Ontdek de kracht van hooggevoeligheid

Fotografie Dorien Vrieling
Ontdek de kracht van hooggevoeligheid Ontdek de kracht van hooggevoeligheid Ontdek de kracht van hooggevoeligheid

Als je hooggevoelig bent, ervaar je de wereld intenser. Je voelt sterk met anderen mee, maar raakt ook sneller overprikkeld. Susan Marletta Hart is zelf hooggevoelig, en helpt anderen hun sensitiviteit te gebruiken. 

Wat is de belangrijkste les die een hooggevoelig mens kan leren?

Dat je authentiek mag zijn, en je niet hoeft te meten met de maten van andere mensen. Tot voor kort werden coolness, extravertie en competitie erg gewaardeerd, maar de tijd verandert. Zelfs stoere rappers brengen steeds meer een boodschap van respect en liefde. Wie leeft op zijn eigen tempo, en volgens zijn eigen levensstijl en overtuigingen, inspireert anderen. Dat zie ik steeds meer gebeuren, en het verheugt me. Mensen die hun sensitiviteit laten zien, moedigen anderen aan. Er zijn zo veel mensen die zich herkennen in de hooggevoelige persoonlijkheid, je bent echt niet alleen.

Hoe kwam je op het idee om hooggevoelige mensen te gaan begeleiden?

Ik leerde al vroeg hoe belangrijk het is om goed geaard en in je lijf verankerd te zijn. Een hsp – highly sensitive person – verliest snel contact met zichzelf, en kan last hebben van nervositeit en stress. Ik ontdekte dat het heel belangrijk is om goed naar de zintuiglijke behoeftes van het lichaam te luisteren, en wilde dat met anderen delen. Dus schreef ik er boeken over, en vervolgens schreven veel mensen mij met vragen over klachten. Ik sprak met honderden hooggevoelige mensen, en ontwikkelde zo een goed inzicht in hooggevoeligheid.

In mijn manier van werken is het voelen van je hele lichaam en de onderste dantien – een van de drie energiecentra in je lichaam – essentieel. Vanuit dat voelen kun je definiëren welke prikkels vanuit jezelf komen, en welke van buitenaf. Ook communicatie is heel belangrijk: hooggevoelige mensen communiceren wezenlijk anders, en daardoor ontstaan soms misverstanden.

‘Leven met hooggevoeligheid: van opgave naar gave’, is het motto op je website. Hoe maak je van die gevoeligheid een gave?

Er is moed voor nodig om jezelf toe te staan je leven op jouw manier te leven. Bijna ieder hooggevoelig mens heeft in zijn verleden wel te horen gekregen dat hij bijvoorbeeld te gevoelig, te zweverig of te gecompliceerd is. Als je dat vaak hoort, ga je er zelf ook in geloven. Mijn werk is het om zulke overtuigingen te vervangen door zelfvertrouwen en trots. In de groepen die ik begeleid, leren hooggevoeligen veel van elkaar, door herkenning en erkenning. Dat hoeft niet zwaarmoedig te zijn, vaak is het juist hilarisch doordat we zoveel gemeenschappelijks ontdekken.

Hoe optimistisch we ook zijn, we kunnen er niet omheen dat hooggevoelige mensen door hun fijnbesnaardheid, introversie en emotionaliteit vaak tegen de stroom in moeten roeien. Werk, relaties, ouderschap en de leefomgeving kunnen een wissel trekken en de hooggevoelige mens een machteloos gevoel geven. Ouderschap is bijvoorbeeld anders voor een hsp, want een hooggevoelig mens reageert van nature sterk op prikkels, zoals een huilend kind. Ik moedig hooggevoeligen aan om creatieve oplossingen te zoeken: andere werktijden, andere vormen van relaties en andere opvoedingsstijlen. De klassieke samenlevingsvormen werken niet altijd voor gevoelige mensen, want zij hebben het vaak juist nodig om regelmatig alleen te zijn. Erkennen wat jij persoonlijk nodig hebt om gelukkig te zijn, is de eerste stap naar duurzaam geluk.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus


Meer Happinez?

Volgend artikel
Stem wijs, liefdevol, eerlijk en met je hart
Stem wijs, liefdevol, eerlijk en met je hart