Terug naar overzicht

Waarom je ‘tijd voor jezelf’ best in je agenda mag zetten

Categorie
Tekst
Joanne Wienen
Waarom je ‘tijd voor jezelf’ best in je agenda mag zetten

Bijna alles en iedereen heeft wel een eigen speciale dag waarop hij, zij (of het) in het zonnetje wordt gezet, maar een dag die in het teken staat van onszelf bestond eigenlijk nog niet. Tot nu dan.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een feestdag voor in het leven geroepen. Zo bestaat er een Monkey Day (14 december), een International Talk Like a Pirate Day (19 september) en op 12 juni staat de gehele dag in het teken van machines. Waarom deze nationale Machinedag in het leven is geroepen, weet ik niet precies, maar als ik het internet moet geloven is het een speciale dag om dankbaar te zijn voor wat wasmachines, vaatwassers en andere machines die ons leven net wat makkelijker maken.

En dan zijn er natuurlijk nog de bekendere dagen. Een dag voor vaders, een dag voor moeders, een dag waarop we extra lief zijn voor dieren en een dag speciaal voor secretaresses. Allemaal mooie momenten om even stil te staan bij wat we waarderen aan anderen. Eigenlijk is het daarom gek dat er nog geen dag voor onszelf is. Want juist in een tijd waarin het leven van elke dag zo vol zit met activiteiten, zouden we ook weleens stil mogen staan bij onszelf.

1 oktober: Nationale Dag voor Jezelf

Chocolademerk Hands off my chocolate deed onderzoek onder vierhonderd mensen. Ruim tweederde van hen vond het moeilijk om zichzelf op de eerste plek te zetten. Veel mensen denken dat het egoïstisch is om aan zichzelf te denken. Maar in een tijd waarin de burn-outcijfers de pan uitrijzen en steeds meer mensen rondlopen met stressklachten wegens alle drukte, is het niet egoïstisch, maar juist essentieel om af en toe aan onszelf te denken.

Altijd maar klaar willen staan voor anderen, niemand willen teleurstellen en onszelf daarom op de tweede plek zetten is vragen om problemen. Stiekem weten we ook heus wel dat dit zo is. Ruim tweederde van de ondervraagden gaf in het onderzoek dan ook aan dat ze vaker voor zichzelf willen durven kiezen. Het is belangrijk om bewust tijd vrij te maken voor jezelf. En om die reden riep Hands of my chocolade 1 oktober uit tot Nationale Dag voor Jezelf.

Nu even niet

Nu is het natuurlijk allemaal leuk en aardig, zo’n speciale dag waarop je even lekker aan jezelf mag denken. Maar eigenlijk zou het beter zijn als we dit het hele jaar in ons leven integreren. Hoe? Door gewoon eerlijk tegen vrienden/vriendinnen te zeggen dat je even geen zin hebt om af te spreken omdat je meer rust wil nemen. Of door tegen je baas te zeggen dat je die extra taak er nu even niet bij kan hebben.

En heb je het dan toch weer druk met van alles en nog wat? Onthoud dan dat het net zo belangrijk is om quality time met jezelf te hebben. Dus blok een half uurtje in je agenda voor een uitgebreid bad, een massage, een wandeling of gewoon een avondje bankhangen en Netflixen. Waar jij ook energie vandaan haalt, maak er tijd voor. Want goed voor jezelf zorgen is net zo belangrijk als voor anderen zorgen.

Door anderen gelezen