Heb je ook altijd te weinig uren in je weekend? Zo verander je je tijdsbesef – en lijken je dagen écht langer

Heb je ook altijd te weinig uren in je weekend? Zo verander je je tijdsbesef – en lijken je dagen écht langer Heb je ook altijd te weinig uren in je weekend? Zo verander je je tijdsbesef – en lijken je dagen écht langer Heb je ook altijd te weinig uren in je weekend? Zo verander je je tijdsbesef – en lijken je dagen écht langer

Ah, die twee dagen in de week waarop niets hoéft. Maar toch raken ze snel vol met allerlei ‘verplichtingen’, van koffie drinken met vriendinnen, afspraken met familie, sporten en als je nog tijd hebt thuis de boel opruimen… En dan is voor je twee keer met je ogen kan knipperen je weekend alweer voorbij.

Deze tips zorgen dat je (voor je gevoel) langer van je vrije tijd kunt genieten, zodat je echt bij kunt komen om maandag weer met frisse moed aan een nieuwe week te beginnen.

1. Doe je wel genoeg dingen die je echt leuk vindt?

Kijk eens kritisch naar je agenda. Wat zijn de afspraken waar je echt totaal geen zin in hebt? Is dat het bezoek aan je schoonouders, of die afspraak om samen met een vriendin naar de sportschool gaan? Maak je agenda is ‘schoon’ van deze afspraken. En stort je dan op iets wat je leuk vindt: of dat nu wandelen is met je hond, gitaar spelen, of in je dagboek schrijven is.

2. Take it easy

Doe de dingen die je doet eens op een rustiger tempo dan je normaal gewend bent. Zo geniet je meer van het moment en sta je bewuster stil bij je eigen leven. Slenter naar de winkel, lees langzaam de krant en blijf eens stilstaan bij het lieveheersbeestje dat omhoog kruipt langs het raamkozijn. Als je vertraagt, controleer je de ervaring. Het lezen van een mooi boek is daar een goed voorbeeld van: het is fijn om het uit te hebben, maar ook om mooie zinnen een paar keer te herlezen.

3. Gebruik je hoofd als tijdmachine

Ervaar je iets dat je graag wilt onthouden, en dat je wil bewaren als herinnering? Als je in het moment zelf al nadenkt hoe je een ervaring kunt delen met andere mensen, let je veel beter op de dingen die je tegenkomt. Hoe het ergens ruikt, hoe je je voelt. Had je heel veel zin in de gebeurtenis? Denk dan na over de kriebels die je in je buik had voor het zover was. Probeer alerter te worden door diep in en uit te ademen, en door aan iemand anders te vertellen hoe blij je bent en hoeveel waarde je hecht aan de gebeurtenis.


4. Elke dag vakantie

Ben je op vakantie gelukkiger dan op een normale, doodgewone dag? Probeer dan stukjes van je vakantie over te nemen in je dagelijkse routine. Ga met een kopje koffie of thee buiten zitten in de zon, om van de natuur en van je omgeving te genieten. Kijk naar de zonsondergang. Ga wandelen tijdens je lunchpauze en loop een mooie winkel binnen, of maak een wandeling door het dichtstbijzijnde park.

5. Probeer je zo min mogelijk te laten afleiden

Als je op vakantie bent, laat je je ook veel minder afleiden door de grootste stoorzender die je bezit: je telefoon. Zet die daarom eens wat vaker op vliegtuigmodus. Als je dan iets doet wat je fijn of prettig vindt, kun je je daar ongestoord aan overgeven, zonder dat je telefoon je daar weer uit haalt.

Meer lezen over hoe je kunt genieten van je vrije tijd?

Zo maak je van jouw vrije tijd een magische tijd van rust en inspiratie.

Volgend artikel
De kunst van het genieten van je weekend
De kunst van het genieten van je weekend