Zeg ‘ja’ tegen jezelf deze feestdagen

Zeg ‘ja’ tegen jezelf deze feestdagen Zeg ‘ja’ tegen jezelf deze feestdagen Zeg ‘ja’ tegen jezelf deze feestdagen

Tijdens de feestdagen zeggen we tegen veel dingen ‘ja’. Feestjes, kerstdiners, familiebezoek… Maar wat als je eens wat vaker ‘ja’ zegt tegen jezelf?

De winter is een tijd van naar binnen keren, maar tijdens de feestdagen lijken we juist het tegenovergestelde te doen. We hebben meer sociale activiteiten dan normaal, zien ineens allerlei mensen die we de rest van het jaar niet zien en zijn amper thuis. En als we dan thuis zijn, dan is dat vaak in de rol van gastvrouw of –man.

Leuk, maar voor de meesten kost dit meer energie dan dat het ons oplevert. Het kan het gevoel geven dat we geleefd worden, dat we in een draaikolk van verplichtingen terecht zijn gekomen en we amper tijd hebben om bij te komen. Voor je het weet ben je volkomen uitgeput, want hoe graag we ook tijd met anderen willen doorbrengen, op een gegeven moment is de energie op. Zeker rond deze tijd van het jaar, waarop alles tegelijkertijd lijkt te komen.

‘Nee’ zeggen

Het belangrijkste is dus dat we bewust met onze energie omgaan. Dat we onze energie verdelen over die dingen die voor ons het belangrijkste zijn. Dat we leren om ‘nee’ te zeggen tegen afspraken en feestjes die als een verplichting voelen. Om ‘nee’ te zeggen als dat bevrijdend voelt. Om zelfs ‘nee’ te zeggen tegen dat oudejaarsfeest dat ieder jaar bij jou thuis wordt gevierd, maar waar je dit jaar echt de energie niet voor hebt. Want ‘nee’ zeggen is OK.

Je hebt toestemming om te vertragen, om uit te rusten en op te laden. Om te ontspannen en het naar je zin te hebben. ‘Nee’ zeggen biedt bovendien ruimte voor spontaniteit. Als je je ineens bedenkt dat je naar die kerstmarkt wilt, of tóch bij de buren op visite wilt, dan kan dat altijd nog.

‘Ja’ zeggen

‘Nee’ zeggen wordt op die manier ‘ja’ zeggen tegen jezelf en de mensen die het dichtst bij je staan. Het is ‘ja’ zeggen tegen op de bank zitten met chocolademelk, lekker bij de kerstboom. Het is ‘ja’ zeggen tegen voor de honderdste keer ‘It’s a Wonderful Life’ of ‘Love Actually’ kijken. Het is ‘ja’ zeggen tegen uit het raam staren en de sneeuwvlokjes zien vallen. Tegen het maken van een frisse wandeling door het winterse landschap.

Als je ‘ja’ zegt tegen jezelf zeg je ook ‘ja’ tegen je dierbaren. Want als jij uitgerust bent, heb je vanzelf meer aandacht hebt voor je geliefden. Die het op hun beurt weer heerlijk vinden om jou uitgerust om hen heen te hebben, in plaats van stressend om een kerstdiner waar niemand zin in heeft.

Hoe vaker je bewust ‘ja’ zegt tegen jezelf, hoe makkelijker het wordt om ‘nee’ te zeggen tegen activiteiten die je teveel energie kosten. En ook al lijken sommige feestjes en afspraken nog zo leuk, je geniet er toch alleen maar van als je goed bent uitgerust.

Januari

Verplaats daarom eens een afspraak naar januari. Want waarom moeten we alles in de laatste week van december stoppen? We hebben een kersvers jaar voor ons waarin we nog tijd genoeg hebben. Door in januari met mensen af te spreken heb je het rond de feestdagen een stuk minder druk én heb je meteen iets om naar uit te kijken. Want na al de festiviteiten van december is januari al gauw saai en grijs.

Maak van januari ook de maand van reflectie, van naar binnen keren, van opladen. Een tijd waarin je terugkijkt op het afgelopen jaar en plannen maakt voor de komende maanden. Om lekker te dromen over wat komen gaat, want ook reflecteren hoeft echt niet per se in december.

Meer lezen over voor jezelf kiezen?

Volgend artikel
Tijd verspillen is gezond
Tijd verspillen is gezond