Terug naar overzicht

Zo vind je momentjes voor jezelf tijdens de feestdagen

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Zo vind je momentjes voor jezelf tijdens de feestdagen

Zelfs voor de grootste kerstliefhebber kan het soms een tikkie veel worden, die laatste week van december. Deze trucs helpen je om adempauzes in te bouwen – zodat je niet vergeet te genieten.

Plan momentjes van ‘niks’

Zet ze in je telefoonplanner, alleen al om jezelf eraan te herinneren: zorg dat je elke dag een moment hebt waarop je niks hoeft en even alleen kunt zijn. Al is het een kwartiertje wandelen. Logeer je bij anderen? Ga dan een uurtje eerder naar bed dan de rest. Dan heb je tijd om even bij te komen, bijvoorbeeld met een goed boek.

Stop je dagen niet te vol

Ga uit van één bezoekje per dag: of dat nu bij jou thuis is, of bij andere mensen. Zelfs als je meerdere groepjes familie en vrienden hebt die je graag over de vloer willen hebben (of bij jou willen langskomen). Houd in ieder geval één dagdeel vrij: de ochtend of de avond.

Zeg soms ‘nee’

Wees niet bang om iemand teleur te stellen. Het is maar kerst: je lieve vrienden en familie kunnen je het hele jaar door zien, en je kunt nu eenmaal niet alles in twee dagen stoppen. (Sommige mensen vieren daarom derde kerstdag, maar voor je het weet heb je een hele kerstweek – plak er dus alleen extra dagen achteraan als je daar echt zin in hebt).

Spray rust in je ruimte

Aromatherapie doet geen wonderen, maar het kan je wel helpen te ontspannen. Spray een fijne geur door de kamer, zoals bergamot, mirre of vetiver, of doe een klein beetje olie op je pols.

Hellup!

Heb je perfectionistische trekjes, dan is kerst een stressmoment bij uitstek. Want ja: die boom moet er natuurlijk geweldig uitzien, je wilt je gasten verrassen met minstens drie heerlijke gangen en uiteraard moet alles zelfgemaakt zijn. Vooral doen als je daar van geniet, maar als je het liever wat rustiger wilt hebben: vraag om hulp! Dat kan heel simpel: laat een van je kinderen / een neefje of nichtje de boom optuigen, vraag je zus om een voorgerecht te maken en je broer om een toetje.

Op naar het bos

Even opladen tussen brunch, spelletjes, diner en koffie door, dat doe je het beste buiten. Lekker even het bos in, of desnoods een rondje door het dorp of de wijk. Voel je niet bezwaard als je er even op uit wilt, er zijn vast wel een paar mensen die ook zin hebben om een frisse neus te halen. En anders zien ze jou straks weer als herboren terug.

Door anderen gelezen