Stop met streven naar je ultieme levensdoel, want het echte leven raast aan je voorbij

Stop met streven naar je ultieme levensdoel, want het echte leven raast aan je voorbij Stop met streven naar je ultieme levensdoel, want het echte leven raast aan je voorbij Stop met streven naar je ultieme levensdoel, want het echte leven raast aan je voorbij

Wat is jouw levensdoel? Als je die (nog) niet gevonden hebt, stop dan maar met zoeken. Weet je wel wat het is, vraag je dan eens af of je doel haalbaar is en of je wel echt gelukkig wordt van het constante streven om dit doel te behalen. Het kan je echte geluk namelijk in de weg zitten.

Er worden boeken over vol geschreven, talloze discussies over gevoerd, inspirerende speeches over gehouden… Op zoek naar je levensdoel, daar vervolgens heel hard aan werken en – uiteindelijk – je levensdoel vervullen. Klinkt als het meest ultieme wat je kunt bereiken in het leven, toch?

De realiteit is echter dat het grootste deel van de mensen óf niet weet wat dat levensdoel überhaupt is, óf er niet in slaagt om dat doel te bereiken. Met teleurstelling en misschien zelfs schuldgevoel als gevolg.

Dain Heer, wereldwijd befaamd expert in bewustzijn en verandering, zet zijn vraagtekens bij het gedachtegoed dat het vinden en behalen van je levensdoel het meest zinvolle is dat je met je leven kunt doen. Volgens hem moet je, als je je leven wilt creëren in plaats van verwoesten, je absoluut niet met zo’n levensdoel bezighouden. Hij deelt drie tips om te stoppen met die zoektocht naar dat ultieme doel en te starten met het leven van je echte leven.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

1. Ga het avontuur aan

Wanneer je erg gefocust bent op het ontdekken en vervullen van je ultieme doel, mis je veel moois om je heen. Je sluit je af en wijdt je hele leven aan die zoektocht, terwijl zich onderweg misschien wel de mooiste kansen voordoen. Probeer de dag eens te beginnen met de volgende vraag: wie ben ik vandaag en welke fantastische avonturen zal ik vandaag gaan beleven? Zo stap je uit de vicieuze cirkel van zoeken, ontdekken en proberen, en stel je jezelf open voor heel veel meer.

Hoe leuk zou het zijn om een verborgen talent in jezelf te ontdekken? Om je te storten in een volledig nieuwe hobby? Om nieuwe, inspirerende mensen te ontmoeten? Zodra jij de deur opent voor eindeloze kansen zullen deze op je afkomen. Beperk je dus niet tot dat ene doel waar je zo aan hangt, maar stel jezelf elke ochtend weer opnieuw open voor nieuwe avonturen.

2. Kies elke 10 seconden hoe je je leven wilt leiden

Door je elke dag alleen maar bezig te houden met het ultieme doel dat je jezelf hebt gesteld, wat dat ook is, sta je jezelf niet meer toe om vragen te stellen. Om bepaalde keuzes te maken voor jezelf en voor je leven. Je verplicht jezelf dan namelijk om je alleen maar bezig te houden met dat doel. En zo verdoe je steeds meer van je kostbare tijd.

Dain Heer heeft de oplossing: de choose every 10 seconds tool. Het werkt als volgt:

Je hebt 10 seconden om de rest van je leven te leiden, wat zou je kiezen? Die seconden zijn nu alweer over. Opnieuw heb je 10 seconden om de rest van je leven te leiden. Wat kies je nu?

Door dit trucje maak je jezelf bewust van de kostbare tijd in je leven, die je héél gemakkelijk kunt vergooien. Door hier af en toe bewust bij stil te staan leef je niet meer op de automatische piloot, en kan het genieten beginnen.

3. Verander je kijk op het leven

Iedereen kijkt op een bepaalde manier naar zaken in het leven. Naar zichzelf en naar anderen, maar ook naar onderwijs, werk, de politiek. De manier waarop je naar de zaken in het leven kijkt, bepalen jouw realiteit.

Dat geldt ook voor het doel dat je jezelf stelt en hoe je daar naar kijkt. Zie jij het behalen van jouw levensdoel als de sleutel tot het ultieme geluk? Tot een zinvol en tevreden leven? Dan zal je, totdat je dat doel voor 100% behaald hebt, nooit helemaal gelukkig zijn. Niet een heel rooskleurig vooruitzicht.

Gelukkig kun je zelf iets doen aan de kijk die je hebt op je levensdoel. Probeer elke keer dat je geconfronteerd wordt met je hang naar het behalen van dat doel, en dus met die sterke, onaantastbare blik waarvan jij zelf hebt bepaald dat dat de waarheid is, eens te denken: goh, wat een interessante kijk op het leven. Zo verander je jouw kijk op het behalen van je doel van vastgeroest en onaantastbaar naar simpelweg interessant. En dat laat weer de ruimte voor een heel andere, blijere en lichtere blik.

Onthoud daarbij dat elk ander doel dan plezier hebben in het leven en daar voldoening uithalen, je op een verkeerd spoor kan zetten. Een spoor waarop je op een zeker moment alleen nog maar teleurstelling en schuldgevoel zal tegenkomen.

Stel jezelf daarom open voor de avonturen van het leven, ga zorgvuldig om met je kostbare levenstijd en kies voor een leven zonder ultiem levensdoel.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over geluk?

Dit is waarom we niet altijd kiezen waar we gelukkig van worden.

Volgend artikel
7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven
7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven