Jaloers? Dit is de betekenis van deze emotie

Jaloers? Dit is de betekenis van deze emotie Jaloers? Dit is de betekenis van deze emotie Jaloers? Dit is de betekenis van deze emotie

Jaloezie is geen fijne emotie, maar heeft (echt!) ook positieve kanten. Want wat betekent het eigenlijk, dat je jaloers bent? Met deze drie vragen kom je erachter!

Jaloers op een vriendin die een baan krijgt die jíj had willen hebben. Een simpel voorbeeld van iemand die plotseling iets heeft wat jij óók heel graag zou willen. Zelfs als je van jezelf vindt dat je helemaal niet jaloers bent, kun je er soms plotseling toch door worden overvallen. Iemand heeft iets, en jij hebt het niet. En dat is niet eerlijk. Je wilt het niet, maar toch: je bent gewoon stikjaloers.

Een steek van jaloezie

Het lastige aan jaloezie is dat het zo’n lichamelijke emotie is. Je kunt echt een steek voelen van jaloezie. Je kunt er naar van zijn, echt lichamelijk pijn voelen. ‘Groen zien van jaloezie,’ moet je dan misschien niet letterlijk nemen, maar je kunt er wel letterlijk misselijk van worden. En de meest voor de hand liggende oplossing is om je af te keren van degene op wie je jaloers bent.

Zo jammer! Zeker als het iemand is van wie je houdt of die gewoon belangrijk voor je is. Jaloezie kan ontaarden in afgunst, waarbij je je pijlen richt op degene die heeft wat jij niet hebt – pijlen die een relatie kunnen verzieken, en bovendien uiteindelijk vooral jou zelf treffen, en je vervullen met wrok en andere emotionele narigheid.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Dat pad wil je echt niet op. Maar wat dan? Het lastige is dat je jaloezie het liefste zou willen ontkennen.Je wílt helemaal niet jaloers zijn. Je wilt juist graag, vanuit de nobelheid van je ziel en alles, vervuld zijn van die emotie waar in het boeddhisme zo’n mooie naam voor is: murdita, het gevoel wanneer je plezier beleeft aan het geluk en de voorspoed van anderen.

Maar dat dwing je niet af. Jaloezie ontkennen werkt niet, het maakt het vaak alleen maar erger. Eigenlijk is dit de oplossing: niet ontkennen, maar erin duiken en onderzoeken wat het precies is dat je jaloezie opwekt – en dat vervolgens gebruiken om je eigen geluk en voorspoed een tandje vooruit te helpen.

Wat betekent jaloezie? Met deze vragen vind je het antwoord.

1. Wat is je verlangen?

Als je jaloers bent, verlang je ergens naar. Je wilt iets hebben dat je nu niet hebt. Dus dit is de eerste vraag: waarop ben je eigenlijk precies jaloers?

Als je jaloers bent op een collega die een nieuwe baan heeft gekregen, wat is het dan precies in die baan dat jouw jaloezie opwekt? Is het die baan zelf (en wat is daar dan precies zo bijzonder aan)? Of puur het feit dat ze stappen durft te ondernemen? Of dat ze haar droom durft na te jagen? Denk hierover na, en probeer het zo precies mogelijk te omschrijven.


2. Hoe zou je het kunnen bereiken?

Dit is al een inzicht: als je jaloers bent, gaat het vrijwel altijd om iets dat binnen je bereik ligt. Dat jij óók had kunnen hebben. (Ga maar na: als je zelf niet sportief bent, ben je echt niet jaloers op een topsporter.)

Je zou jaloezie kunnen zien als een signaal van een ongelijkheid en een impuls om die ongelijkheid recht te trekken. Jaloezie geeft je, plat gezegd, een schop onder je kont. Het spoort je aan om in actie te komen en op je doel af te gaan – een doel dat kennelijk binnen je bereik ligt. Dus vraag je af: hoe zou je kunnen bereiken wat je kennelijk zo graag wilt? Welke stappen zijn nodig?

3. Wie kan je daarbij helpen?

Het kan zijn dat het zomaar de persoon kan zijn op wie je jaloers bent. Geef gewoon eerlijk toe dat je jaloers bent (dat haalt eigenlijk al de angel eruit) en vraag haar: wat heeft ze gedaan om te komen waar ze is? Heeft ze tips? Leerzaam! Kijk vervolgens om je heen. Zijn er anderen die je kunnen helpen – kun je een coach inschakelen, vrienden? Kort gezegd: schakel hulp in, en kom in actie.

Gebruik jaloezie positief

En dat laatste, in actie komen, is het begin van de oplossing. Je zou het zelfs kunnen zien als de bedoeling van jaloezie – als je in actie komt, en je éigen doel dichterbij probeert te brengen, verdwijnt jaloezie. Het gaat misschien wat ver om voortaan blíj te zijn met jaloezie, want fijn zal het nooit voelen. Maar je kunt, als je daarvoor kiest, er ook juist positieve energie uit halen en die inzetten voor iets dat je graag wilt hebben of bereiken. En dat is een heel ander verhaal!

Meer Lezen?
Dit klinkt eenvoudig, en dat is het natuurlijk vaak helemaal niet.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Ben je heel empathisch? Dit is hoe je daarmee omgaat
Ben je heel empathisch? Dit is hoe je daarmee omgaat