Zo word je een onafhankelijke durfal

Zo word je een onafhankelijke durfal Zo word je een onafhankelijke durfal Zo word je een onafhankelijke durfal

Zie je jezelf nog staan, boven aan de duikplank? Alles in je verzette zich ertegen om te springen, maar je wist ook dat je vreselijk van jezelf zou balen als je het trapje weer afklom. Zulke momenten kom je als volwassene eigenlijk nog heel vaak tegen.

Schrijver Roanne van Voorst deed jarenlang onderzoek naar angst en durf, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met bijzonder moedige mensen in de podcast The Braveheart Club. Zelf zegt ze dat ze daardoor steeds beter snapt hoe mensen over hun angsten heen kunnen komen. ‘Je hoeft niet met bepaalde vaardigheden of talenten geboren te worden, om moedig te kunnen worden. Je kunt het ook gewoon leren.’

Je zou moed kunnen zien als een spier die te trainen valt. En dat kan elke dag, op heel praktische manieren. Bijvoorbeeld met deze vijf tips.

1. Gebruik angst als goede raadgever

Dat wij mensen soms bang zijn, is maar goed ook. Anders zouden we niet wachten voor de treinovergang, of gaan picknicken tussen de wilde dieren. De kunst is om verschillende soorten angst van elkaar te onderscheiden. Ben je bang met reden – moet je jezelf beschermen – of belemmert de angst je juist om te groeien? In dat laatste geval, daag jezelf uit. Je hoeft echt niet meteen te gaan bungeejumpen, maar hoe vaker je iets doet dat je echt eng vindt, hoe groter je zelfvertrouwen wordt. En hoe spannender je leven.

2. Dance like nobody’s watching

Oefen jezelf erin om je schouders op te halen bij de mening van anderen. Vaak vul je voor je omgeving in wat ze ergens van zullen vinden, terwijl je dat helemaal niet weet. Maar belangrijker nog: tune in op je eigen gevoel. Is dit wat jíj wilt, is dit goed voor jóu? Dat is veel belangrijker dan wat anderen (die niet in jouw hart kunnen kijken) er misschien van vinden.


3. Maak een bucketlist

Welke dingen wil je stiekem dolgraag doen, maar schuif je voor je uit omdat je ze doodeng vindt? Maak een lijstje en voer er elke maand een uit. Of, als het heel grote dingen zijn, elk jaar eentje. Dit jaar: paragliden. volgend jaar: een eigen bedrijfje beginnen. Over twee jaar: leren boksen. Over drie jaar: je angst voor spinnen overwinnen.

4. Rek je comfortzone op

Durven is niet alleen maar Doodenge Dingen Doen. Het is ook het ongemak opzoeken. Dingen doen waar je je net niet helemaal prettig bij voelt. Een praatje maken met die knappe meneer of mevrouw, eerlijk uitspreken waar je je al een tijdje aan ergert bij je beste vriendin (ook al kan dat ongezellig worden), een vergadering leiden, de dakgoot schoonmaken terwijl je eigenlijk een tikkie hoogtevrees hebt, een les paaldansen nemen.

5. Durf te falen

De angst om onderuit te gaan houdt je misschien tegen om enge dingen te doen. Bedenk je dat geen fouten maken gelijk staat aan geen risico’s nemen (en dus aan een heel saai leven zonder ontwikkeling). Hoe meer fouten, hoe meer groei.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Och, het kan erger: zo leer je relativeren.

Volgend artikel
Is het angst of intuïtie? Zo herken je het verschil
Is het angst of intuïtie? Zo herken je het verschil