Als je enig kind bent, zit het met jouw zelfvertrouwen waarschijnlijk wel snor. Je gaat liever om met mensen die wat ouder zijn dan jij dan met leeftijdsgenoten, en bent nogal perfectionistisch ingesteld.
Wat er fijn is aan enig kind zijn
De volledige aandacht van je ouders hebben – ieder kind uit een groot gezin heeft daar wel eens naar verlangd. En uiteraard heeft dat voordelen, schrijft Linda Blair, psycholoog en auteur van ‘Je plaats in het gezin’. Als je ouders er heel bewust voor hebben gekozen om ‘maar’ één kind te krijgen, waren zij waarschijnlijk heel tevreden en hielden ze zich bewust met jouw opvoeding bezig. Je hoefde de liefde en aandacht van je ouders niet te delen, wat niet alleen goed was voor je zelfvertrouwen, maar ook voor je cognitieve ontwikkeling.
Wat er minder fijn is aan enig kind zijn
Opgroeien zonder broertjes of zusjes maakt het lastiger om sociale vaardigheden te ontwikkelen, zeker als je ouders je niet zo vaak in contact brachten met leeftijdsgenootjes. Daardoor kan het zijn dat je ook als volwassene liever optrekt met mensen die ouder zijn, en contact met leeftijdsgenoten moeilijk vindt. Hadden jouw ouders graag een groter gezin willen hebben, dan waren ze misschien erg beschermend, veeleisend of juist toegeeflijk – en is de kans groot dat je zelf ook veeleisend bent en hoge eisen aan jezelf stelt.
Welke partner past bij jou?
Als enig kind pas je goed bij een jongste kind, juist omdat jullie zo verschillend zijn. Jij bent een gestructureerde denker en iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een jongste kind zorgt voor avontuur en verrassing. Een middelste kind zou ook goed bij je kunnen passen, doordat de middelste meegaand is en er geen problemen mee heeft als jij wat sturend bent. Enig kind met enig kind is lastig: dat kan botsen, doordat jullie allebei geen ster zijn in het aanvoelen van anderen.
Karaktertrekjes die typisch ‘enig kind’ zijn:
Je hebt veel zelfvertrouwen
Je ouders konden hun aandacht helemaal op jou richten, je hoefde niet te concurreren met broers en zussen. De kans dat je onzeker bent geworden, is dus klein, omdat je niet opkeek naar een oudere broer of zus.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
Je vindt het fijn om met oudere mensen op te trekken
Van leeftijdsgenoten wordt een enig kind vaak een beetje zenuwachtig, want aan hen ben je niet gewend. Oudere mensen voelen voor jou als een veel natuurlijker gezelschap en je vindt het prettig om door hen gewaardeerd te worden.
Je kunt je prima in je eentje vermaken
Logisch: je hebt al jong geleerd alleen te spelen, want je ouders konden onmogelijk alles met je samen doen. Je voelt je minder snel eenzaam dan kinderen die broers en zussen hadden.
Astrologie en je geboortehoroscoop
-
Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok
-
Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen
-
Cadeau: Happinez astrologie notebook
Je houdt van orde en logica
Doordat je als kind veel volwassenen om je heen had en weinig kinderen, is er al vroeg volwassen logica in je denken geslopen. Kinderen reageren vaak emotioneel, schrijft Linda Blair, volwassenen zijn veel meer gericht op ratio. Logisch dus dat die ratio nog steeds jouw voorkeur heeft. Daar hoort ook bij dat je structuur, heldere planningen en goede organisatie fijn vindt.
Je bent een perfectionist
Met al die oudere mensen om je heen, ging je jezelf al jong met hen vergelijken. Dat betekent dat je gewend bent de lat hoog te leggen en veel van jezelf verwacht. Ontspannen en leren loslaten is voor jou dus erg belangrijk.
Bron: Je plaats in het gezin, Linda Blair. Uitgeverij Forte.
Meer lezen voor de oudste, de middelste en de jongste thuis
Ben jij de oudste, de middelste of enig kind? Dit is het vierde en laatste deel van een miniserie over de invloed van je plaats in het gezin. Lees ook wat het betekent om het oudste kind te zijn en wat het over jou zegt als je het middelste kind bent of het jongste kind.