Gaslighting: zo stop je met jezelf saboteren

Gaslighting: zo stop je met jezelf saboteren Gaslighting: zo stop je met jezelf saboteren Gaslighting: zo stop je met jezelf saboteren

Het kan geen kwaad om jezelf af en toe in twijfel te trekken. Op een gezonde manier kritisch kijken naar wat je doet en wilt, houdt je met beide benen op de grond en helpt je om bij te sturen als dat nodig is.

Maar doorslaan in die twijfel werkt verlammend en ondermijnend. Dan ben je bezig met gaslighting. Dat is een psychologische term die betekent dat iemand situaties zo manipuleert dat de ander het gevoel krijgt dat zijn of haar emoties of reacties niet valide zijn.

Meestal gebeurt gaslighting in relaties, maar je kunt het dus ook bij jezelf doen. In dit geval is je eigen innerlijke criticus de boosdoener. Die is zó veroordelend en verwarrend dat je jezelf saboteert. Herken je dit? Met tijd, liefdevolle aandacht en deze tips kun je de gaslighter in jezelf herkennen en tot stilte manen:

1. Onderzoek de oorsprong

Niet-helpende opvattingen komen vaak ergens vandaan. Denk je bijvoorbeeld ‘ik ben niet goed in plannen’, terwijl de werkelijkheid iets heel anders laat zien? Of ben je ambitieus, maar maak je jezelf wijs dat je geen hoogvlieger bent? Onderzoek dan eens waar deze ideeën vandaan komen. De kans is groot dat je ergens in bent gaan geloven omdat iemand anders je ooit gezegd heeft dat het zo is. Als je de bron van een bepaalde gedachte kunt identificeren, kun je jezelf makkelijker losmaken van de opvatting.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

2. Verander de affirmatie

Negatieve gedachten over wie je bent en hoe je doet zijn eigenlijk niet meer dan negatieve affirmaties. Goed nieuws: je kunt die gedachten vervangen door een positieve variant.

 • In plaats van: ik ben te gevoelig en emotioneel
  Zeg je: mijn gevoelens en emoties mogen er zijn
 • In plaats van: er is iets mis met mij, ik ben niet goed genoeg
  Zeg je: ik ben goed genoeg zoals ik ben
 • In plaats van: dit lukt mij nooit, het gaat vast verkeerd
  Zeg je: ik doe mijn best en sta mezelf toe om fouten te maken
 • In plaats van: ik kan beter mijn mond houden
  Zeg je: ik mag uiten wat ik ergens van vind

Formuleer je affirmatie heel bewust aan de hand van welke gedachte jij wilt veranderen en herhaal de boodschap regelmatig. Schrijf ‘m bijvoorbeeld op een papiertje dat je op de spiegel plakt of spreek je affirmatie elke ochtend drie keer hardop uit. Net zo lang tot je jezelf zo ‘gehersenspoeld’ hebt dat de positieve gedachte de negatieve heeft vervangen.

Trek elke dag een gratis affirmatiekaart

Ook kun je een affirmatiekaart trekken via de Happinez Affirmatietool. Trek iedere dag een gratis kaart en vertrouw daarbij op je intuïtie. De kaarten zullen je helpen met waar jij naar zoekt.

3. Stel je de gedachte voor als persoon

Het stemmetje dat je vertelt dat je niet goed genoeg bent of dat jouw emoties niet tellen, is níet jouw echte zelf. Het lijkt alleen maar alsof dat zo is, omdat de stem van binnen komt. De enige die het hoort, ben jij. Het is makkelijker om het onderscheid te maken tussen je echte zelf en je innerlijke criticus, door van dat kritische geluid een persoon te maken. Geef de stem een gezicht en een naam. Hoor je je innerlijke criticus weer eens tekeergaan, nodig haar dan uit, luister naar wat ze te vertellen heeft, bedank haar voor haar inzichten en stuur haar dan vriendelijk weer weg.

4. Mediteer

Als je je makkelijk laat meeslepen door je gedachten kan mediteren je helpen om ze te zien voor wat ze zijn. Gedachten zijn gedachten, that’s it. Ze zijn niet jij en ze zijn ook niet per definitie de waarheid. Mediteren leert je om gedachten te herkennen voor wat ze zijn en om ze vervolgens weer los te laten.

Beeld: fotografie door Ernie Enkelaar, styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Zes tekenen dat je te streng bent voor jezelf.

Volgend artikel
Gaslighting: deze vorm van manipulatie herkent iedereen
Gaslighting: deze vorm van manipulatie herkent iedereen