Durf jij te kiezen voor wat je echt gelukkig maakt?

Durf jij te kiezen voor wat je echt gelukkig maakt? Durf jij te kiezen voor wat je echt gelukkig maakt? Durf jij te kiezen voor wat je echt gelukkig maakt?

Kiezen voor een studie, baan, relatie of woonplaats? Doe wat jou gelukkig maakt in plaats van wat jij (of de maatschappij) denkt dat jou gelukkig zou moeten maken.

We zien onszelf allemaal graag als individuen die ons eigen pad kiezen, maar intussen worden we door allerlei factoren in precies dezelfde richting gestuurd. Dat begint al op de basisschool, waar unieke individuen worden beoordeeld door gestandaardiseerde tests. Vervolgens stromen we door naar de middelbare school, waar we worden gestimuleerd zo hoog mogelijke cijfers te halen om vervolgens rond ons achttiende te kiezen welke studie we willen doen. Alles om ons voor te bereiden op ‘de rest van ons werkende leven’ natuurlijk.

Weet je op je achttiende nog niet wat je precies wil? Dan heb je een probleem, want een vergissing (‘geneeskunde bleek toch niks voor mij’) heeft grote financiële gevolgen. Oh, en kies ook het liefst een ‘echte studie’ in plaats van sport of kunst, want daar valt de huur niet mee te betalen. Na vier jaar studeer je af, vind je een baan, sluit je een hypotheek af en vind je een vaste partner om een gezin mee op te bouwen.

De norm

Het wordt nu wat zwart-wit geschetst natuurlijk, maar toch is dit wel het gangbare pad. Deze manier van volwassen worden, is de norm en kleurt onze blik op het leven. Ook wanneer je rationeel vindt dat het leven ook op een andere manier geleefd kan worden, sturen we onszelf en onze kinderen toch vaak de bekende weg op.

Nu is daar natuurlijk niets mis mee op het moment dat die bekende weg ons gelukkig maakt, maar als dat níet zo is, wordt het wél een probleem. Dan kan het opeens gebeuren dat je op je veertigste wakker schrikt en denkt: “Is dit het nu? Is dit mijn leven?”

Het roer om

Juist daarom is het zo belangrijk om jezelf (en je kinderen) bij de les te houden. Om steeds weer te analyseren of het pad dat je bewandelt écht bij je past (of nog steeds bij je past), of dat het tijd is om het roer om te gooien. Dat zal niet altijd makkelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld tot de ontdekking komen dat de relatie waar je in zit niet (meer) past bij wie je bent of wie je wil zijn. Of dat je de zekerheid van een vaste baan op moet zeggen en op zoek moet naar een ander inkomen. Of misschien zorgt het gewoon wel voor veel onrust en twijfel.

Om die reden is het makkelijker om gewoon mee te draaien in de levensmolen en niet te lang stil te staan bij de consequenties. Toch zal het uiteindelijk een verrijking van jou als persoon én van je leven zijn als je wél eerlijk durft te zijn.

Grootste rijkdom

Geloof niet in de kunstmatige opdeling tussen je dromen en ambities en de keiharde realiteit. Volg niet slaafs het systeem en doe niet doodleuk wat er van je verwacht wordt, maar heb het lef om je eigen hart en gevoel te volgen. Uiteindelijk is dat namelijk de grootste rijkdom die je kunt hebben.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Meer lezen over persoonlijk geluk?

Volgend artikel
Waar wacht je op? Doe vandaag nog wat je écht wilt
Waar wacht je op? Doe vandaag nog wat je écht wilt