Waarom je meer voor elkaar krijgt als je rust neemt

Waarom je meer voor elkaar krijgt als je rust neemt Waarom je meer voor elkaar krijgt als je rust neemt Waarom je meer voor elkaar krijgt als je rust neemt

Tijdens een sabbatical was Alex Pang plotseling veel productiever dan anders. Toen hij zich ging verdiepen in wetenschappelijk onderzoek naar rust, ontdekte hij dat een goede balans tussen werk en ontspanning hét recept is voor een waardevol leven. 

Hoe bent u op het idee gekomen dat rust zo belangrijk is?

Een aantal jaar geleden was ik op sabbatical. Ik had tien jaar keihard gewerkt als consultant in Silicon Valley en ik was moe. Tijdens de sabbatical merkte ik dat ik meer las, nadacht en voor elkaar kreeg dan toen ik mezelf dwong om dag en nacht door te werken. En toch was ik veel relaxter en ervoer ik meer vrijheid. Dat was een eyeopener. In biografieën die ik daarna las over beroemde succesvolle en creatieve mensen zag ik ineens dat de meesten van hen hun leven inrichtten op een manier die aangaf dat ze hun rust heel serieus namen. De mensen die intense concentratie wisten af te wisselen met bewuste rust hadden het meeste succes in hun werk én het aangenaamste leven. Die ontdekking was voor mij aanleiding om me te gaan verdiepen in wetenschappelijk onderzoek naar rust.

En toen ontdekte u dat hersenen niet rusten als je rust.

Precies. Als je bijvoorbeeld de was aan het vouwen bent of een ander taakje doet waarbij je niet hoeft na te denken, gaan je gedachten alle kanten op. Het ligt voor de hand om te veronderstellen dat er op die momenten niks gebeurt in je brein. Uit MRI-scans blijkt echter dat hersenen in de ruststand net zo actief zijn als wanneer zij zich focussen op een bepaald onderwerp. Als er niet bewust wordt nagedacht, schakelt het brein automatisch over op het zogenaamde ‘defaultnetwerk’. Daarin worden herinneringen vastgelegd, wordt het verleden doorgrond en wordt naar oplossingen gezocht voor problemen die op dat moment in je leven spelen. Terwijl je rust, gebeuren er dus heel belangwekkende dingen! De hersenen van creatieve mensen lijken zo gevormd te zijn dat zij optimaal gebruik kunnen maken van dat defaultnetwerk. Hun brein blijft onbewust bezig met hun werk, ook als ze rusten. Sterker nog: hun brein heeft die downtime nodig om hun creatieve problemen op te lossen. Hun werk zou zonder die rustmomenten niet lukken.

Ook als je geen kunstenaar bent kun je de werking van het defaultnetwerk ervaren, bijvoorbeeld als je tijdens dat vouwen van de was ineens de naam te binnen schiet van de actrice waarnaar je gisterenavond bij het televisiekijken tevergeefs zocht. Dan is het defaultnetwerk aan het werk. Als je zogenaamd niets doet, kan je brein creatieve verbindingen leggen. Alles wijst er kortom op dat je productiever en energieker wordt, en meer tijd overhoudt voor je persoonlijk leven als je korter, maar geconcentreerder werkt en bewuste rust neemt.

Het hele interview met Alex vind je in Happinez ‘Vertrouwen’.


Meer Happinez?

Volgend artikel
Waarom we niet altijd kiezen waar we gelukkig van worden
Waarom we niet altijd kiezen waar we gelukkig van worden