6 tekenen dat je toe bent aan een poosje offline

Fotografie Rhaida El Touny
6 tekenen dat je toe bent aan een poosje offline 6 tekenen dat je toe bent aan een poosje offline 6 tekenen dat je toe bent aan een poosje offline

Sommige telefoons houden tegenwoordig bij hoeveel schermtijd je per dag besteed hebt. En oef – da’s soms best schrikken. Vooral social media kunnen ongemerkt veel tijd opslorpen. En eerlijk is eerlijk, Facebook, TikTok en Instagram kunnen superleuk zijn, maar ook best vermoeiend. Zes tekenen dat je misschien toe bent aan een poosje offline.  

1. Je begint je dag met je telefoon

Ieder z’n ochtendritueel. Misschien helpt het je om wakker te worden als je nog even door je social media bladert voor je je benen uit bed zwaait. Maar je kunt natuurlijk ook later op de dag een rondje Facebook, Instagram of TikTok doen, en je dag beginnen met een muziekje waar je vrolijk van wordt.

2. Je voelt je rot bij weinig likes

Je leven delen met anderen is hartstikke leuk, en als je dan aandacht en waardering krijgt voor je foto geeft dat een goed gevoel. Maar wat gebeurt er als de likes en reacties uitblijven? Krijg je daar een knagend gevoel van, dan is het verfrissend om even een tijdje zonder te doen. Gewoon, kijken wat dat met je stemming doet.

3. Je wordt er soms chagrijnig van

De meeste mensen die je volgt, ben je waarschijnlijk gaan volgen omdat je op de een of andere manier inspiratie van ze kreeg, of vrolijk van ze werd. Is dat nog steeds zo? Je kunt je bij de accounts die je volgt op z’n Marie Kondo’s (je weet wel, de Japanse opruimgoeroe) afvragen: does it spark joy? en daarop selecteren. Merk je dat je de laatste tijd überhaupt weinig vreugde haalt uit het checken van Instagram of Facebook, of onzeker wordt van de berichtjes van anderen (wier leven er véél perfecter uitziet) dan is het misschien tijd om de apps een tijdje van je telefoon te halen.

4. Je denkt bij alles wat je doet: ‘is dit een post?’

Als je veel met social media doet, ontwikkel je een soort zesde zintuig. Bij alles wat je doet, gaat er een lampje branden: ‘is dit een foto / story?’. Dat zorgt ervoor dat je soms de gaafste dingen deelt (een filmpje van dat fantastische concert, een foto van je toevallige ontmoeting met een vriendin van vroeger, een selfie omdat je haar vandaag totaal on fleek zat) maar je kunt er ook een pietsje moe van worden. Best goed om af en toe gewoon een herinnering te maken zónder dat je ‘m vastlegt in beeld. Omdat ie in je hoofd en hart óók mooi blijft. En omdat ie dan lekker helemaal van jou alleen is.

5. Je krijgt kriebels van FOMO

Je scrollt vaak door je Instagramfeed totdat je alleen nog maar oninteressante posts tegenkomt – zodat je zeker weet dat je niets belangrijks gemist hebt. En tijdens een gesprek of een etentje moet je je soms bedwingen om je feed niet te checken. Open-deur-maar-wel-waar: hoe vaak zie je nou iets écht belangrijks langskomen? Zou het niet veel fijner zijn om het gevoel van FOMO (fear of missing out) los te kunnen laten?

6. Hoe was het uitzicht vanuit de trein vandaag?

Dit overkomt vast meer mensen: iemand zegt tegen je ‘je weet wel, dat restaurant dat je vanuit de trein ziet in de buurt van station X’ en je realiseert je dat je geen idee hebt, omdat je eigenlijk nooit meer uit het raam kijkt. Want ja, een trein- of busreis is typisch zo’n moment om gedachteloos op je telefoon te kijken. Maar het zet je toch aan het denken: wat mis ik eigenlijk nog meer?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over mindfulness?

Waarom mindful omgaan met social media je gelukkiger maakt.

Volgend artikel
Een pleidooi voor meer vriendelijkheid (zowel online, als offline)
Een pleidooi voor meer vriendelijkheid (zowel online, als offline)