Ben jij verlegen? Dan is deze brief voor jou

Door Susan Smit
Ben jij verlegen? Dan is deze brief voor jou Ben jij verlegen? Dan is deze brief voor jou Ben jij verlegen? Dan is deze brief voor jou

Verlegenheid mag dan de naam hebben charmant te zijn, voor jou is het helemaal niet elegant of lief. Je camoufleert het met een arsenaal aan trucjes. 

En dat verstoppen kost een hoop energie. Misschien mijd je zelfs alle sociale situaties, zodat je afstand kunt houden tot anderen. Maar daardoor vergeet je om goed om je heen te kijken.

Lieve verlegene,

Je bent opzettelijk aan de late kant, om te voorkomen dat je een praatje met andere bezoekers moet maken. Je vermijdt oogcontact en kiest een stoel helemaal achter in het zaaltje. De persoon naast je zegt gedag en je groet terug, maar je stem klinkt zo zacht dat het verloren gaat in het geroezemoes. Je pakt je telefoon om iets omhanden te hebben tot de lezing begint. Bij het vragenrondje houd je je mond, ook al brandt er een vraag in je. Na afloop heb je zin in thee die wordt geserveerd, maar iedereen zal naar je kijken en zien hoe unheimisch je je voelt, dus je ziet ervan af. Je bent de eerste die de ruimte verlaat, en kijkt op je horloge alsof je bijna te laat bent voor een volgende afspraak. Thuis plof je op de bank en springt de kat spinnend op je schoot. Je voelt je schouders zakken en slaakt een zucht van opluchting.

Je kunt je gedragen zoals hierboven (zo min mogelijk aandacht trekken), maar het omgekeerde kan ook. Misschien ben jij de laatste persoon van wie mensen denken dat hij verlegen is, omdat je zoveel aandacht naar je toe haalt. Jij weet beter. Van binnen gaat ervan alles in je om, je voelt je schuw en onzeker, maar je hebt geleerd om je schuchterheid te verbloemen met een hooghartige pose of te overschreeuwen met een grote mond. Door je aanwezigheid te benadrukken met wat je zegt, doet of draagt, zet je een stevige wapenrusting neer waar niemand meer doorheen kan kijken.

Bang dat ze je gek vinden

Een verlegene is iemand die denkt dat een ander hem gek vindt; dat heb ik iemand eens horen beweren die zelf hinder had van verlegenheid. Misschien hebben we daar inderdaad de kern te pakken van die onhandige en pijnlijke ongemakkelijkheid die jou inperkt. Verlegenheid openbaart zich immers alleen in contact met anderen; andermans blik brengt het naar boven. Je mag geen fouten maken, want dan zul je worden uitgelachen of zo in achting dalen dat niemand je ooit meer wil spreken. Beter houd je je mond, dan kan er ook niets misgaan. Spelen die gedachten je parten, lief verlegen mens?

Hoe je je verlegenheid ook onder controle probeert te krijgen – door zo min of zo veel mogelijk aandacht te trekken –, het is een vervelend gevoel. Mensen die koketteren met verlegenheid, zijn het meestal niet echt. Want voor jou, werkelijk verlegen mens, is die eigenschap uiterst schaamtevol. Je doet er alles aan om situaties te mijden waarbij het zou kunnen opspelen en camoufleert het met een arsenaal aan trucjes. Verlegenheid mag dan de naam hebben charmant te zijn, voor jouzelf voelt het helemaal niet elegant of lief. Het is gênant. Een taboe.

Steeds maar verstoppen

En juist dat, het niet ontmaskerd willen worden als verlegen mens, maakt zo eenzaam.  Al je energie gaat in het verstoppen ervan zitten, en in het ergste geval mijd je alle sociale situaties, zodat je niet echt contact kunt maken met een ander. De ander, wiens oordeel je vreest, blijft zo ver genoeg van je verwijderd dat je niet kunt ontdekken dat er misschien helemaal geen oordeel is over wie jij bent en wat je voelt.

Ook ik ken momenten van verlegenheid en ik heb zelfs een tijdje gebloosd – het allerergste voor een verlegene want daarmee val je, zichtbaar voor iedereen en ter plekke, door de mand. Mag ik je iets aanraden? Iets wat je eens een keer kunt proberen als het weer eens zover is?

Kijk eens goed om je heen

Zodra je voelt dat je hartslag omhoog gaat en je wangen gaan branden en je de neiging hebt om met je aandacht ‘uit jezelf’ te gaan; haal dan je aandacht naar beneden, in je lichaam en het hier en nu. Kijk eens goed om je heen, luister naar de geluiden. Blijf op momenten dat je iets zegt of moet doen, goed kijken naar de mensen om je heen. Maak contact. Zie je hoe welwillend ze naar je kijken? Zonder enorme verwachtingen, maar gewoon open en ontvangend? Niet op het punt je uit te lachen of enorm kritisch af te branden of misschien zelfs nogal onverschillig, alsof het ze niet zoveel lijkt uit te maken wat je gaat doen of zeggen en wie jij bent?

Er is geen reden voor je verlegenheid, zul je ontdekken, om de simpele reden dat geen mens op je zit te letten.

Met liefde en waardering voor wie je bent en hoe je deze eigenschap in jezelf ervaart en hanteert,

Susan

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen over verlegenheid?

Ben jij verlegen en op zoek naar een nieuwe liefde? Lees dan deze tips over daten. Zou je willen dat je iets makkelijker over je schroom heen kon stappen? Deze tips kunnen helpen als je op een feestje bent.

Volgend artikel
Lekker met de borden smijten: waarom het heilzaam kan zijn om iets stuk te maken
Lekker met de borden smijten: waarom het heilzaam kan zijn om iets stuk te maken