Zo haal je de sleur uit je seksleven: tips van Esther Perel

Zo haal je de sleur uit je seksleven: tips van Esther Perel Zo haal je de sleur uit je seksleven: tips van Esther Perel Zo haal je de sleur uit je seksleven: tips van Esther Perel

Veel relaties beginnen vol ongetemde passie. Je kent het wel: de fase waarin seks extra lekker is, en je het extra vaak doet. Dit is immers de periode waarin je beiden je beste kant wilt laten zien in de slaapkamer. Helaas, in de regel vermindert de fysiologie die gepaard gaat met passionele liefde. En eigenlijk denk ik dat voor de meeste mensen deze niet-sexy verandering zich al veel eerder voordoet.

In onze cultuur zijn we er zo aan gewend dat onze wensen direct bevredigd worden en we altijd iets nieuws voorhanden hebben. Wanneer je bent uitgekeken op je telefoon bijvoorbeeld, dan koop je een nieuwe. Er zijn maar weinig mensen die nadenken over het hergebruiken van hun oude iPhone. Hetzelfde kan gebeuren met partners: wég is de erotische verwachting. In plaats van het plannen van een romantische avond voorafgaand aan een spannende nacht, kijk je elkaar aan op een manier van: ‘zullen we?’ Of hij knijpt twee keer in je schouders, met de gedachte dat deze ‘rug-massage’ er wel voor zal zorgen dat je er klaar voor bent. Er is gelukkig een positieve kant aan dit verhaal: het is mogelijk om je relatie nieuwe energie in te blazen en weer meer te laten sprankelen.

Blijf speels

Flirten hoeft niet te stoppen als je ‘officieel’ een relatie hebt. Ga ermee door! Stuur spannende berichtjes, maak grapjes en blijf vooral speels. Het doel is niet alleen hem in bed te krijgen, maar om jullie beiden eraan te herinneren om lol te hebben met elkaar. Denk aan speelsheid als het glijmiddel van je relatie. Als je het leuk hebt buiten de slaapkamer, zal het doorwerken in de slaapkamer en zorgen voor meer en betere seks.

Ontdek samen nieuwe plekken

De bank telt niet. Je stamkroeg telt niet. Ga op zoek naar een plek waar jullie beide nog nooit zijn geweest en ga er naartoe, samen. Iets als stel voor de eerste keer meemaken, houdt je relatie spannend. Dan heb je meteen iets nieuws om over te praten: hoe goed was dit restaurant? Hoe leuk was het bergbeklimmen samen! Dat geeft jullie weer het prikkelende, spontane gevoel dat bij daten hoort.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Zoek hem op in zijn eigen omgeving

Aan het begin van de relatie ben je erg betrokken bij je partner, je luistert aandachtig naar elkaars verhalen over werk en belangrijke mijlpalen. Ga terug naar deze fascinatie door naar binnen te sluipen als hij een werkpresentatie geeft of als hij les moet geven op school. Het zelfvertrouwen dat iemand uitstraalt als-ie in zijn element is, is woest aantrekkelijk. Dit herinnert je eraan hoe begeerlijk hij is (en dit werkt ook vice versa, als hij jou jouw ding ziet doen).

Doe het net als toen

Het is natuurlijk onzin om te denken dat je je eerste dates (en spannendste nachten) compleet kunt herbeleven. Maar je kan wel teruggaan naar de verleidingen die goed werkten aan het begin van jullie relatie. Laat weer eens je haar doen bij de kapper voordat je met hem op stap gaat. Praat over wat je lekker vindt in bed, zoals je in het begin ook deed. Exact willen herhalen wat is geweest kan een valkuil zijn, maar je kunt beide bijdragen aan een beetje meer spanning en mysterie.

Geef elkaar complimenten

Het klinkt simpel, maar wanneer hij ’s ochtends de deur uit vliegt, zeg dan eens: ‘Stop, laat me even naar je kijken’. Je partner laten weten hoe je hem liefhebt en waardeert, zal ervoor zorgen dat hij jullie relatie meer waardeert. Je zal zien dat hij ook meer complimentjes gaat maken. En dat kan het verlangen weer aanwakkeren.

Neem de touwtjes in handen

Neem initiatief en stel eens voor om samen in bad te gaan, of lees een spannend boek voor. Integreer je fantasieën in je echte (seks)leven. Probeer eens iets anders te introduceren dan je standaard bedtijdroutine. Verleid hem tot een spontane vrijpartij als ie naar de kast loopt. Ook kleine veranderingen kunnen seks net even anders maken. Laat scenario’s ontstaan waar er ruimte is voor onverwachte wendingen. Door spontaan te zijn in de slaapkamer komt de spanning weer terug.

Weet wie je bent

Dat gezegd hebbende: ga niets forceren. Het werkt niet om in de rol te kruipen van een stout meisje als je je daar ongemakkelijk bij voelt, of een porno scène na te spelen waar je niet warm voor loopt. Neem de tijd om zelf te onderzoeken wat je wel verleidelijk vindt en waag dan een poging. Risico’s nemen helpt je libido te doen opleven, maar het is belangrijk om je veilig te voelen.

Neem wat ruimte voor jezelf

Het is moeilijk om je seksleven een nieuwe impuls te geven – en de aantrekkingskracht weer te doen herleven – als je je zelf niet sexy voelt. In dat geval: ga eerst een aantal dingen doen die je een beter gevoel geven over jezelf. Bijvoorbeeld een avondje uit met je vriendinnen, of die boks-sessie in de sportschool. Daarna, als je je partner weer ziet, heb je iets (anders) te vertellen. Meer tijd investeren in jezelf zorgt voor meer zelfvertrouwen en hoe aantrekkelijker jij je voelt, hoe aantrekkelijker je partner je zal vinden.

Tekst: Esther Perel

Meer lezen over seks?

Het geheim van fijne seks in een lange relatie.

Volgend artikel
Jezelf zijn in de liefde: Esther Perel geeft advies
Jezelf zijn in de liefde: Esther Perel geeft advies