Is je vriendschap over de houdbaarheidsdatum heen? Zo kom je erachter

Is je vriendschap over de houdbaarheidsdatum heen? Zo kom je erachter Is je vriendschap over de houdbaarheidsdatum heen? Zo kom je erachter Is je vriendschap over de houdbaarheidsdatum heen? Zo kom je erachter

Hoe langer je bevriend met iemand bent, hoe moeilijker je je een leven zonder hem of haar kunt voorstellen. Toch is het goed om soms kritisch naar je vriendschap te kijken. Is die eigenlijk nog wel goed voor je?

Als je vriend niet meer luistert

Je wilt best alle verhalen over zijn vervelende nieuwe collega, moeilijke familiesituatie of fysieke kwaaltjes aanhoren, maar als hij dan op jouw verhalen afwezig reageert of alles meteen weer op zichzelf betrekt (neehee, mijn relatie is niet hetzelfde als de jouwe) houdt het een keer op. Niets vermoeiender dan eenrichtingsverkeer.

Als hij of zij niet voor je klaarstaat

Er zijn vriendschappen in allerlei soorten en maten, en er is niks mis met vrienden waar je alleen af en toe mee naar de film gaat of sport. Maar van echt goede vrienden mag je verwachten dat ze voor je klaarstaan. Dus als ze dat niet doet, kun je je afvragen wat je echt aan haar hebt.

Als je opgelucht of moe bent wanneer je vriend weer weggaat

Dit is eigenlijk teken nummer 1 dat er iets niet goed zit in je vriendschap: wanneer je steevast blij bent dat hij weer weggaat. Een ding is zeker: dan kost het je meer energie dan het je oplevert.

Als je ruzie hebt over de stomste dingen

Ruzie hoeft natuurlijk helemaal niet slecht te zijn. Net als in een relatie kan het de lucht enorm klaren wanneer er af en toe iets ontploft. Maar dat effect heb je alleen wanneer een ruzie gaat over wezenlijke dingen. Als jullie de hele tijd kleine irritaties hebben, gaat al dat negatieve gedoe onder je huid zitten.

Als je vriend niet tegen kritiek kan

Sommige mensen zijn nogal gevoelig, en er is niks op tegen om je kritiek voorzichtig te brengen. Maar uiteindelijk moet je elkaar in een goede vriendschap wel kunnen vertellen dat je vindt dat de ander een fout maakt, gewoon omdat je vindt dat hij het beste verdient.

Als je vriend geen geheimen kan bewaren

Terloops vertelt ze je dat ze het ook even met die andere vriendin heeft gehad over jouw relatieproblemen. Huh? Heeft ze dat zomaar met iemand anders besproken? Jullie waren toch oud en wijs genoeg om niet meer letterlijk ‘niet doorvertellen hoor’ te hoeven zeggen of het ik-doe-mijn-mond-op-slot-en-gooi-de-sleutel-weg-gebaar te hoeven maken? Een goede vriendin snapt wanneer ze iets voor zichzelf moet houden.

Als je vriend geen moeite doet voor je vrienden en familie

Een goede vriend geeft om jou, en wil daarom ook weten waar je vandaan komt. Ontmoet hij je vrienden en familie, dan doet hij ook z’n best om hen te leren kennen – omdat hij weet dat zij ook belangrijk voor je zijn. Doet hij dat niet, dan is hij óf heel verlegen, of jaloers, of gewoon niet geïnteresseerd.

Als je vriend nooit iets wil betalen

Het lijkt een klein dingetje, zeker wanneer je verder heel blij met haar bent, maar geef toe: stiekem irriteert dat zuinige gedoe je behoorlijk. Want waarom doet ze toch iedere keer zo moeilijk over geld? (Uiteraard maakt het verschil als ze het echt niet breed heeft. Maar dan nog is het niet sympathiek als ze jou steeds de rekening laat betalen of dat Tikkie ‘vergeet’.)

Als je vriend je veroordeelt

Er zijn een paar belangrijke elementen in een vriendschap, maar misschien is respect wel het allerbelangrijkste. Hoe kun je je ooit veilig voelen bij een vriend wanneer je er niet op vertrouwt dat hij jou en je keuzes respecteert? Heel veel vervelende kantjes van een vriendschap zijn best overkomelijk (al was het maar omdat je zelf ook niet perfect  bent), maar bij deze is het code rood.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over vriendschap?

Deze oefening kan ook helpen om uit te vinden of iemand jouw vriendschap waard is.

Volgend artikel
3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden
3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden