Volg je eigen nieuwsgierigheid – het is een wondermiddel

Fotografie Tekst Marijn Baar
Volg je eigen nieuwsgierigheid – het is een wondermiddel Volg je eigen nieuwsgierigheid – het is een wondermiddel Volg je eigen nieuwsgierigheid – het is een wondermiddel

Kinderen leren hoe de wereld in elkaar zit op een hele snelle, speelse manier, gedreven door nieuwsgierigheid – en zo gauw we ouder worden verliezen we dat vermogen vaak een beetje. Maar als je je ook op volwassen leven laat leiden door je eigen nieuwsgierigheid, kan dat je leven een stuk leuker, uitdagender en betekenisvoller maken.

Nieuwsgierigheid is iets heel bijzonders. Het is een beetje te vergelijken met verliefdheid: het is een enorm sterke kracht en drijfveer. En als je je door nieuwsgierigheid laat leiden kom je altijd verder, omdat je door dat onzichtbare draadje vooruit getrokken wordt.

Zelfs robots presteren beter, gedreven door nieuwsgierigheid

Zo leren robots die gestuurd worden door nieuwsgierigheid veel sneller en beter een spelletje spelen dan robots die totaal random een parcours afleggen. Zo werkt dat ook met mensen. Als je gedreven wordt door je eigen nieuwsgierigheid ben je veel beter in staat om te onthouden, of om je te verdiepen in iets waar je nog niets vanaf weet.

Waar ben ik nieuwsgierig naar?

Stel jezelf daarom de vraag: waar ben ik nieuwsgierig naar? Wil ik alles weten over het maken van borduurwerkjes, van het leven van diepzee-octopussen die 4,5 jaar op hun eieren broeden, van mos dat op de arctische toendra groeit of ben je geobsedeerd door voetbalverslaggevers? Wat het ook is: ga ervoor. Leer erover, zonder schaamte te voelen. Het maakt niet uit of het gek is, of bijzonder. Het is jouw nieuwsgierigheid die je ertoe drijft. Dus waarom zou je je inhouden omdat je bang bent hoe iemand anders daarover denkt?

Bewaken en cultiveren

Nieuwsgierigheid is een eigenschap die je moet bewaken en cultiveren. Als je de dingen die je nieuwsgierig maken niet genoeg aandacht geeft, gaan ze steeds een beetje minder leven. Maar als je ze aandacht geeft, dan groeit je enthousiasme. En je zult zien dat je leven een stuk leuker wordt.

Dus laat het kind in je los en vraag jezelf af: waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Wat wil ik tot de bodem uitzoeken, en wat kan ik niet stoppen als ik er eenmaal mee begin?

En ga ervoor: je zult er geen spijt van krijgen!


Meer Happinez?

Volgend artikel
Ben je gestrest of angstig? Zo voorkom je een paniekreactie
Ben je gestrest of angstig? Zo voorkom je een paniekreactie