Waarom we beter naar ons lichaam dan naar anderen kunnen luisteren

Waarom we beter naar ons lichaam dan naar anderen kunnen luisteren Waarom we beter naar ons lichaam dan naar anderen kunnen luisteren Waarom we beter naar ons lichaam dan naar anderen kunnen luisteren

Ons lichaam kan niet liegen. Waarom luisteren we er dan niet vaker naar? Dominique ontdekt de wijsheid van weerstand.

‘Jij hebt duidelijk extra ondersteuning nodig’, zegt de yogaleraar na de les in Amsterdam. Hij staat iets te dichtbij me. ‘Er zit veel onverwerkt verdriet in je aura. Maar je hebt geluk. Ik kan je een privéles geven.’ Ik voel me ongemakkelijk. Ik hou er niet van als mensen mij ongevraagd van advies voorzien. Zeker mensen die ik niet ken en vertrouw. Hij lijkt een type leraar die uitstraalt: ‘gefeliciteerd met mijn aanwezigheid.’

Gek genoeg zit ik een week later in zijn studio waar hij met veel bombarie klankschalen gebruikt en mij yogaoefeningen laat doen. Ik voel irritatie opkomen. Als hij zegt dat ik nog overtollige kilo’s met me meedraag en er naast verdriet een teveel aan pasta – dit lees je goed – in mijn aura vertoeft, haak ik af. Toch betaal ik de 150 euro.

Maar nu moet ik echt gaan

Daarna ben ik bij een mevrouw die een kennis van haar migraine had afgeholpen. Zij sluit mij en mijn organen aan een apparaat aan met knipperende discolichten en geeft me korrels die ‘door de NASA zijn ingestraald’. Deze keer weiger ik de factuur te betalen.

‘Je zat vast in je weerstand’, reageert een therapeut als ik tijdens het eten dit verhaal vertel. En mijn zorgen uit over het onoverzichtelijke en soms onprofessionele aanbod van hulpverleners. ‘Dit zegt meer over jou dan over de therapeuten. Je zult een keer door je weerstaand heen moeten. Anders kun je nooit gezond worden’, besluit mijn oude studiegenoot. ‘Maar nu moet ik echt gaan. Ik moet morgenochtend weer mensen beter maken.’

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Ons lichaam kan niet liegen

Ik blijf verbouwereerd achter. Heeft zij gelijk? Kan een ander ons beter maken? Is het terecht dat weerstand een probleem is dat opgelost moet worden? Wat als het probleem niet bij ons, maar bij de zelfbenoemde deskundigen ligt? Wat als deze problemen het bestaansrecht van ervaringsdeskundigen rechtvaardigen? Zonder problemen hebben zij geen werk.

Instinctief voelen wij goed aan waar we ons op ons gemak voelen. Wij weten precies wat we zouden moeten of willen doen, alleen hebben we daar niet altijd zin in. Omdat we dan zelf aan het werk moeten.

Wij weten wat voor ons klopt. Waar we blij van worden. Waar we bang voor zijn. Ons lichaam kan niet liegen.Dat is van ons. Ons verstand zit vol met verhalen en oordelen van anderen. Het verzint argumenten waarom we beter ergens kunnen blijven waar we ons niet thuis voelen. Ik heb vele keren niet naar mijn intuïtie geluisterd en ben daar tot op heden niet beter van geworden.

Vertrouw je lichaam – het is slimmer dan je denkt

Weerstand is inderdaad een teken dat je serieus moet nemen. Je hoeft het niet uitgebreid te analyseren. Denken dat er iets mis is met jou. Honderden of duizenden euro’s uitgeven om steun te zoeken die je aan jezelf kunt geven.

Neem je buikgevoel serieus. Vertrouw op je lichaam. Het is veel slimmer dan wij denken. Weerstand voelen betekent dat je een ander of een situatie instinctief wantrouwt. Niet te lang over nadenken. Gewoon wegwezen. En een bord pasta bestellen.


Meer Happinez?

Over auteur
Journalist en psycholoog Dominique Haijtema begrijpt in theorie heel goed dat tegenslagen erbij horen, maar dan komt ze zichzelf écht tegen. Over vallen, opstaan en doorgaan: een persoonlijk relaas van een controlefreak die de controle verliest.
Volgend artikel
De positieve kant van geheimen: drie wijze lessen
De positieve kant van geheimen: drie wijze lessen