Jij en je zussen: waarom jullie elkaars grootste steun én rivaal zijn

Jij en je zussen: waarom jullie elkaars grootste steun én rivaal zijn Jij en je zussen: waarom jullie elkaars grootste steun én rivaal zijn Jij en je zussen: waarom jullie elkaars grootste steun én rivaal zijn

Wat maakt de band tussen zussen toch zo uniek? Hoogleraar taalkunde Deborah Tannen was gefascineerd door de gesprekken die ze met haar zussen had. Ze sprak meer dan honderd vrouwen over hún contact met hun zussen. Haar conclusie: de zussenband is ijzersterk, maar ook ingewikkeld.

Waarom Deborah Tannen zich niet verdiepte in de gesprekken tussen zussen én broers? Omdat ze er al snel achter was dat vrouwen onderling andere gesprekken voeren. Ze praten meer en persoonlijker met elkaar dan ze met hun broers doen.

Intense band

De band tussen zussen lijkt wel een beetje op een huwelijk, concludeert ze. Een vrouw zei tegen Tannen: ‘We werken aan onze relatie, zoals je aan je huwelijk werkt.’ Zussen hebben een sterke verbintenis, kunnen elkaar als geen ander troosten, maar ook diep teleurstellen en kwetsen. In zekere zin is de zussenband zelfs een sterkere band dan die met een partner: van een geliefde kun je scheiden, maar dat gaat niet met een zus. Je deelt voor altijd dezelfde jeugd (ook al heb je die misschien allebei heel verschillend beleefd), dezelfde ouders.

Rivaliteit

Al ben je nog zo dik met je zus, in de band tussen zussen zit altijd een element van rivaliteit. Alleen al omdat je van jongs af aan hebt gewedijverd om de liefde van je ouders. Wie van jullie heeft de betere band met vader, wie met moeder? Wie heeft er meer gekregen – aandacht, maar ook spullen? Wie kreeg er meer vrijheid om te doen wat ze wilde (vaak de jongste van de twee)?

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

Zelfs als het contact tussen zussen (en broers) heel goed is, kan die rivaliteit de kop weer opsteken wanneer een van de ouders overlijdt – vanwege de erfenis. Dat lijkt misschien oppervlakkig, maar, schrijft Tannen: ‘Een vriend van mij, die broer is, zei het zo: “Het is je laatste kans om de liefde voor jouzelf bij elkaar te graaien.”’ Dat kan voor problemen zorgen, maar het hóeft niet, als je probeert begrip voor elkaar op te brengen. ‘Rivaliteit tussen zussen ondermijnt de verbondenheid niet. Zij komt eruit voort en draagt ertoe bij.’

Grillige band

Zie je je zus soms een tijd heel veel, en dan weer een periode heel weinig of helemaal niet? Volgens Tannen is dat heel normaal. Veel vrouwen die ze interviewde, vertelden op het ene moment hoe hecht hun band met hun zus was, om vervolgens ruzie te krijgen en haar een jaar niet te spreken. Grilligheid is, volgens het onderzoek van Tannen, typerend voor de band tussen veel zussen. We voelen ons sterk verbonden, maar soms benauwt die band ons ook, dan hebben we behoefte aan afstand.

Elkaars spiegel

Zussen vergelijken zichzelf eindeloos met elkaar, om zo hun positie ten opzichte van elkaar te bepalen (en hun plek in het gezin). Veel vrouwen zien hun zus óf als hun evenbeeld, óf als héél anders. Ook als er meerdere zussen zijn, worden die verschillen uitvergroot. Of er zijn meerdere kampjes: zus 1 en 2 zijn bijvoorbeeld erg introvert, zus 3 en 4 erg extravert. Terwijl, schrijft Tannen, de buitenwereld vaak veel meer onderlinge overeenkomsten ziet.

Meer weten?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over familie?

Snap je niks van jouw familie? Ontdek jouw familiepatroon.

Volgend artikel
Familieopstellingen: dit is waarom ze zo bijzonder zijn (en hoe ze werken)
Familieopstellingen: dit is waarom ze zo bijzonder zijn (en hoe ze werken)