Waar komen edelstenen vandaan? Zo kies je eerlijke, duurzame kristallen

Waar komen edelstenen vandaan? Zo kies je eerlijke, duurzame kristallen Waar komen edelstenen vandaan? Zo kies je eerlijke, duurzame kristallen Waar komen edelstenen vandaan? Zo kies je eerlijke, duurzame kristallen

Heb je je ooit afgevraagd waar de kristallen die je koopt vandaan komen? Ze komen letterlijk uit de buik van de aarde, waar ze gedurende miljoenen jaren zijn gevormd. Maar worden deze kristallen ook op duurzame wijze gewonnen? 

Een groot deel wordt uitgegraven in mijnen, vaak als bijproduct van de goud-, koper- of zilverwinning. Die mijnen liggen vaak in landen waar de arbeidsomstandigheden en milieuwetgeving te wensen overlaten. In ontwikkelingslanden wordt mijnwerk nogal eens verricht door kinderen. Bovendien brengen mijnen vaak schade toe aan de omgeving omdat er veel chemicaliën worden gebruikt bij het winnen van de stenen, en omdat rond de mijnen bos wordt gekapt. Dat gaat ten koste van de dieren en de natuur. Dat is iets om bij stil te staan als je stenen koopt. Congo bijvoorbeeld is een belangrijke leverancier van mineralen zoals toermalijn, amethist, citrien, kwarts en malachiet. In de mijnen van Congo werken vaak jonge kinderen.

Veilig en eerlijk

Canada, Finland, Argentinië, Botswana, Spanje en de Filipijnen hebben een relatief strenge wetgeving, dus met stenen uit die landen maak je de grootste kans dat het goed zit. Ook de kleinschalige winning van kristallen (en edelstenen) door de lokale bevolking in Azië en Zuid-Amerika bijvoorbeeld wordt gezien als een veilig en eerlijk alternatief. In de edelstenenwereld wordt momenteel onderzocht hoe de route van de mijn naar de winkels beter gevolgd kan worden, zodat iedereen kan zien waar de stenen vandaan komen. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een keurmerk voor eerlijke, duurzame kristallen. Maar dat is er nog niet.

Onze kristallen en edelstenen hebben allemaal een unieke betekenis en kracht, ze zijn gedolven en geproduceerd op een maatschappelijk verantwoorde manier in landen waar men actief werkt aan de veiligheid en duurzaamheid van dit proces.

Tips

  • Informeer bij het aanschaffen van een kristal altijd naar de herkomst. Hoe transparanter het antwoord, hoe beter. Door met de winkel of webshop in gesprek te gaan heb je, naast meer helderheid, ook een beter gevoel bij de steen die je kiest.
  • Kun je een duurzaam kristal herkennen? Aan de steen zelf zijn geen uiterlijke kernmerken van duurzaamheid, maar je kunt wel letten op de prijs. Ligt de prijs veel lager dan gebruikelijk voor het steensoort, dan is de kans groter dat deze niet uit een eerlijke en duurzame handel komt.
  • Bekijk de edelstenen van Happinez, fairtrade en afkomstig uit duurzame mijnen. Zo weet je zeker dat het goed zit. Kun je niet kiezen? Laat je dan inspireren door het grote kristallendossier in het extra dikke zomernummer van Happinez.

Dit is een redactioneel aangepast artikel uit Happinez “Zon en zomer” (nr. 5 – 2019). Je koopt het magazine in onze shop.

Shop duurzame kristallen in de Happinez webshop

Meer lezen?

(Tekst: Hanny Roskamp)

Volgend artikel
Kristallen ontladen: zo reinig je jouw stenen
Kristallen ontladen: zo reinig je jouw stenen