnen we op structurele basis iets voor een ander betekenen? Er zijn honderden vormen van vrijwilligerswerk, ongetwijfeld ook iets dat aansluit bij jouw talenten. Ga af en toe koken voor daklozen, doe een boodschap voor je oude buurvrouw, meld je aan om te knutselen met kinderen, geef taalles aan vluchtelingen. Het hoeft niet groot te zijn, het hoeft niet elke week te zijn, maar we kunnen allemaal iets voor een ander betekenen.

‘We may have all come in different ships, but we’re in the same boat now.’

Als je het nieuws volgt, en zeker als je op social media kijkt, lijkt het soms alsof de wereld bestaat uit tegenstellingen. Alsof we alleen nog maar de verschillen kunnen zien: links, rechts, wit, zwart, man, vrouw. Wat zou het mooi zijn als de woorden van Martin Luther King ons af en toe weer terug op aarde kon brengen: verdorie, het is waar, we zitten hier met z’n allen in dit bootje, we moeten het met elkaar rooien.

Meer lezen over Martin Luther King?

Dit zijn de lessen die je als ouder kunt leren van Martin Luther King.

Volgend artikel
9 waardevolle levenslessen van de Dalai Lama
9 waardevolle levenslessen van de Dalai Lama