Met deze simpele tips kom je écht tot rust in je vrije tijd

Met deze simpele tips kom je écht tot rust in je vrije tijd Met deze simpele tips kom je écht tot rust in je vrije tijd Met deze simpele tips kom je écht tot rust in je vrije tijd

Of je nu van zee en strand wilt genieten, oude kerken gaat bekijken of een berg beklimmen, uiteindelijk wil je toch graag ontspannen terugkomen van een vrij weekend of van een vakantie. Maar soms is het nog best lastig om de stress van het leven van alledag los te laten. Echt tot rust komen op reis en te genieten van je vrije tijd. Hoe doe je dat?

Werk niet tot het allerlaatste moment

Als je het druk hebt, kan het verleidelijk te zijn te werken tot de allerlaatste dag voor je vertrek. Maar dan is het niet zo gek dat je de eerste dagen van je vakantie nog met je hoofd op kantoor zit. Wil je ontspannen vertrekken, plak dan alvast een paar vrije dagen vóór je vakantie aan (of vertrek na het weekend). Zo heb je de tijd om los te komen en in alle rust weg te gaan.

Be prepared

Als je de tijd hebt, kun je ook relaxed en efficiënt inpakken. Zo hoef je niet de avond van tevoren tussen de stapels kleren, boeken en toiletspullen door te laveren. Maak ruim een week van tevoren alvast een lijstje, zodat je de dingen die je nog nodig hebt nog kunt gaan kopen of bestellen.

Laat je fomo thuis

Je kent het vast, dat overweldigende gevoel als je op een nieuwe plek bent, waar je het liefste alles wilt zien en meemaken. Fear of missing out, noemen ze dat ook wel: fomo! Maar als je tien highlights van de omgeving gaat bekijken, heb je niet per se mooiere ervaringen dan als je er vijf bekijkt. Ga dus niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit: kies voor de dingen die je ècht graag wilt doen.

Bewaar ruimte voor verrassingen

Plan je dagen niet te vol. Op die manier is er ruimte voor verrassingen – tijdens een lange wandeling kom je opeens langs een leuk, verstopt eettentje, of je raakt in gesprek met een local. Vaak zijn het juist die onverwachtse dingen waar je na de vakantie met plezier op terugkijkt.

Wees actief

Het klinkt misschien tegenstrijdig: actieve dingen doen om tot rust te komen? Maar op een strandbedje hangen met een boek is niet per se de beste manier om te ontspannen. Ga vooral een stevig eind fietsen, kanoën of zwemmen. Flink fysiek bezig zijn is dé manier om je hoofd leeg te maken. En wanneer val je het lekkerst in slaap? Juist: wanneer je je lijf hebt uitgeput.

Dáág, telefoon

Hartstikke fijn, die wifi overal – je hoeft niet meer te wachten tot je terug bent, maar kunt je familie en vrienden al tijdens de vakantie de foto’s laten zien. Maar op die manier ben je wel veel minder in het nú. Vakantie is het moment bij uitstek dat je de schermen even kunt laten voor wat ze zijn; niemand verwacht van je dat je steeds bereikbaar bent. Maak daar gebruik van, en herwaardeer het leven offline!

Accepteer wat is

Met een relaxte vakantie is het net als met een nacht goed slapen: wanneer je steeds maar blijft denken ‘ik moet nu ontspannen!’ is dat wel het laatste wat gaat lukken. Probeer het ‘moeten’ los te laten, en aanvaard het moment zoals het is.

Ga je niet op reis tijdens je vakantie? Dit is hoe je een ultiem vakantiegevoel creëert, maar dan gewoon thuis.

Volgend artikel
Geloof in jezelf
Geloof in jezelf