Wat doe je als je geliefde veranderd is? (Twijfelen aan je relatie mág)

Wat doe je als je geliefde veranderd is? (Twijfelen aan je relatie mág) Wat doe je als je geliefde veranderd is? (Twijfelen aan je relatie mág) Wat doe je als je geliefde veranderd is? (Twijfelen aan je relatie mág)

Op de dag dat je voor je partner koos, en je partner voor jou, had je geen idee wat de toekomst zou brengen. Je koos voor de persoon die hij of zij toen was. Maar nu, jaren later, is degene met wie je je leven deelt eigenlijk heel iemand anders. Hoe ga je daarmee om?

In het begin van jullie relatie deden jullie alles samen  – nu wil zij ook van alles ondernemen met anderen. Eerst was hij de nuchterheid zelve, nu stort hij zich nu op het ene spirituele boek na het andere. Toen jullie net samen waren, fantaseerden jullie over een boerderijtje aan het einde van de wereld – nu is zij de stad niet meer uit te krijgen. Of: in het begin zagen jullie jezelf als het startpunt van een gezin, maar nu wil hij geen kinderen meer.

Ook als jullie een twee-eenheid zijn waar niets of niemand tussen komt, blijven jullie twee individuen. Twee mensen die zich ontwikkelen en veranderen – gelukkig maar, want anders zou het leven wel heel saai worden. De kunst is alleen om elkaar in die ontwikkeling te blijven volgen, en niet op verschillende sporen terecht te komen. Maar hoe doe je dat?

Blijf praten

Zoals eigenlijk voor alles geldt wat je relatie betreft: praat erover. Vertel dat het je opgevallen is dat je geliefde veranderd is en dat je daaraan moet wennen. Of dat je je er zorgen over maakt, omdat je niet weet of jullie elkaar hierin nog kunnen terugvinden. Het uitspreken geeft vaak al lucht.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Zie ook de nieuwe kansen

Probeer verandering niet alleen als iets negatiefs te zien. Het kan ook een positieve impuls voor jullie relatie zijn. Dat jullie niet meer álles samen doen, betekent ook dat jullie meer meemaken en daarna met elkaar te bespreken hebben, en dat je jezelf persoonlijk kunt ontwikkelen. Dat hij of zij spiritueler is geworden, biedt jou ook kansen om je op die manier te ontwikkelen. Je kunt elkaar door de verschillen ook aanvullen.


Twijfelen is oké

Gaat het om een fundamentele verandering, dan kun je aan je relatie gaan twijfelen. Als hij of zij écht A wil, en ik echt B, wil ik dan nog wel samen verder? Met die twijfel is niets mis. Denk er goed over na wat de verandering voor jou betekent, en hoe permanent die is. Bij sommige keuzes kun je een compromis bedenken – een tijdje in de stad wonen, dan weer een tijdje in een dorp – als je dat allebei voor elkaar over hebt. Bij andere, zoals een kinderwens, is er nou eenmaal geen middenweg: daarin moet je allebei je gevoel volgen. Zo weet je wanneer het tijd is om los te laten.

Heb vertrouwen

In een melancholieke bui kun je soms denken: waarom zijn we niet meer zoals in het begin? Waar is het misgegaan? Zo denken heeft geen zin: je kúnt nu eenmaal niet terug. Je hoeft niet gelovig te zijn om het vertrouwen te hebben dat het gaat zoals het gaan moet. Horen jullie bij elkaar, dan vind je elkaar wel weer terug.

Meer lezen over relaties?

Gelukkig zijn en gelukkig blijven? Doe de relatie-apk.

Volgend artikel
5 tantra oefeningen om als doodnormaal koppel uit te proberen
5 tantra oefeningen om als doodnormaal koppel uit te proberen