Sofrologie: zo kom je dichterbij je essentie

Sofrologie: zo kom je dichterbij je essentie Sofrologie: zo kom je dichterbij je essentie Sofrologie: zo kom je dichterbij je essentie

Sofrologie is een spirituele leerweg, met oefeningen en meditaties, die je ontspant en dichter bij jezelf brengt. In Nederland is het nog niet heel erg bekend, maar in Spanje en België wel. In Frankrijk wordt het zelfs vergoed door de zorgverzekeraar. Wat is het en hoe kun je zelf aan de slag?

Sofrologie is bedacht door neuropsychiater Alfonso Cayced. Het is een compleet systeem voor innerlijke ontwikkeling dat je via ontspanning, lichaamsbewustwording, positief denken en een oordeelloze houding brengt bij je diepste kern – het bewustzijn zelf.

Hoe werkt Sofrologie

Als je naar een sofroloog gaat, zal die eerst aan je vragen wat je eventuele probleem is. Dan komt de hamvraag: wat voel je nu, in je lichaam? Als je dat niet zo goed weet, dan kan de sofroloog een serie adem- en ontspanningsoefeningen en visualisaties voorstellen die je elke dag kunt doen.

Zelftraining en herhaling is hierbij belangrijk. Als je alleen een keer per week naar een sofroloog gaat en verder niet zelf oefent, doet het uiteindelijk weinig met je.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Bewustzijn = de basis

Voelen wat je waarneemt in je lichaam, voor en na elke oefening is misschien wel het belangrijkste onderdeel in de sofrologie, omdat het ware werk vanbinnen plaatsvindt. De tijd nemen om te pauzeren en gewoon te ‘zijn’ is een cruciaal onderdeel. Luisteren naar je eigen lichaam, dat is wat je moet leren. Als je lief bent voor je lichaam, als je al je emoties mag voelen, maakt dat al een groot verschil. Dit bewustzijn is uiteindelijk de basis van gezondheid.

De 6 stelsels

Volgens de sofrologie hebben we zes stelsels in ons lichaam:

  1. Hoofd, hersenen en gezicht, met als centrum het punt tussen de wenkbrauwen;
  2. Nek, hals, schouders, armen en handen, met als centrum het midden van de keel;
  3. Borst, bovenrug, hart en longen, met als centrum het borstbeen;
  4. Maag en bovenste deel van de spijsvertering, lever, nieren, onderrug met als centrum het middenrif, net onder de ribben;
  5. Onderbuik, blaas, onderste deel van de spijsvertering, geslachtsorganen, bekkenbodem, heupen, benen en voeten met als centrum het punt tussen navel en bekken;
  6. Het hele lichaam met als centrum de navel.

Het centrum heet ook wel het integratiepunt: als je dat aanraakt, maak je contact met het hele stelsel. Het centrum van het hele lichaam als ‘megastelsel’ is de navel zelf.

Oefening

Deze oefening is voor het bovenste stelsel en kun je overal doen, thuis op de bank, of staand in de trein, bijvoorbeeld:

Draai, staand of zittend, met rechte rug en je hoofd recht boven je romp, je hoofd langzaam naar rechts, alsof je probeert je kin boven je rechterschouder te krijgen. Houd deze positie drie seconden vast, en draai dan langzaam naar de uitgangspositie. Herhaal dit naar links, en doe alles nog vier keer.

Meer lezen over zelfontwikkeling?

En ook…

In Happinez nummer 8, 2018 schreef Lisette Thooft een prachtig artikel over sofrologie: ‘De weg naar je essentie’.

Dit nummer ligt tot 22 januari 2019 in de winkel, of bestel hem in de Happinez shop.

Over auteur
Vanaf het allereerste begin was Lisette Thooft bij Happinez betrokken. Hoewel ze ooit Engelse literatuur studeerde zelfs een blauwe maandag lerares Engels was, waart ze ondertussen al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit. Ze vertaalt alles wat ze meemaakt in artikelen, boeken, liedjes die ze zingt met haar gitaar en online cursussen die ze persoonlijk begeleidt.
Volgend artikel
7 manieren om jezelf te ontwikkelen in 2019
7 manieren om jezelf te ontwikkelen in 2019